Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REZULTATELE ANALIZELOR de APĂ POTABILĂ din ALBA: Sub 20% din surse corespund normelor de igienă. Vezi de unde poţi bea apă

Publicat

După ce, la sfârșitul lunii mai, a prezentat o situație a surselor publice de apă potabilă din județul Alba, Direcția de Sănătate Publică a finalizat analizele și a prezentat rezultatele. Cei care se alimentează cu apă de la izvoare trebuie să fie foarte atenți de unde își fac aprovizionarea, întrucât sub 20% din sursele examinate corespund normelor igienico-sanitare. Din cele 7 izvoare din Alba Iulia și cele 5 din Cugir, niciunul nu are apă potabilă.

Mai multe izvoare și surse de apă din orașe, comune și chiar școli au apă ce conține nitrați sau nitriți, o substanță care, consumată în cantități mari, poate fi cancerigenă. De asemenea, multe izvoare au apă cu parametri bacteriologici ridicați, care ar putea produce afecțiuni digestive.

Niciun izvor cu apă potabilă în Alba Iulia și Cugir

Din cele șapte surse de apă analizate de DSP pe teritoriul municipiului Alba Iulia, niciuna nu are apă potabilă. S-a descoperit apă cu parametri bacteriologici crescuți la sursele de pe strada Brândușei – vis-a-vis de intrarea Recea, Oarda de Sus – strada Violetelor, Bărăbanț – strada Turnătoriei. Alte patru surse au apă cu nitrați: pe strada Brândușei – intrare Recea, Oarda de Jos – Haiducilor 23, Alba Iulia – strada Marcus Aurelius și Micești – str. Scărișoara.

Niciun izvor nu are apă potabilă nici în Cugir. Din cele cinci izvoare analizate, două conțin nitrați (fântâna de pe strada 1 iunie, nr. 10 și izvorul de pe strada Mihai Viteazul nr. 101), iar alte trei conțin bacterii (cele de pe str. Viilor, Simion Bărnuțiu și fântâna Râul Mic nr. 130).

În Cîmpeni, din 5 izvoare examinate, doar unul corespunde normelor igienico-sanitare, cel de la Gura Sohodolului, restul conțin bacterii: Mihoești, Oneț, Ceghezi și izvorul de peste calea ferată.

Apă cu nitrați și amoniu în mai multe comune

Au fost găsite ape cu nitrați și în Săliștea, Crăciunelu de Jos, Valea Lungă, Cergău, Lunca Mureș, Păgida, Fărău, Unirea, Hopârta, Rădești și Lopadea Nouă. De asemenea, în apele izvoarelor din Mirăslău, Cergău și Valea Lungă a fost detectat amoniu.

Ce e de făcut?

Parametrii bacteriologici ridicați înseamnă conținut de enterococi și ecoli în apă. Potrivit dr. Horea Timiș, această apă poate produce afecțiuni digestive (diaree, enterocolită) sau poate să nu aibă niciun efect negativ, în funcție de concentrația de bacterii din apă. Totuși, analizele probelor de apă marchează ca „apă nepotabilă” din punct de vedere bacteriologic indiferent de concentrația de enterocoli sau ecoli. Parametrii bacteriologici ai apelor se pot îmbunătăți prin igienizare, curățenie, eventual dezinfectarea bazinului, iar apa poate deveni potabilă.

Trebuie precizat, însă, că analizele au fost efectuate pe perioada verii, iar, odată cu sosirea sezonului rece, cantitatea de bacterii din ape scade, urmând ca acestea să se sterilizeze pe parcursul iernii.

Vedeți mai jos tabelul cu situația monitorizării surselor de apă potabilă în Alba:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Raul Smecherie

    miercuri, 16.10.2013 at 14:52

    1. in alba iulia este peste 30 de izvoare !
    2. O apa sanatoasa este cea naturala ce iasa din pamant (izvoare / fantani)
    3. Apa de la Apa CTTA Alba este apa moarta si nepotabila !
    4. Cei de la Direcția de Sănătate Publică Alba , cat bani loati de la Apa CTTA Alba sa dati rezultate gresite ?
    5. Direcția de Sănătate Publică Alba sa verifice apa potabile de la robite de la fiecare strada la blocuri / case sa vada ce apa vinde Apa CTTA Alba !

    • alamicucerespiragreu

      joi, 17.10.2013 at 23:47

      esti ungur??:)) sau cetin?

  2. dana

    miercuri, 16.10.2013 at 15:45

    avind in vedere ca in zona „nu exista factor poluant” 🙂 🙂 (Kronospan, Holtz, …) de ce dracu so fi stricat apa potabila ( pe vremuri)?Oare nu mai bine s-ar sesiza marile autoritati asa cum ar fi firesc? A mai aparut un articol in care ni se spunea ca nu stim sa mincam sanatos (culmea, numai in judetul nostru) si de aceea avem cele mai multe cazuri de cancer. Sinteti penibili si mi-e rusine ca va mai citesc articolele, in speranta ca o sa va treziti din amorteala si o sa scrieti realitati nu ce vi se cere.

  3. alin

    miercuri, 16.10.2013 at 20:30

    nici un test pentru izvorul din vințul de jos,sub podul rutier de unde mulți concetățeni consumă apă,de ce?

    • Dionis

      miercuri, 16.10.2013 at 20:55

      Ia uita-te la pozitia 45 si vezi ce scrie?

  4. Marcel

    miercuri, 16.10.2013 at 23:57

    ….dar celor de la Kronospan, Holtz,…si alti cai ei, cat timp li se va mai permite sa ne polueze apele, sa ne taie padurile, sa ne ucida cu zile???!!!

  5. moa

    joi, 17.10.2013 at 23:13

    Eu aduc apa de la izvorul de langa Mecanica-Bărăbanț – strada Turnătoriei….acolo este pusa tablita de catre Primarie cu Apa potabila….Cred ca probele pt. analiza au fost luate fie din troaca de unde beau animalele….la vre-o 8 m de izvor, nici decum direct de la izvor sau poate chiar nu s-au deplasat pana la izvor pt. probe si au trecut valorile din pix direct pe foaie

  6. Laura

    luni, 17.02.2014 at 13:22

    Dar pt apa potabila pe care o platim la apa ctta, a facut cineva analize? Sau nu trebuie sa stim ce contine. De platit, platim facturi uriase cu „apa potabila”. Calitatea apei ar trebui sa creasca proportional cu numarul de angajati si salariile acestora.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax