Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rezultatele scăderii TVA la pâine mulţumeşte guvernanţii. Se pregăteşte reducerea TVA la 9% şi pentru alte produse alimentare

Publicat

paine traditionala Scăderea TVA-ului la pâine a adus rezultate în ce priveşte evaziunea fiscală în panificaţie, mulţumind astfel Guvernul. Acest lucru ar putea reprezenta începutul unei scăderi a TVA-ului pentru alte categorii de produse alimentare, cum ar fi legumele, fructele sau chiar carnea.

În urmă cu aproximativ un an, Guvernul anunţa reducerea TVA-ului la pâine de la 24% la 9%. La un an de la implementarea măsurii se pare că rezultatele sunt clare: evaziunea fiscală s-a redus iar producţia fiscalizată a crescut.

Mai mult decât rezultate, faptul că Ministerul Finanţelor este mulţumit de ele, potrivit unor surse din guvern, este ceea ce deschide calea relaxării fiscale şi pentru celelalte tipuri de alimente.

“Decizia de a reduce TVA-ul la alte alimente va fi luată după colectarea datelor privind efectele reducerii TVA la pâine de la 24% la 9%. Prima problemă care trebuie rezolvată nu e spaţiul fiscal. Răspunsul trebuie să fie la întrebarea cât de eficientă a fost reducerea TVA la pâine. Trebuie să avem mai multe date despre colectare, despre câte firme au apărut la suprafaţă. Dacă avem 6 luni şi un an, putem să vedem dacă a fost o măsură bună. Dacă a fost bună, extindem”, a declarat în luna aprilie Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice.

Cu toate acestea, la nivelul Uniunii Europene, România are a doua cea mai mare taxă pe valoarea adăugată pe hrană. Doar Danemarca ne desparte de titlul de campioni absoluţi ai taxării mâncării.

Nu mai puţin de 15 state din UE au cote reduse de TVA pentru alimente. Şi nu este vorba de reduceri simbolice. 4% în Italia, tot atât în Spania sau 6% în Olanda.

sursa: economica.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax