|

România, în infringement din cauza legii care impune 51% produse românești în supermarketuri. Ce spune ministrul Agriculturii

supermarketParlamentul lucrează la modificarea legii care prevede obligația supermarketurilor să vândă produse agroalimentare în proporție de cel puțin 51% din producția locală, însă oricum nici până în prezent Guvernul nu a emis norme de aplicare a acestei legi, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Petre Daea. Comisia Europeană a lansat miercuri o procedură de infringement împotriva României pentru că impune marilor comercianţi să asigure 51% din oferta de alimente de la producători români.

„În Parlamentul României, cele două comisii de specialitate care au primit aceste informații vizavi de observațiile UE, deja procedează la modificarea legii, unele modificări în lege, care se impun”, a spus Daea, într-o conferință de presă.

El a mai spus că în următoarele doua luni și Ministerul Agriculturii va intra „în dialog cu Comisia Europeană, să aducem informaţiile pe care le avem, modul de interpretare al țării în așa fel încât în dialogul pe care îl vom avea să ne putem înțelege să nu ajungem în situația în care infringementul să se concretizeze”.

Oricum, Guvernul nu a emis încă normele de aplicare a legii. „Evident că nu are norme, tocmai din acest motiv, pentru că am știut de aceste observații și legea nu poate să pornească normele, dacă în rădăcina juridică există observații pe această temă”, a explicat Daea.

În context, el a precizat că se pune și problema definirii așa-numitului „lanț scurt” de aprovzionare a supermarketurilor.

„Se pune și problema lanțului scurt, dar aici e vorba de interpretări tehnice pe care le putem face fiecare dintre noi și toți experții de la UE și din România. Lanțul scurt nu este numai într-un singur fel, definirea lanțului scurt presupune și zona și distanța și distanțele de export, de comerț, distanța de la producător până la comerciant, dar și distanțele care se realizează pe circuitul comercial”, a mai spus ministrul.

Parlamentul a adoptat, anul trecut, Legea nr. 150/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prin care supermarketurile urmau sa fie obligate să scoată la vanzare în proproție de cel puțin 51% produse agro-alimentare provenind de la producătorii locali.

Rețelele comerciale au criticat legea ca întroducănd restrictii pe piața liberă și s-au plâns și de lispa normelor de aplicare, fără acestea neștiind practic cum să respecte noua lege.

În cele din urmă, miercuri, Comisia Europeană a declanșat o procedra de infringement împotriva României, privind legea supermarketurilor.

Potrivit CE, în România, marilor comercianți cu amănuntul li se cere să achiziționeze cel puțin 51 % din produse alimentare și agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulație a mărfurilor.

Aceeași lege prevede, de asemenea, obligația comerciantilor cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natura comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertății de stabilire (articolul 49 din TFUE).

În conformitate cu dreptul UE, restricționarea acestor libertăți este permisă numai în cazul în care există o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puțin restrictive.

Potrivit Ministerului Agriculturii, 1.680 de supermarketuri sunt în România.

sursa: hotnews.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=548986avatar Publicat de pe 17 februarie 2017 şi actualizat pe 16 februarie 2017.
Publicat în ACTUALITATE.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Batman: @Ceausescu, big up!
  • LePen: Ca să nu mentionam alte orase vecine si prietene.
  • Darius: Sigur, in cârcă a carat sacul cu bani. Au lucrat zeci de oameni la proiecte. Zeci! Nu i sterge nimeni...
  • Nimenialtu: Taxe pt poluare, normal. Mi se pare corect ca daca poluam sa platim. Dar acum vine intrebarea mare: Cati...
  • Gogu: Sa vina și la Abrud ,se fumează în Toate barurile!!!!!!!!!!!!!!

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI