Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

România se pregătește pentru internet mobil la viteze 5G. Comisia Europeană: Traficul de internet mobil va crește de aproape opt ori, până în 2020

Publicat

telefon mobil

telefon mobil Parlamentul European, Consiliul și Comisia au convenit anul trecut că banda de frecvențe de 700 MHz să fie disponibilă pentru introducerea internetului mobil în tehnologia 5G începând din 2020, iar Cătălin Marinescu, șeful arbitrului telecom din România, a declarat luni că demararea unei licitații în acest sens poate fi oportună chiar din acest an, în condițiile în care la noi această bandă este liberă. Comisia Europeană estimează că până în 2020, traficul de internet mobil va crește de aproape opt ori. 

„Demararea procedurilor (n.a pentru licitația 5G) poate fi oportună și anul acesta, dar ar trebui să fie totul predictibil, nu peste noapte. Dacă ne luăm după deciziile Comisiei Europene, dividendul digital 2, practic banda de 700 MHz, va trebui să fie disponibilă pentru utilizare liberă începând cu 2020, dar eu cred că operatorii, ca și în cazul licitației anterioare au nevoie de un an, doi ani de pregătire, ca să vadă ce echipamente folosesc.

De ce din 2020? Pentru că sunt farte multe țări din Europa care folosesc această bandă pentru televiziune digitală terestră, iar dintre vecinii noștri cred că toți, cu excepția poate a Ungariei, folosesc această bandă și vor trebui să o elibereze, fapt care înseamnă costuri, deci nu se face peste noapte. Dar există o obligație.

Decizia de oportunitate privind organizarea licitației este a Guvernului, ANCOM o va organiza, sunt convins că o va organiza bine, nu cred că este devreme nici anul acesta să o organizeze, dar la anul este obligatoriu să fie organizată, tocmai pentru a lăsa timp”, a declarat luni Cătălin Mărinescu, președintele ANCOM, în conferința în care a anunțat că începând din luna mai va părăsi conducerea autorității pentru a prelua șefia Diviziei de strategie din cadrul Secretariatului General al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, organizație membră ONU.

Acord politic în UE pentru introducerea tehnologiei 5G începând din 2020

Parlamentul European, Consiliul și Comisia au convenit în luna decembrie a anului trecut asupra modului de coordonare a utilizării benzii de 700 MHz pentru ca toți europenii să poată beneficia la nivel transfrontalier de serviciile de internet mobil și de noile aplicații, facilitând astfel introducerea tehnologiei 5G începând din 2020, în condițiile în care cererea de conectivitate pe suport radio intre telefoanele inteligente și viitoarele dispozitive 5G este în continuă creștere.

Comisia Europeană estimează că până în 2020, traficul de internet mobil va crește de aproape opt ori. Această conectivitate depinde de spectrul de frecvențe radio, care este o resursă esențială, dar limitată, pentru comunicațiile fără fir. Întrucât frecvențele radio au un caracter transfrontalier, calendarul eliberării spectrului trebuie să fie mai bine coordonat la nivelul UE pentru a se evita interferențele. Serviciile inovatoare, cum ar fi automobilele conectate, asistența medicală la distantă, orașele inteligente sau streamingul video mobil vor putea astfel funcționa pe întreg continentul.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax