|

România va atinge un consum istoric de gaze. Se estimează 72-74 milioane metri cubi pe zi

gaz naturalÎn această perioadă România va atinge un consum maxim istoric de gaze, estimat la 72-74 milioane metri cubi pe zi, din care o cantitate de circa 16 milioane mc de gaze este asigurată din import, a declarat luni ministrul Energiei, Toma Petcu.

Consumul-record este atins ca urmare a temperaturilor foarte scăzute din această perioadă.

„Pe gaze, se estimează de către cei de la Sistemul Energetic Naţional că vom ajunge la un consum de 72-74 de milioane metri cubi, consum istoric. Până acum nu s-a mai ajuns, maximul fiind de 71,2 (milioane mc)”, a spus Toma Petcu, după o şedinţă a Dispeceratului Energetic Naţional.

În prezent, 28 milioane de mc de gaze sunt asigurate din producţia curentă a producătorilor – în principal Romgaz şi Petrom -, iar 26 milioane mc pe zi provin din rezervele de gaze înmagazinate pentru perioada iernii, potrivit ministrului.

„Avem 16 milioane (mc/zi) pe care şi le-au asumat toţi furnizorii de gaze să le importe şi, practic, prin acest import asigură diferenţa necesară”, a precizat Toma Petcu.

Pentru ca România să treacă cu bine peste perioada de vârf de consum de gaze, unii producători de electricitate sau energie termică pe bază de gaze vor trece pe păcură.

Altfel, ministrul a arătat că s-a luat de duminică decizia ca Elcen, CET Brazi şi CET Galaţi să producă energie electrică şi termică folosind păcură, şi nu gaze, „eliberând un mare consum pe care aceste CET-uri le aveau pe gaze”.

Ministrul energiei a mai anunţat luni că a dispus suplimentarea mai multor grupuri energetice, pentru majorarea producţiei de energie electrică.

„Pe partea de energie electrică, am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, încă trei grupuri a câte 300 MW, care funcţionează încă de ieri (duminică, 8 ianuarie, n.r.) şi produc energie electrică”, a spus Toma Petcu.

De asemenea, a fost repornit un grup de la Complexul Energetic Hunedoara de 150 MW, iar CET Govora a intrat în producţie cu un grup de 50 MW.

Mai mult, a existat o rezervă de energie hidro estimată pentru ziua de luni de 1.000 MW, din care s-au consumat 400 MW şi mai există astfel 600 MW disponibili, a mai spus ministrul Energiei.

Ministrul Energiei s-a arătat deranjat de faptul că producătorul de energie Complexul Energetic Oltenia a luat în calcul să aibă stocuri doar pentru patru zile pentru producţia de energia electrică şi termică pe vârf de sarcină, urmând să facă o analiză în acest sens. În cazul CEO, a fost suplimentat numărul de muncitori în cariere şi capacităţile de extracţie, a mai spus ministrul.

În urma solicitărilor venite din partea autorităţilor din Bulgaria, România a comunicat că nu poate sprijini ţara vecină cu cantităţi de energie electrică.

În acest context, a dezvăluit că Bulgaria a cerut României un ajutor de urgenţă privind furnizarea de electricitate, însă autorităţile române au decis că nu pot furniza ajutor statului vecin, având în vedere situaţia din România.

„Aseară (duminică seară – n.r.) Bulgaria ne-a solicitat ajutor de urgenţă pe furnizarea de energie electrică, pentru că are o problemă în sistem. Ţinând cont de situaţia delicată în care se poate afla România, nu ne-am asumat acest lucru şi le-am comunicat vecinilor bulgari că nu putem să-I ajutăm”, a precizat Petcu.

Şi Ungaria a dispus încă de acum câteva zile oprirea exporturilor, ca să îşi asigure rezervele.

Specialiştii în energie estimează un consum maxim de energie electrică de 9.500 MW în această perioadă de temperaturi scăzute.

(sursa: News.ro)

URL scurt: http://alba24.ro/?p=542297avatar Publicat de pe 10 ianuarie 2017
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Ion: Ianuarie 39 lei. Februarie 56 lei. Martie 73 lei..Ori ei sunt batuti in cap ori noi ca ii lasam sa isi bata joc...
  • Pentru tinerii antrepernori: Proiectul trebuie sa îl ai deja făcut de mult ,nu acum când ai auzit de acești bani sa...
  • Alin: În parcare sus la Parcul dendrologic circula 2 vulpi printre mașini
  • Nicu: Cei care practica compostarea in gospodarii si duc materialele reciclabile la centre de reciclare vor fii...
  • Betmen: Am auzit ca o vrut sa scoata pomul ca il incura la vizibilitate ! si a ales ca cu bmw e cea mai usoara metoda...

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI