Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii cu centrale termice și termopane, obligați să-și monteze detectoare de gaz. Amenzi de mii de lei pentru cei care nu respectă legea

Publicat

centrala termicaPersoanele care au în casă aparate care folosesc gaze, precum aragazul sau centrala termică şi care au geamuri termopane în încăperile în care acestea sunt poziţionate sunt obligate, conform legislaţiei, să monteze detectoare de gaz, altfel riscă amenzi de mii de lei. În plus, refuzul de a instala detectoarele poate lăsa cetăţenii fără gaze.

Regulile referitoare la folosirea instalaţiilor care asigură alimentarea cu gaze naturale a cetăţenilor sunt incluse în Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 5/2009 privind aprobarea Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.

Atunci când este vorba de instalaţiile interioare pentru folosirea gazelor, documentul prevede că, pentru funcţionarea în siguranţă, volumul interior minim al încăperilor trebuie să fie de 18 mc pentru orice tip de încăpere (mai puţin bucătăriile şi băile) şi de 7,5 mc pentru băi şi bucătării. Totodată, trebuie să se asigure aerul necesar arderii, ventilarea naturală/mecanică şi evacuarea gazelor de ardere în exterior.

În ceea ce priveşte ferestrele, acestea sunt obligatorii pentru toate încăperile în care sunt montate aparate consumatoare de gaz. Ferestrele trebuie să fie capabile să cedeze la presiuni de cel puţin 1.180 Pa şi trebuie să aibă o suprafaţă minimă totală de 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcţiilor din beton armat, sau de 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcţiilor din zidărie.

Totuşi, în situaţia în care geamurile ferestrelor au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (cum sunt cele termopane sau cele securizate, de exemplu), ordinul ANRE dispune că este obligatorie montarea detectoarelor de gaze care închid automat conducta de alimentare a aparatelor.

„Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi. În cazul utilizării detectoarelor, suprafaţa vitrată poate fi redusă la 0,02 mp pe mc de volum net de încăpere”, este explicat în actul normativ amintit.

Pe deasupra, cetăţenii sunt obligaţi să înlocuiască detectoarele de gaz înainte de expirarea duratei obişnuite de utilizare a acestora, după cum se arată în Ordinul ANRE nr. 179/2015 pentru aprobarea Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede, în momentul de faţă, că nerespectarea normelor tehnice emise de ANRE, de către persoanele fizice, poate fi amendată cu sume de la 2.000 la 4.000 de lei. Aşadar, dacă cetăţenii nu-şi instalează detectoare de gaz în încăperile cu geam termopan, de exemplu, aşa cum dispun normele tehnice aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, reiese că aceştia pot fi sancţionaţi de autorităţi.

În altă ordine de idei, într-un comunicat de presă publicat astăzi de ANRE este subliniat că „montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situaţia în care operatorul economic autorizat de ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalaţiei de utilizare, că nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale”.

Volumul net este reprezentat de volumul total al unei încăperi, din care trebuie scăzut volumul elementelor de instalaţii/construcţii în care nu se pot acumula gaze. Preţul unui detector de gaze variază în funcţie de producător, însă, în mod obişnuit, un astfel de dispozitiv costă între 100 şi 200 de lei.

Verificările şi reviziile periodice sunt obligatorii:
Instalaţiile care folosesc gaze naturale trebuie verificate şi revizuite periodic, potrivit Ordinului ANRE nr. 179/2015, care se aplică de la 1 ianuarie. Mai precis, verificarea tehnică a instalaţiilor se face fie periodic, o dată la doi ani, fie la cererea cetăţenilor. În ceea ce priveşte revizia tehnică, aceasta se face:

-periodic, o dată de la zece ani;
-după întreruperea folosirii instalaţiei pentru mai mult de şase luni;
-după orice eveniment care ar putea afecta instalaţia;
-la cererea cetăţenilor.

În afară de verificările şi reviziile făcute la cerere, celelalte sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii, fiind realizate de către firme autorizate de ANRE. În acest sens, furnizorii de gaze sunt obligaţi să transmită clienţilor notificări gratuite cu privire la termenele verificărilor şi reviziilor periodice.

Pentru desfăşurarea verificărilor şi reviziilor, clienţii trebuie să prezinte firmelor documentaţia tehnică ce a stat la baza execuţiei instalaţiei de utilizare a gazelor. Dacă cetăţenii nu deţin documentaţia, aceştia trebuie să ceară o copie de la operatorul de sistem sau de la firma care a executat instalaţia de utilizare.

Dacă documentaţia tehnică nu poate fi găsită sau dacă clienţii o au, dar există neconcordanţe cu datele deţinute de funizorul de gaze, cetăţenii sunt obligaţi să întocmească unele acte noi, conform ordinului ANRE.

Dacă este vorba de o instalaţie de care se folosesc mai mulţi clienţi, aceştia pot decide efectuarea verificării sau a reviziei în aceeaşi zi. De asemenea, documentaţia tehnică a instalaţiei comune este necesară, altfel, dacă nu poate fi găsită, trebuie reconstituită.

Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiilor care folosesc gaze, firma care face verificările sau reviziile tehnice poate opri gazele parţial sau total.

sursa: AvocatNet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Rika fara frica

    miercuri, 11.01.2017 at 15:26

    Si ce fac detectoare de gaz ? ca dupa 2-3 ani nu mai sunt eficente deloc ! un alt mot de a pacali oameni cu ele sa faca alti banii !

  2. T

    joi, 12.01.2017 at 21:11

    Este o rusine de lege.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax