Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii, de 13 ori mai săraci faţă de alţi europeni. Averea acestora, influenţată de piaţa imobiliară

Publicat

casa cistei expropriere Cel mai de preț bun al românilor, mai săraci de 13 ori faţă de alţi europeni, îl reprezintă casa, potrivit datelor statistice oficiale. În ultimii opt ani prețurile locuințelor au scăzut, iar asta a adus și o scădere a avuției personale. Fiecare român a pierdut, pe timpul crizei economice, un sfert din averea personală.

Conform unui raport al Băncii Naționale, un român este de 13 ori mai sărac faţă de un alt european, având în medie o avuție de doar 10.000 de euro. Potrivit analiștilor financiari, aceasta nu înseamnă că fiecare român are în bancă sau la saltea 10.000 de euro. Din această sumă, aproximativ 6.700 de euro reprezintă valoarea imobilului pe care îl deține, iar restul înseamnă active financiare – precum banii cash şi depozitele bancare, se arată într-o analiză realizată de Digi24.ro.

Cum singura mare bogăţie a românului rămâne casa în care stă, averea lui creşte şi scade în funcţie de piaţa imobiliară.

În perioada de boom imobiliar, avuţia populaţiei a ajuns la un vârf de aproape 1.200 de miliarde de lei, dar după 2009 a pierdut mai bine de 300 de miliarde de lei, pe care nu a reuşit să-i mai recupereze nici până acum.

Preţurile apartamentelor nu au mai crescut la fel de mult în ultimii ani. Ca urmare, în 2014, averea românilor a sporit cu doar 3 la sută.

Potrivit viceguvernatorului BNR, Liviu Voinea, creșterea avuției nete în 2014 față de 2013 a fost determinată de creșterea activelor financiare şi a celor imobiliare, cât şi de reducerea datoriilor.

Românii şi-au plătit din datoriile către bănci, nu au mai luat atât de uşor alte credite, iar unii au avut şi ceva bani în plus din creşterea salariilor. Cu toţii au fost descurajaţi să-şi ţină banii la bancă.

Oamenii au preferat să cheltuie banii, decât să-i investească. Consumul a crescut cu 5 la sută anul trecut.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax