Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii din diaspora ar putea face inspecţia tehnică periodică la mașinile înmatriculate în țară, fără să mai vină în România. Proiect la Senat

Publicat

ITP Românii din diaspora și-ar putea face verificarea tehnică obligatorie (ITP) la autovehiculele înmatriculate în țară, fără să mai vină în România. O propunere legislativă care prevede realizarea inspecției periodice prin intermediul unor persoane autorizate de RAR, din afara țării, a fost pusă în dezbatere publică la Senat.

Potrivit inițiatorului, senatorul Șerban Nicolae, propunerea legislativă a fost inspirată de solicitări ale unor cetățeni cu rezidență de medie și lungă durată în afara României și care dețin și utilizează vehicule înmatriculate în România. Astfel, ori de câte ori au de efectuat ITP, obligație legală, sunt în situația de a suporta costurile de deplasare în țară, în același timp, punându-și în pericol locul de muncă și activitatea curentă.

„Această inițiativă pleacă de la premisa că toți cetățenii sunt egali și statul are obligația de a extinde, atunci când este posibil, rețeaua de servicii în relația cu aceștia, în așa fel încât să reducă sau chiar să elimine defavorizarea”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa rutieră, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică, modifică doar două articole.

Primul dintre ele prevede că inspecția tehnică periodică se poate face, prin operatori economici autorizați, în baza unui contract de franciză încheiat cu RAR, atât pe teritoriul României, cât și pe cel al statelor member UE, al Confederației Elvețiene și pe cel al Republicii Moldova. Al doilea artciol schimbat se referă la condițiile de realizare a ITP-ului în afara țării.

Astfel, potrivit documentului, „cheltuielile suplimentare ocazionate de procedura de autorizare și de monitorizare a activității de inspecție tehnică periodică în afara teritoriului României sunt suportate integral, după caz, de către persoanele care solicită autorizarea, respectiv, de către persoanele autorizate”.

Proiectul prevede în mod clar că bugetul Registrului Auto Român nu va fi afectat în niciun fel, pentru că normele legale în vigoare prevăd deja aspectul potrivit căruia monitorizarea activității de ITP se poate realiza prin mijloace informatice. Așadar, monitorizarea video se poate face în timp real, cu mijloacele existente, indiferent de granițele țării.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax