Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTĂ: Gala Academia Doamnelor, la Alba Iulia. Printre invitați, actrița Oana Pellea și soția premierului, Valérie Cioloș-Villemin

Publicat

afis Gala Academiei DoamnelorPrimăria municipiului Alba Iulia și Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia organizează „Gala Academiei Doamnelor”, care va avea loc sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 17.00, la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina. Printre invitați se numără celebra actriță Oana Pellea și soția premierului, Valérie Cioloș-Villemin.

Într-o atmosferă elegantă, organizatorii doresc să își arate aprecierea pentru cei care au fost alături de aceștia, în acest prim an de la înființarea Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia.

Cu această ocazie se va decerna titlul de „Om de suflet al comunității” celor care au investit în proiectele comunității albaiuliene, fie că a fost vorba de bani – ca finanțatori sau de timp și energie – ca voluntari.

La eveniment vor participa și cei care au fost susținuți prin campania „Produs din suflet pentru comunitate”, respectiv Corul de Copii „Flori de Mai” dirijat de prof. Cristina Florea și acompaniat la pian de prof. Elena Beșliu , Gabriel Cristian Pop – violoncel și copiii de la Grădinița „Dumbrava Minunată” Alba Iulia, care vor prezenta un dans popular.

Evenimentul plin de sunet și culoare va fi onorat de prezența unor certe valori naționale și locale. Un moment artistic deosebit va fi susținut de Carina Cataramă – nai, Kerstin Doriana Chiciudean – flaut, Alexia Trif – soprană, Flavius Bec – bariton, Ioan Chiciudean – tenor și Valentina Popovciuc – pian.

Celebra actriță Oana Pellea va vorbi despre „Arta de a fi femeie”, iar Valérie Cioloș-Villemin va prezenta, la Alba Iulia, un recital special pentru care a primit deja aplauze la scenă deschisă în mai multe țări europene și în Statele Unite ale Americii.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei municipiului Alba Iulia.

Prin proiectul „Centru de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia”, care a fost implementat pe o durată de 18 luni, au fost organizate cursuri de formare profesională și de specializare/perfecționare la care au participat 608 persoane. Patru dintre acestea au demarat o afacere pe cont propriu.

Totodată, prin acest proiect a fost reamenajată o centrală termică dezafectată, care a devenit sediul Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia. O ruină a fost transformată într-un centru modern – cu sală de conferințe, atelier de creație, centru de documentare și birouri – inaugurat la data de 15 octombrie 2015, în prezența unor doamne percepute ca un model de reușită profesională și umană: ASR Principesa Maria a României, Valérie Cioloș-Villemin, Andreea Esca și Gianina Corondan.

academia doamnelor 1 Activități permanente

Una dintre menirile Centrului de Resurse – Academia Doamnelor este aceea de a oferi informații utile celor care ne trec pragul, indiferent că este vorba despre femei sau bărbați. Orice persoană poate primi aici informații legate de locurile de muncă disponibile, modalitățile de a-și căuta un job, cum să se prezinte la un interviu, dar și despre pașii de parcurs pentru demararea propriei afaceri.

În cadrul centrului funcționează și un punct de promovare a micilor afaceri. Acesta își propune să vină în ajutorul micilor întreprinzători, cărora le este greu să se promoveze, în special din cauza lipsei resurselor financiare. Acest punct de promovare face legătura directă între cei care oferă și cei care caută un produs sau un serviciu. Este o promovare gratuită, cu impact imediat și major. Practic, fiecare carte de vizită/flyer înseamnă un posibil client interesat de ofertă. Ideea acestui punct de promovare a plecat atât de la persoanele care au mici afaceri – femei, dar și bărbați sau mici firme care oferă produse ori servicii pentru femei sau pentru întreaga familie – cât și de la beneficiarele centrului care ne-au spus că, de multe ori, le este greu să găsească un produs bun și frumos sau un serviciu de calitate.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia își propune să fie un loc care unește comunitatea, un loc de întâlnire al oamenilor care doresc să dăruiască din timpul și priceperea lor și al celor care doresc să învețe, să își cultive talentul sau, pur și simplu, să lege noi prietenii. Peste o mie de oameni de toate vârstele ne-au trecut pragul în primul an de la înființare, pentru a participa la diferitele activități organizate aici.

În cadrul centrului există ateliere cu caracter permanent, activități care au captat atenția beneficiarilor încă de la început și la care participă, în fiecare săptămână, zeci de persoane. Este vorba despre Clubul de handmade, despre Atelierele de pictură pe sticlă și pe pânză și, mai nou, de Atelierul de pictură pentru copii și Clubul de comunicare și jurnalism.

De asemenea, alte ateliere au avut caracter de curs, durata lor fiind de circa trei luni. Este vorba despre Atelierul de modelaj în lut, Atelierul de introducere în masajul terapeutic și, acum în desfășurare, Atelierul de dezvoltare personală prin teatru.

Voluntari

Toate activitățile centrului sunt gratuite pentru public și sunt coordonate de mentori, care vin la Centru ca voluntari.

Unii dintre voluntarii care coordonează acum diferite ateliere au fost întâi beneficiari ai centrului sau în cadrul proiectului. Este un exemplu care se dorește a fi multiplicat în comunitate.

„Vrem ca cei care primesc ceva – și nu vorbim de ceva material ci de ceva mult mai valoros: cunoștințe, deprinderi, un nou orizont în multe cazuri – să dăruiască la rândul lor, fie că o fac în cadrul centrului sau în altă parte”, au transmis reprezentanții centrului.

Echipa și voluntarii Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia s-au implicat și în activități care nu au fost organizate de noi, dar în care am crezut. Amintim aici implicarea ca partener de locație în campania Shoebox, precum și în activitățile Școlii de vară de la Parohia Ortodoxă „Cuvioasa Paraschiva” Alba Iulia, organizată de preotul Florin-Spiridon Croitoru, unde voluntarele centrului au susținut ateliere creative pentru 85 de copii în fiecare zi, timp de 2 săptămâni.

„Am încercat să unim oamenii, să îi facem să lucreze împreună, pentru cauze comune. Și am reușit să pășim cu dreptul pe acest drum! În total, circa 20 de voluntari lucrează alături de noi, permanent sau ocazional”, au mai transmis reprezentanții centrului.

academia doamnelor 2 Evenimente

În primul an de la înființare, Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a organizat aproape 20 de workshop-uri și seminarii pe diferite teme de interes, de la educație financiară sau dezvoltare personală, la nutriție și sănătate. O parte dintre workshop-uri au fost adresate copiilor, având ca temă desenul inedit, modelajul în lut sau confecționarea de felicitări și decorațiuni.

De la inaugurarea centrului, au fost organizate 7 evenimente artistice deschise publicului larg, în care au fost aduse în atenția publicului oameni talentați, aflați la început de drum sau confirmați deja ca valoare artistică: Șezătoare de Lăsatul Secului cu Grupul Vatra din Geoagiu de Sus – 12 noiembrie 2015, Concert de muzică terapeutică Gheorghe Iovu (organizat împreună cu Asociația Eu Sunt) – 8 decembrie 2015, Gala Micului Prinț – 10 decembrie 2015, Concert de colinde cu Corul de copii ”Flori de mai” – 18 decembrie 2015, Oameni talentați ai comunității – 16 martie 2016, Concert de muzică sacră – 28 aprilie 2016, ”Ia românească pe șevalet” – 23 iunie 2016.

Plecând de la domeniile de interes exprimate de beneficiarii centrului, activitățile desfășurate de Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia au fost structurate în trei categorii importante.

– educație pentru sănătate: 3 workshop-uri în colaborare cu DSP Alba, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Spitalul județean Alba

– educație antreprenorială și financiară: 5 workshop-uri în colaborare cu Vitas Romania și Bursa de Valori București

– educație artistică, creație și dezvoltare personală: 10 workshop-uri și ateliere ocazionale

Un proiect special care se dorește a fi dezvoltat pe viitor se referă la educația copiilor, cei care vor crea comunitatea frumoasă a viitorului. În perioada 18-22 aprilie, în Săptămâna Altfel, a fost organizată ”Săptămâna manierelor elegante”, la care au participat copii de la două grădinițe din Alba Iulia și de la școala generală din Ighiu-Țelna.

Echipa Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a răspuns nevoilor comunității și în alte modalități, atunci când i s-a cerut. A oferit găzduire temporară pentru întâlnirile Grupului suport de alăptare și Grupului suport babywearing din Alba Iulia, a donat globuri din sticlă pictate manual pentru o acțiune caritabilă, organizată de ARTTRAD Sebeș, de strângere de fonduri pentru doamna Karin Hann, care avea nevoie de operații la ochi și a realizat cadouri unicat din sticlă pictată pentru cuplurile de vârstnici din Alba Iulia care au aniversat, în acest an, nunta de aur.

Produs din suflet pentru comunitate

Conceptul ”Produs din suflet pentru comunitate” este o campanie inițiată de Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia prin care se dorește responsabilizarea membrilor comunității, de la copii la oameni de afaceri, deoarece nevoile locale sunt ale tuturor.

„Dorim să creăm instrumente prin care comunitatea să își rezolve problemele, astfel încât aceasta să devină mai puternică, mai unită. Dorim ca albaiulienii să fie mândri nu doar de orașul în care locuiesc, ci și de comunitatea din care fac parte. Vrem ca ei să fie acei oameni frumoși și implicați, care sunt sufletul orașului și care lucrează împreună pentru a depăși orice obstacol.

Campania a fost lansată în 10 decembrie 2015, în cadrul Galei Micului Prinț. De atunci, am reușit să obținem un violoncel pentru Cristian Gabriel Pop, unul din cei mai promițători tineri violonceliști din țară, un set complet de ținute noi de scenă pentru cei 42 de copii talentați care fac parte din Corul de copii <Flori de mai>, dirijor Cristina Florea, precum și un set de cinci ii tradiționale pentru <lada de zestre> a Grădiniței <Dumbrava Minunată> din Alba Iulia”, au transmis reprezentanții Centrului de Resurse – Academia Doamnelor.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax