Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTĂ, la Sebeș: Expoziția “Istoria aeronauticii din Transilvania”. Sunt prezentate machetele unor aparate de zbor celebre

Publicat

Afis_expozitie_sebes_aeronautica-massmedia Sâmbătă, 16 septembrie, sunteţi invitaţi la Sebeş, la vernisajul expoziţiei “Istoria aeronauticii din Transilvania”.

Expoziția este organizată de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș, în parteneriat cu Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, precum și cu largul concurs al unor colecții muzeale publice sau private de cea mai mare valoare, din România.

Reunește datele esențiale privind apariția și evoluția aeronauticii în Transilvania, cu referire la primele noțiuni și modele de aparate de zbor, prezentarea detaliată a activității celor mai cunoscuți reprezentanți ai aeronauticii românești, între care se regăsesc Conrad Haas, Gligor Pintea, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, locotenetul Vasile Niculescu (care a realizat Zborul Unirii, pe data de 23 noiembrie 1918), Smaranda Brăescu (prima femeie cu brevet de parașutist din România), Hermann Oberth si Dumitru Dorin Prunariu (primul român în Cosmos). De o reală valoare istorică și științifică sunt și machetele unor aparate de zbor celebre realizate de inventatori români sau de industria aeronautică română (IAR Brașov), care sunt prezentate în completarea documentației fotografice, a schițelor și descrierilor de specialitate prezentate în cadrul expoziției.

Organizată în scopul omagierii a peste 100 de ani de istorie a aeronauticii din România, evenimentul expozițional dorește promovarea acestui segment extrem de important pentru Transilvania și România, atât pentru aviația civilă, cât mai ales pentru aviația militară, accesul la expoziție fiind gratuit pe toată perioada de desfășurare.

Expoziția va putea fi vizitată până la finele lunii octombrie, în foaierul Centrului “Cultural Lucian Blaga”.

Expozanți:

Aeroportul Internațional “Avram Iancu” din Cluj Napoca

Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii Cluj

Muzeul Național al Aviației Române București

Muzeul Militar Național București

I.A.R. Brașov

Autorii “Istoriei Aviației Militare Române-100 de ani”

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei Cluj Napoca

Casa Memorială Traian Vuia Lugoj

Casa Memorială Hermann Oberth Mediaș

Colecția Familiei Tudor Sireteanu

Colecția ing. Traian Tomescu (Brașov)

Colecția Cdr. Av. R. Paul Sandachi (Craiova)

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax