Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTĂ: Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în România. Miracolul focului care coboară din cer

Publicat

lumina sfanta

Sâmbătă seara, 30 aprilie, o delegație a Patriarhiei Române condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va aduce Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu un avion special, închiriat de Patriarhie.

La Alba Iulia, Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere (ora 24.00), la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, dar şi în lăcaşuri de cult din oraş şi din judeţ.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2018: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

La Bucureşti, aceasta va fi oferită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală.

lumina sfanta - transport avion

De la Aeroportul Internațional Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă în Transilvania şi Banat cu două avioane de mici dimensiuni la Satu-Mare (cu escală la Sibiu şi Cluj-Napoca) şi Timişoara pentru clerul şi credincioșii ortodocși, iar un alt avion va duce Lumina Sfântă la Bacău și Suceava, pentru Moldova şi Bucovina.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul țării sunt invitate să trimită delegați la Aeroportul internațional Henri Coandă (salonul oficial) sâmbătă, la ora 18.30, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim, potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paști la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30-14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care în primele minute nu frige.

Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, Patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoțit – conform tradiției – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei.

După rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul Patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese și împarte lumina credincioșilor

sursă: basilica.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. ardeleanu'

    sâmbătă, 30.04.2016 at 14:05

    Mai oameni buni, nu mai screti toate prostiile, neverificate si bune doar pentru babele de la tara. Uite ce si cum e cu lumina:
    h ttp://ww w.descopera.ro/cultura/8183128-lumina-sfanta-de-la-ierusalim-minune-sau-inselatorie
    si incea ceva: arabilor nu le este ingaduit sa se insoteasca cu crestinii, nici chiar pentru a verifica „Capela Ingerului”.
    Ar fi mai bine sa ne indreptam atentia spre adevarata sarbatoare, ca de traditii, „minuni” si moaste e plina tara asta saraca… si mergem din rau in spre mai rau.

  2. crestin

    sâmbătă, 30.04.2016 at 14:41

    Pe bune?? :))))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax