Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Samuel Damian, preotul electrician din Transilvania care s-a împrietenit cu Benjamin Franklin

Publicat

ben-frankln Prin Austria, Germania, Franța, Olanda și Anglia, preotul Samuel Damian, originar din Transilvania (potrivit unor speculații chiar din Blaj), și-a făcut drum până la ușa lui Benjamin Franklin, mânat de curiozitatea cu privire la noua minune descoperită de Dumnezeu omului, electricitatea. Așa se face că, în iarna dintre anii 1747 și 1748, Samuel Damian a fost oaspetele savantului Benjamin Franklin, căruia preotul exotic din Europa de Est i-a lăsat o impresie profundă, cum a mărturisit de altfel în mai multe scrisori adresate ulterior unui prieten de-al său.

Au conversat doar în limba latină, pe care Damian o cunoștea în calitatea sa de preot ”al bisericii grecești”.

”A vorbit și a scris în latină foarte citeț și corect. Și-a stabilit încă din țara sa că va merge în jurul lumii, cât mai mult posibil pe uscat (…) Credea că i-ar folosi în călătoriile sale să știe câte ceva despre electricitate. L-am învățat să folosească tubul… Mi-a scris din Charleston că a trăit opt sute de mile de pe urma electricității; a fost cinstit cu mâncare, băutură și haine. Ultima sa scrisoare către mine a fost, cred, din Jamaica… Sunt șapte ani de atunci”, i-a scris Franklin unui prieten de-al său.

Samuel Damian i-a mărturisit lui Franklin că vrea să se întoarcă în Transilvania prin Jamaica, Cuba, Mexis, Filipine, China, India, Persia și Turcia. Potrivit lui Nicholas Chapman, Damien (sau Domien cum mai este cunoscut) i-a promis lui Franklin că îl va ține la curent cu toate călătoriile sale, urmând să-i scrie din fiecare loc princ are trece. Aceasta l-a făcut pe Franklin să tragă concluzia că Samuel fie a murit pe drum, fie a fost închis în Noua Spanie (Mexico de astăzi). ”A fost, cum vezi, un caracter rar”, și-a încheiat Franklin scrisoarea.

Potrivit lui Demetrius Dvoichenko-Marko, autorul lucrării „A Rumanian Priest in Colonial America”, publicată în The American Slavic and East European Review, este posibil ca Samuel Damian să fi căzut victimă iezuiților din Mexic, care n-ar fi văzut cu ochi buni activitățile științifice ale preotului și l-ar fi închis într-o mănăstire. Autorul face și o paralelă oarecum forțată cu Inochentie Micu-Klein, mort la Roma, departe și el de Transilvania natală. Alte speculații spun că, deși nu se cunoaște exact locul nașterii, Samuel Damian ar fi provenit cel mai probabil din Blaj, centru important al lumii greco-catolice din Transilvania.

Prezența lui Damian în America mai este confirmată și de o serie de reclame pe care le-a plătit la sfârșitul anului 1748 (ultima fiind datată 26 decembrie) în South Carollina Gazette în care chema lumea să vadă ”minunatele lui experimente în domeniul electricității”. Prezența acestui preot în America a dat naștere unor controverse între cercetători. Există unii care spun că Samuel Damian a fost preot ortodox, pe când alții cred că a fost greco-catolic. Neînțelegerea vine din faptul că Benjamin Franklin l-a numit ”a priest of the Greek Church”, cu referire la ritul ortodox, care însă poate fi interpretat și ca fiind greco-catolic, plecând de la premisa că Franklin confunda cele două rituri.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax