Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Şantier ANL din Alba Iulia, blocat din cauza neînţelegerilor financiare între firme. Muncitorii refuză să predea lucrările

Publicat

Un conflict spontan a fost semnalat, joi, pe un şantier de construcţie a unor blocuri ANL în Alba Iulia, la interscţia străzilor Detunata cu Nazaret Ilit. Muncitorii firmei „Start Construct”, care a subcontractat lucrarea de la câltigătoarea licitaţiei, „Victor Construct” Botoşani au blocat accesul în zona de lucrări, motivând că societatea moldoveană ar dori să preia şantierul. Motivul expus de reprezentanţii firmei „Start Construct” din Alba Iulia a fost că aceasta nu a primit integral banii aferenţi pe lucrările executate până în prezent, de la „Victor Construct”, astfel că nu sunt de acord cu predarea şantierului.

Firma „Start Construct” din judeţul Alba, aparţinând omului de afaceri Gheorghe Todea, a desfăşurat lucrări, din toamna anului trecut, la trei blocuri ANL pe strada Detunata, prin subcontractare, respectiv finalizarea structurilor din beton începute de „Victor Construct” Botoşani, deţinută de Victor Mihalachi, câştigătoarea licitaţiei. Potrivit declaraţiilor lui Todea, societatea din Botoşani nu le mai recunoaşte o parte din lucrările desfăşurate până în prezent şi refuză să le achite contravaloarea lor, de aproximativ 19 miliarde lei vechi.

Firma de construcţii din Alba a fost subcontractată pentru a realiza finisajele şi acoperişul pentru cele trei blocuri. De anul trecut şi până în prezent, muncitorii de la „Start Construct” au realizat acoperişul, finisajele exterioare şi au pus geamuri la încăperi, lucrările fiind blocate în stadiul de finisaje interioare, din cauza întârzierilor de plată.

Un grup de 30 de muncitori au fost implicaţi în lucrările de pe acest şantier, iar aceştia au oprit lucru, declanşând „grevă” şi refuzând să plece până când firma din Botoşani nu-şi plăteşte datoriile. „Start Construct” a înregistrat întârzieri la plata salariilor cu două luni către muncitori, din această cauză. Potrivit lui Gheorghe Todea, firma din Botoşani ar fi plătit doar 40% din suma facturată. Mai mult, nu vor să le recunoască mai multe lucrări ce se ridică la suma de aproximativ 5-6 miliarde lei vechi. Pentru alte lucrări de 13 miliarde au primit promisiunea că vor primi eşalonat banii, însă până acum nimic nu s-a concretizat.

“Am fost nevoiţi să luăm credit bancar de 10 miliarde de lei pentru a susţine o parte din lucrări, până primeam decont de la firma din Botoşani, însă aceştia refuză să plătească şi să recunoască lucrări realizate de 5-6 miliarde de lei vechi facturate. Firma din Botoşani a primit banii de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe încă din vară, cu toate acestea refuză să-şi achite datoriile faţă de noi”, a precizat Gheorghe Todea.

Constructorul din Alba a încercat un compromis pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor în interiorul blocurilor, respectiv încheierea unui proces verbal privind stadiul şantierului, dar nu a reuşit. Potrivit acestuia, firma din Botoşani ar intenţiona să preia în primul rând lucrările, pentru a le continua şi apoi să facă recepţia cu plata la zi.

Omul de afaceri Gheorghe Todea nu este de acord cu această propunere, luând în considerare şi faptul că a fost nevoit să contracteze credit bancar: “Speram să pot achita creditul la bancă la timp, pe promisiunea că constructorul din Bacău îşi va îndeplini obligaţiile faţă de noi. Acum ni s-au acumulat penalităţi, iar conturile ne-au fost blocate. Fapt ce ne îngreunează bunul mers al firmei, furnizorii de materiale nu îmi mai pot da marfă şi risc să nu-mi realizez la timp lucrările pe care le mai am în alte părţi”.

Joi, firma din Alba a primit ordin de evacuare a şantierului, pentru ca societatea din Botoşani să revină şi să continue lucrările înainte de termenul menţionat în contractul de licitaţie, organizată de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. “După ce am instalat geamurile şi am pregătit interiorul ca să se poată lucra şi pe timp de iarnă, Victor Construct vine şi ne ia lucrările pentru a le continua. Până acum nu au putut face ei lucrarea, la lucru gata pot să continue ei. Vrem să ne dea banii acum pentru lucrările realizate deja, pentru că aşa este corect şi nu după ce intervin ei cu muncitorii lor, se suprapun lucrările cu ale noastre şi găsesc tot felul de motive pe urmă să nu ne plătească la preţul corect”, ne-a explicat Gheorghe Todea.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii SC „Victor Construct” Botoşani au precizat că nu au nimic de comentat privind acest subiect.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Conflict spontan pe şantierul ANL din zona Detunata, episodul doi. Utilajele “Victor Construct” Botoşani, scoase în stradă de muncitorii “Start Construct” | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax