Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Săptămâna de lucru ar putea fi împărțită și în 4 zile lucrătoare, a câte zece ore. Propunere legislativă, dezbătută la Senat

Publicat

stres job munca

stres job munca Parlamentarii propun din nou ca săptămâna de lucru de 40 de ore să poată fi împărțită și în 4 zile lucrătoare, a câte zece ore. Inițiativa legislativă a fost dezbătută în legislatura 2012-2016, dar nu a trecut de niciuna din camerele Parlamentului.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.53/2003 – Codul Muncii a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere miercuri, 10 mai.

„Proiectul prea o propunere pe care am inițiat-o în legislatura 2012-2016 și care a fost comentată critic dar și apreciativ de o mare parte din media românească”, spun inițiatorii, în expunerea de motive.

Potrivit parlamentarilor, marea majoritate a angajaților din mediu privat lucrează oricum aproape 10 ore pe zi, astfel că un weekend de 3 zile ar fi binevenit pentru aceștia. Propunerea ar ajuta atât tinerii care ar avea mai mult timp liber de petrecut la sfârșit de săptămână, cât și familiile cu copii, care ar petrece mai multe zile împreună.

Conform specialiștilor citați în expunerea de motive, angajații ar avea nevoie, însă, de o perioadă de adaptare la noile condiții, de aproximativ 3 luni, dar randamentul nu ar avea apoi de suferit. Ba, dimpotrivă, economia ar avea de câștigat:

„Dacă, per total, programul companieiva rămâne de 5 zile pe săptămână, dar niciun angajat nu va munci mai mult de 4 zile, rezultă că patronul trebuie să facă noi angajări. Așadar, s-ar crea mai multe locuri de muncă, cu condiția ca patronul să aibă cu ce să plătească noii angajați. Partea proastă este că, cel mai probabil, produsele ar deveni mai scumpe, dar mai mulți angajați înseamnă un consum mai mare în economie (…)

În același timp, la nivel macro-economic s-ar crea impulsul unei creșteri a consumulu și implicit a vânzărilor și profitului în domeniul administrației publice, serviciilor și turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, argumentează inițiatorii proiectului legislativ.

Proiectul prevede modificarea Codului Muncii, dar măsura nu este obligatorie pentru angajatori. Potrivit documentului, „pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabilește cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene, în funcție de raportul contractual dintre angajat și angajator. Ea poate fi și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”.

De asemenea, „repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabilește de comun acord între angajator și angajat și poate fi de 10 ore pe zi, timp de 4 zile, cu trei zile repaus, dar cu respectarea Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene”.

Inițiativa va fi dezbătută mai întâi la Senat. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaților.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax