Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

„Sărăcia din Apuseni nu mai suportă încă o amânare”! 5 primari din Alba cer Guvernului României repornirea mineritului în zonă

Publicat

71% din votanţii din cele cinci localităţi miniere din Apuseni au spus DA pentru minerit şi Roşia Montană. Sărăcia din Apuseni nu mai suportă încă o amânare: oamenii cer ca Guvernul să repornească mineritul în zonă. Acesta este apelul făcut de primarii din Bucium, Zlatna, Baia de Arieș, Roșia Montană și Abrud care cer Guvernului României să repornească industria minieră în Apuseni.

Administrațiile locale din cele cinci unități administrativ /eritoriale și-au făcut public punctul de vedere într-un comunicat de presă pe care vi-l prezentăm integral:

„71% din cei care au votat în cele mai mari comunități miniere din Apuseni au spus DA mineritului, iar  90% din cei înscriși pe liste ar fi votat la referendumul pentru minerit dacă zona nu ar fi fost depopulată, iar zăpada nu ar fi făcut impracticabile drumurile în ziua votului. Locuitorii şi primarii din Zlatna, Abrud, Bucium, Baia de Arieș și Roșia Montană solicită Guvernului României să susțină investițiile și să repornească mineritul în Apuseni.

Locuitorii din cele 5 localităţi cu proiecte miniere concrete aflate în diverse faze de dezvoltare s-au pronunţat net în favoarea deschiderii mineritului în zonă la referendumul din 9 decembrie 2012. Astfel, din 9358 de votanţi, 6629 s-au exprimat cu <DA, dorim dezvoltarea mineritului în zonă şi a exploatării de la Roşia Montană>, după cum urmează:

În acest sens, primarii din aceste localităţi cu tradiție minieră – Zlatna, Abrud, Baia de Arieș, Roșia Montană și Bucium – în care votul pentru minerit a fost de 71% solicită Guvernului României să repornească industria minieră în Apuseni, să avizeze proiectul de la Roșia Montană, să susțină și să dezvolte mineritul la Roșia Poieni, să deschidă noi concesiuni de exploatare a zăcămintelor naturale și să atragă investitori în industria minieră din România.

Locuitorii şi primarii acestor comunități miniere, cu proiecte miniere, solicită autorităților statului să ia în considerare voința covârşitoare a oamenilor care au votat la referendumul din 9 decembrie și să includă mineritul într-o strategie națională pentru crearea de locuri de muncă în întreaga zonă.

<Vrem să le spunem tuturor investitorilor, indiferent că sunt din țară sau din străinătate, că sunt de stat sau privați, că de minerit se leagă dezvoltarea economică în Apuseni. Este singura soluție pentru crearea de locuri de muncă și relansarea economică a zonei. Repornirea mineritului va impulsiona comenzile către furnizori, va deschide activități economice în servicii, va genera un circuit al banilor în toată zona și va pune o pâine pe masă oamenilor. Mineritul poate aduce bunăstare în acest colț de țară care se zbate între sărăcie și disperare>, spun primarii din cele 5 comune miniere care se confruntă astăzi cu un șomaj îngrijorător și o depopulare accentuată, fapt care plasează Alba în topul județelor pe țară cu probleme sociale.

<Populația din cele 5 comune a votat în proporție de 71% pentru repornirea mineritului în Apuseni și la Roșia Montană. Așteptăm cu nerăbdare investitori în zonă. Pentru noi mineritul înseamnă mii de locuri de muncă stabile și singura cale pentru reducerea șomajului și a sărăciei. Moții din Apuseni așteaptă investiții, nu vorbe goale care nu pot asigura traiul de zi cu zi>, declară primarii.

Participarea la vot și la referendumul din 9 decembrie în toată zona Apusenilor a fost îngreunată de condiții meteorologice extrem de dificile. În multe comune oamenii nu și-au putut exercita dreptul de vot, stratul de zăpadă făcând impracticabile multe drumuri comunale și județene chiar. <Participarea la vot în cele 5 localități a fost peste 50%. Dar dacă excludem 25% din populația zonei plecată la muncă în străinătate și 20% din populație care a rămas înzăpezită din cauza condițiilor meteo dificile, participarea reală la referendum poate fi considerată de peste 90%.

Astfel, noi care cunoaștem foarte bine realitățile zonei, putem spune că o majoritate covârșitoare a populației solicită repornirea mineritului în Apuseni și la Roșia Montană. Vrem să credem că acest semnal va fi înţeles şi că ne vom bucura de sprijinul factorului politic de la Bucureşti pentru ca proiectul de la Roşia Montană să înceapă cât mai repede, pentru ca alte proiecte miniere să se dezvolte, acestea generând mii de locuri de muncă pentru oamenii din toată zona Apusenilor>.

Toate comunităţile sunt unite în sprijinul lor pentru minerit, pentru locuri de muncă şi un viitor mai bun. Aceste concluzii au fost exprimate de primarii celor mai importante localități miniere din zonă care, deşi despărţiţi din punctul de vedere al apartenenţei politice, sunt uniţi de sprijinul pentru reînceperea mineritului în Apuseni şi pentru proiectul de la Roşia Montană.

Traian Pandor, primar Baia de Arieş, USL: <Aici oamenii au fost mineri din tată în fiu. Mineritul este mai mult decât o simplă activitate economică, este o tradiţie şi un mod de viaţă pentru oamenii din Baia de Arieş. Indiferent că susţin un partid dau altul, oamenii de aici au susţinut mineritul la Roşia Montană şi în Apuseni. Un vot de „Da” cu un procent de 69% este un semnal extraordinar despre cât de unită este comunitatea de aici în sprijinul ei pentru proiectul de la Roşia. Sper ca toţi liderii politici de la Bucureşti să înţeleagă importanţa acestei unităţi a oamenilor şi să asculte de vocea lor>.

Silviu Ponoran, primar Zlatna, PDL: <Zlatna s-a dezvoltat din minerit şi din industria minieră. Pentru oamenii de aici, mineritul înseamnă o şansă pentru o viaţă mai bună. De asta depinde viitorul Zlatnei şi spun asta cu toată responsabilitatea. Pentru mine, rezultatul referendumului, 75% DA pentru minerit, nu a fost o surpriză, pentru că ştiam ce sprijin are proiectul de la Roşia Montană în Zlatna. Acum, sper ca şi liderii politici de la Bucureşti să înţeleagă că oamenii vor minerit şi să facă tot ce depinde de ei pentru ca proiectul de la Roşia Montană să înceapă>.

Abrudul știe cel mai bine cum se poate dezvolta o comunitate din minerit, mai ales că și abrudenii așteaptă dezvoltarea mineritului la Roșia Poieni. Nicolae Simina, primar Abrud, PSD: <Dezvoltarea mineritului în Apuseni poate asigura stabilitatea locurilor de muncă la Roșia Montană și la Roșia Poieni. Toată lumea din zonă cunoaște care este realitatea de aici: cu minerit există un viitor, fără – oamenii se vor adânci în sărăcie și disperare. Acest lucru i-a mobilizat pe abrudeni să iasă în număr mare la referendum și să voteze pentru minerit cu o largă majoritate de 62%. Mi-aş dori ca acest strigăt de disperare să fie auzit și de către autoritățile de la București. Minerii din Apuseni vor locuri de muncă din minerit, iar oamenii din zonă îi susțin pentru că înțeleg că aceasta este singura lor soluție. Decizia politică nu mai poate fi amânată>”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

12 Comentarii

12 Comentarii

  1. Calin

    luni, 17.12.2012 at 11:31

    e absurd ca pornirea mineritului se amana de atatia ani, mai ales ca oamenii din zona doresc pornirea mineritului pentru a avea un viitor mai bun pentru ei si pentru copiii lor. acum e timpul ca Guvernul sa demonstreze ca chiar ii pasa de oameni si ca asculta de ei si sa porneasca mineritul in zona

  2. samson

    luni, 17.12.2012 at 13:49

    Guvernul cel nou trebuie sa demonstreze ca isi tine promisiunile si ca nu isi bate joc de votul oamenilor, asta inseamna sa le dea un raspuns oamenilor din Rosia Montana, sa dea drumul mineritului. La urma urmei motii au votat covarsitor pentru acest lucru!

  3. ele

    luni, 17.12.2012 at 14:03

    Acum ca au trecut si alegerea, ca se va stabili noua formula de guvernare, nu mai e loc de scuze si de amanari. au de gand sa-si faca treaba odata sau isi bat joc?

  4. Claudiu

    luni, 17.12.2012 at 16:24

    Buna ziua,
    As vrea sa imi fac un SRL in una din zonele astea. Se poate? Atunci cand se va putea, se va dezvolta si zona.

  5. Claudiu

    luni, 17.12.2012 at 17:13

    Nu poti face nimic daca nu este legat de minerit. Zona este declarata monoindustriala. Cam asa inteleg autoritatile locale sa asigure dezvoltarea zonei. Deviza este minerit sau moarte! În plus s-a creat obisnuinta periculoasa ca orice decident sa isi sufle mucii fara jena in ciorba democratiei daca interesele i-o cer fara riscul ca societatea civila sa le verse oala in cap!

  6. Andrei O.

    luni, 17.12.2012 at 17:27

    Publicitate cu bani grei de la RMGC, asta e articolul acesta, pentru ca cititorii sa creada ca toata lumea vrea minerit in apuseni. Pana acum 10 ani oamenii nu voiau minerit, intrucat pe vremea lui ceausescu multi au murit de silicoza din cauza prafurilor toxice din jurul minelor din Apuseni. Si nimeni nu vrea minerit nici acum, in afara celor cativa platiti sa posteze „in favoarea proiectului” la acest articol. In plus, compania americana umfla presa cu tot felul de informatii care mai de care mai false pentru a dezinforma in scop propriu populatia.

    • Nicu S

      duminică, 23.12.2012 at 18:14

      D-le Andrei, te rog sa te interesezi cate cereri de angajare sunt depuse la S.C. CUPRU MIN S.A si la S.C. GOLD CORPORATION S.A. Eu stiu, dar nu vrea sa-ti spun. Daca nu poti afla din alta sursa, o sa revin cu drag sa-ti spun eu.
      Mult noroc si sanatate.
      Sarbatori fericite!

  7. Andrei O.

    luni, 17.12.2012 at 17:28

    Guvernul sa faca bine sa analizeze pericolele pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor si sa reprezinte interesele cetatenilor Romaniei, nu pe cele ale unei comapanii private americane.

  8. valentin

    joi, 20.12.2012 at 18:59

    Mai andrei se vede cat esti de bine informat, nici macar nu sti

  9. Virgil

    joi, 20.12.2012 at 20:23

    Ma intreb oare cine va plateste ****? Ce interese reprezentati dumneavoastra? Ale romanilor? in niciun caz! Ale rosienilor? Ale buciumanilor? Nu cred. Dar atunci de ce nu vorbiti despre faptul ca daca se va porni exploatarea de catre RMGC aurul extras (hai sa pomenim numai aurul si nu si restul) valoreaza la ora actuala 15.428.571.428 dolari. Si cat zice RMGC ca va castiga statul roman? Peste 4 miliarde? Ce mai ziceti ******?
    Deci: aur – 1,5 grame pe tona, argint – 11, 7 grame pe tona, arseniu – 5000 grame pe tona, titan – 1000 grame pe tona, molibden – 10 grame pe tona, vanadiu – 2500 grame pe tona, nichel – 30 de grame pe tona, crom – 50 grame pe tona, cobalt – 30 grame pe tona, galiu – 300 grame pe tona. De aceste metale nu vorbeste absolut nimeni. Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamantul.Cantitatile din celelalte metale sunt mai valoroase decat cele 300 tone de aur si cele 1600 tone de argint. intr-un document intocmit de un grup de profesori de la ASE – Bucuresti se spune, pe calcule, nu pe povesti, ca valoarea celorlalte metale rare de la Rosia Montana e mai mare de patru ori decat valoarea aurului si argintului de acolo. Mai e si problema patrimoniului cultural, care nu se poate cuantifica in valute. Sunt sapte biserici: una greco-catolica in Rosia, de la 1741, apoi una ortodoxa, de la 1620, biserica ortodoxa din Corna, de la 1710, biserica greco-catolica din Corna, de pe la 1846 si restul biserici maghiare, de pe la 1850. Ar fi multe de povestit. Familia Gritta, o mare familie, renumita in toti Apusenii, cu Mihaila Gritta, care a trait intre 1762-1837 si care a gasit in galeria lui proprie 1700 kilograme de aur. Cu acest aur a facut sapte biserici si sapte scoli confesionale in Muntii Apuseni. Cine mai face asa ceva azi? Noi cica vom scoate 300 tone de aur, cu pretul caruia vom rade de pe fata pamantului doua localitati cu tot patrimoniul lor cultural-istoric, cu sapte biserici vechi, cu galerii romane unice in Europa, care pot fi vizitate in frac si cu pantofi cu lac, atat de bine-s amenajate si pastrate. Si mai este o problema: daca se va folosi cianura mai putem vorbi de „Apusenii o destinatie de vis? Apusenii – Elvetia romaneasca? Cu toate acestea, sunt regiuni precum Alaska, Tibet, precum si unele state europene care au oprit astfel de proiecte, tocmai pentru ca le distrug trecutul, dar si viitorul. Si Romania a acceptat un astfel de proiect al unei companii australiene, in anul 2000, la Baia Mare si s-a dovedit, intr-adevar, a fi un dezastru, in momentul in care cianura folosita la minerit s-a revarsat in rau. Lectia primita din fenomenul Baia Mare se pare ca nu a fost suficienta in respingerea categorica a unor astfel de proiecte ale mortii.

    • cucu

      vineri, 21.12.2012 at 00:57

      de uraniu ce zici?

  10. Pingback: Primarii din localităţile în care s-a organizat referendum pentru proiectul minier din Apuseni trimit memoriu la Guvern, Preşedinţie şi Parlament | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax