Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Schimbări în învățământ: Ministrul Educației vrea revizuirea manualelor de clasele I-IV și renunțarea la evaluările naționale de la clasele a II-a și a IV-a

Publicat

examen testare

examen_testare_caiet Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat vineri, la Europa FM, că va începe revizuirea totală și sistematică a manualelor, inclusiv a celor de la clasele 1-4, care abia au fost schimbate în ultimii patru ani. Mai mult, ministrul a anunțat că vrea să elimine evaluările naționale pentru copiii de clasele a doua și a patra, pe motiv că sunt „stresante” pentru copii.

Potrivit lui Pavel Năstase, această revizuire ar dura maxim un an de zile și ar duce la simplificarea tuturor manualelor școlare. Reamintim faptul că manualele de clasele 1-4 au fost schimbate radical deja în ultimii patru ani.

„Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a întrebat nimeni dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu. Nu a făcut nimeni o evaluare în acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, între manualele de la învățământul primar, gimnazial și liceal. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, dacă nu privim ca sistem, și nu plecăm de la cele 8 competențe care sunt la nivel european, și cu dezvoltarea acestora pe competențe specifice – primar, gimnazial și liceal – atunci există riscul să apară suprapuneri. Această revizuire – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasă, care să scoată în evidență toate problemele care țin de conținutul manualelor”, a declarat Pavel Nastase pentru Europa FM.

În ceea ce privește eliminarea evaluării naționale, Pavel Năstase a spus că până la gimnaziu nu ar trebui să existe aceste evaluări asupra copiilor.

„Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităților de gândire. Deci, omul se dezvoltă, și creierul din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă și abia după-aceea, este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă niște teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreți, primii 7 ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învățământul primar și să îi dăm baza de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obișnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum, care îi stresează și îi sperie pe copii”, a spus ministrul Educației.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax