Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Scutiri de la plata tarifelor de livrare a apei pentru irigații, propuse de parlamentari. Ce prevede proiectul depus la Senat

Publicat

irigatii Pentru a stimula practicarea unei agriculturi în sistem irigat, mai mulți parlamentari propun scutirea de la plata tarifelor de livrare a apei pentru irigații și suportarea cheltuielilor aferente din bugetul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. Potrivit unei propuneri legislative depuse în procedură de urgență în Parlament, ANIF să încheie cu mai multă ușurință contracte cu diferiți beneficiari care vor iriga suprafețele agricole, astfel încât sumele investite de aceștia să fie achitate de la bugetul de stat.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, precum şi pentru completarea art. 10 din Legea nr.98/2016 privind achiziţiile publice, înregistrată la Senat în data de 2 februarie, prevede ca apa pentru irigații să fie scutită de la plata tarifelor de livrare pentru toate contractele încheiate de autorități.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari PSD printre care și deputatul de Alba, Ioan Dîrzu, promovarea actului normativ este determinată de necesitatea obținerii unor producții sigure și la nivelul mediilor europene, precum și asigurarea preluării și tranzitării apei pentru irigații prin intermediul rețelei de aducțiune existente. De asemenea, se dorește stimularea practicării unei agriculturi în sistem irigat și scutirea de la plata tarifelor pentru irigații și suportarea cheltuielilor aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune unde s-au încheiat contracte multianuale/sezoniere, din bugetul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

„Neadoptarea urgentă a acestor măsuri va avea consecințe negative asupra începerii campaniei de irigații 2017, prin întârzierea semnării în perioada imediat următoare a contractelor dintre organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații și/sau federațiile de organizații de utilizatori de apă pentru irigații cu prestatorii de sevicii, pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigații în această campanie”, mai precizează parlamentarii, în expunerea de motive a documentului.

Potrivit proiectului, federațiile care dețin infrastructura de îmbunătățiri funciare în folosință cu titlu gratuit încheie cu Agenția contracte pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigații. Cheltuielile, cu excepția costului apei și costului energiei electrice pentru pomparea apei de irigații în aducțiunea principală, vor fi suportate de către federații.

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare „asigură un nivel optim al apei pentru irigații, la solicitarea beneficiarilor, în condițiile contractelor încheiate”, se precizează în proiect. „Cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune unde s-au încheiat contracte multianuale/sezoniere se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație”, mai prevede documentul.

Caracterul de urgență al proiectului este justificat prin adoptarea rapidă a acestor modificări, pentru a nu fi întârziate lucrările din primăvara și vara acestui an. Noile măsuri propuse vor însă dezbătute mai întâi în Senat, dar trebuie votate apoi în Camera Deputaților, pentru a fi implementate.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax