Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Secretariatul pentru Culte, despre modificările din Codul Fiscal: Facilităţile pentru asociaţiile religioase, singura noutate din domeniu

Publicat

biserica

biserica capalna Introducerea asociațiilor religioase alături de cultele religioase recunoscute din România la capitolul „Scutiri de impozit” în noul Cod fiscal reprezintă singura noutate în ceea ce privește structurile religioase cu personalitate juridică față de Codul fiscal vechi. Este precizarea transmisă de Secretariatul de Stat pentru Culte, urmare a informațiilor apărute în mass-media cu privire la facilitățile fiscale de care beneficiază cultele și asociațiile religioase prin noul Cod fiscal.

Citeşte şi Noi facilităţi pentru Biserică, de la Guvern. Cultele religioase, SCUTITE de alte taxe, de anul viitor. Prevederi din Codul Fiscal

Secretariatul de Stat pentru Culte arată că, prin Codul fiscal din anul 2015 au fost armonizate prevederile art. 44 alin. (1) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor cu prevederile referitoare la cultele religioase în ceea ce privește Codul fiscal. Astfel, prin art. 456 litera d) și 464 alin. (1) litera d) din Codul fiscal, asociațiile religioase beneficiază de facilități fiscale legate de activitatea religioasă.

„Față de prevederile vechiului Cod fiscal din anul 2003, prin articolul 464 alin. (1) litera d) din noul Cod fiscal (Legea nr. 227/ 2015) este extinsă impozitarea și asupra terenurilor folosite de către culte și asociații religioase pentru activități economice”, adaugă sursa citată.

Conform art. 456 din noul Cod, nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru „clădirile care, prin destinație, constituie lăcașuri de cult, aparținând cultelor religioase recunoscute oficial și asociațiilor religioase, precum și componentelor locale ale acestora, cu excepția încăperilor folosite pentru activități economice”. Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri datorate pentru clădirile retrocedate și care au aparținut cultelor religioase din România.

Art. 464 prevede scutiri de impozit și taxe pentru terenurile care aparțin cultelor religioase recunoscute oficial și asociațiilor religioase, precum și componentelor locale ale acestora, cu excepția suprafețelor folosite pentru activități economice.

În același Cod fiscal din 2015 se stipulează că Secretariatul de Stat pentru Culte are calitatea de plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru personalul monahal al cultelor recunoscute, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte surse.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax