Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai, fost acționar al firmei care și-a trimis, cu tupeu, vidanja să polueze râul Ampoi

Publicat

20161015_095016În data de 15 octombrie, un cetățean din Alba Iulia a surprins doi bărbați care descărcau rezidurile dintr-o vidanjă, direct în râul Ampoi, în apropiere de Alba Iulia. În acest caz, Poliția Locală s-a autosesizat, a descoperit firma căreia aparținea vidanja și a sesizat mai departe Direcția de Sănătate Publică Alba. Potrivit oamenilor legii, este vorba despre SC Dami Prod SRL din Teiuș, care a aparținut fraților Hălălai: Dănuț – șef al Gărzii de Mediu Alba și Mirel – primar în Teiuș.

Din 2010, firma fraților Hălălai a intrat într-un șir de schimbări ale acționariatului, în paralel cu obținerea de către unul dintre aceștia a funcției de primar al Teiușului. În 2012, imediat după alegeri, Mirel Hălălai și-a cesionat părțile sociale pentru suma de 200 de lei către Sorin Faur. Astfel, Dami Prod SRL a putut să facă afaceri cu Primăria Teiuș și să benefiecieze din plin de contracte pe bani publici. Primarul din Teiuș se află în proces cu ANI, după ce s-a descoperit că a semnat contracte de peste 100.000 de lei și a făcut împrumuturi către firma Dami Prod, din calitatea de primar. 

Episodul cu vidanja a creat nemulțumiri în rândul cetățenilor din Alba Iulia, motiv pentru care autoritățile au trecut la depistarea autorului, pe care nu le-a fost foarte greu să îl găsească. Firma căreia îi aparține vidanja se află la 20 de kilometri de Alba Iulia, în Teiuș, iar administrator, din 2012 până în prezent, este Sorin Faur, cel puțin în acte și îl are în istoricul acționariatului pe actualul șef al Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai.

VEZI:  FOTO ŞTIREA TA pe Alba24: Cu vidanja la aruncat reziduuri în râul Ampoi, în miezul zilei, lângă Alba Iulia

Danut HalalaiPotrivit datelor înregistrate de portalul Termene.ro,  SRL-ul fraților Hălălai a fost înființat în anul 1994 și are ca obiect de activitate colectarea și epurarea apelor uzate. În 2015 a avut o cifră de afaceri de 778.504 lei și cinci angajați.

SRL-ul i-a avut ca acționari pe frații Hălălai, Dănuț – șef al Gărzii de Mediu și Mirel – primar în Teiuș, până în 2010, când actualul șef al Gărzii de Mediu i-a cesionat fratelui toate părțile sociale.

Șeful Gărzii de Mediu Alba s-a retras din firmă în 13 ianuarie 2010, când cifra de afaceri era de 558.000 de lei, prin cedarea a 50% din capitalul social lui Mirel Hălălai, care devenea unic acționar și administrator al firmei.

VEZI: Cum comentează şeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai, episodul cu vidanja la râul Ampoi. Se vor lua măsurile legale împotriva societății la care a fost acționar

În 25 iunie 2012, imediat după alegerile din 10 iunie, care i-au adus primul mandat de primar, Mirel Hălălai, care avea calitatea de unic acționar, l-a adus în firmă pe Sorin Faur și s-a retras din calitatea de administrator.

Primirea în calitate de asociat a lui Sorin Faur s-a făcut prin majorare de capital. Suma de majorare a capitalului a fost de 10 lei, iar structura societății a rămas următoarea: Mirel Hălălai avea 20 de părți sociale și Sorin Faur 0 parte socială, deci Hălălai avea în continuare 95,24% din firmă, deși nu mai era administrator al companiei.

primar teius, mirel halalai În același an, Mirel Hălălai decide să se retragă și cesionează toate acțiunile firmei, care avea atunci o cifră de afaceri de 379.000 de lei, lui Sorin Faur, pe suma de 200 de lei. În paralel, afacerile SRL-ului cu Primăria Teiuș au înflorit, fapt sesizat și de Agenția Națională de Integritate.

Venirea lui Faur în firmă nu a fost întâmplătoare. Cei trei, frații Hălălai și Sorin, apăreau ca acționari ai unei alte companii, Simestar SRL, alături alte două persoane. Societatea, a cărei activitate a fost suspendată prin 2010, avea aceeași adresă pe care este înregistrată și SC Dami Prod SRL. 

Primarul Mirel Hălălai a fost declarat incompatibil de către ANI și se află în plin proces de judecată, tocmai din cauza societății comerciale pe care i-a dat-o pe bani de nimic lui Faur, pentru că a încheiat, în „interesul” primăriei, contracte cu Dami Prod SRL, în valoare de 105.913,38 lei.

VEZI: Primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, TRIMIS în JUDECATĂ pentru conflict de interese. A semnat 10 contracte pentru Primărie cu firma proprie

De asemenea, aşa cum rezultă din declaraţia de avere completată la data de 14 iunie 2013, Hălălai avea, la data de 31 decembrie 2012, un împrumut în sumă de 330.270 lei către SC Dami Prod SRL, din care, până la data de 31 decembrie 2013, a fost returnată suma de 79.500 lei.

”Persoana evaluată a încălcat, astfel, atât dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 şi art. 75 din Legea nr. 393/2004, cât şi dispoziţiile art. 301 din Codul Penal al României. Agenţia Naţionalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud, Judeţul Alba, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României”, se afirmă în comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate.
Relaţiile dintre primar şi firma acestuia au fost descoperite şi de Curtea de Conturi. Potrivit raportului făcut public de Curtea de Conturi cu privire la activitatea din 2013, Primăria Teiuş a realizat cheltuieli ilegale de 224.000 de lei. Banii au fost plătiţi către patru firme, la care existau interese printre reprezentanţii administraţiei locale. Astfel, primarul Mirel Hălălai a fost asociat la una dintre ele, arhitectul şef este încă asociat la alta, iar în cazul consilierilor locali, unul este director economic, iar celălalt asociat, la altă firmă. Potrivit Camerei de Conturi, Primăria Teiuş a achitat către SC Dami Prod SRL (tâmplărie şi dulgherie – n.r.), contravaloarea unor achiziţii de bunuri, de lucrări şi prestări de servicii. La această firmă, Mirel Hălălai primarul oraşului Teiuş are interes personal patrimonial, prin împrumuturile acordate acestei firme în perioada în care a avut calitatea de asociat şi director general. Au fost astfel încălcate prevederile legislaţiei în vigoare, deoarece toate achiziţiile efectuate de la această societate s-au realizat prin încredinţare directă, fără să existe un minim de transparenţă.
Acelaşi aspect negativ s-a constatat şi în cazul plăţilor efectuate de către Primăria Teiuş către: – SC Unifast SRL (în domeniul activităţi generale de curăţenie a clădirilor – n.r.), societate la care un consilier local are un interes personal, fiind în acelaşi timp şi director economic (Adriana Mariana Cristea – n.r., soţul ei este consilier judeţean la CJ Alba si director la firma respectivă) – SC Santermo SRL (instalaţii – n.r.), societate la care un alt consilier local are un interes personal, fiind în acelaşi timp şi asociat (Cornel Hălălai – n.r.) – SC Nova Getica SRL, societate la care arhitectul şef deţine calitatea de asociat. Valoarea cu care s-a prejudiciat bugetul Primăriei Teiuş a fost de 224.000 lei, inclusiv beneficiile nerealizate calculate in timpul misiunii de audit.

Dosarul în care primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai (PSD), a fost urmărit penal de procurori pentru infracţiunea sesizată de ANI privind conflictul de interese, a ajuns în atenţia Judecătoriei Aiud, fiind înregistrat pe rolul instanţei încă din 8 martie 2016. Edilul este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator. La ultima înfățișate, din data de 27 septembrie, inculpatul a cerut amânarea cauzei în vederea angajării unui apărător. 

*Alba24 folosește informații oferite de  Termene.ro –  Portal Juridico-financiar Monitorizare firme & dosare – instrumentul de căutare și informare preferat de profesioniști. Acesta cuprinde date juridice și financiare despre toate firmele din România, informații relevante din dosarele de pe rolul instanțelor de judecată, precum și o serie de funcții menite să-ți faciliteze activitatea de zi cu zi.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Florin

    miercuri, 19.10.2016 at 16:15

    Porcii astia doi, merita innecati in aceleasi reziduri !

    • florin2

      joi, 20.10.2016 at 20:20

      ce informata este d-na MEZEI

  2. alin

    joi, 20.10.2016 at 19:43

    ne cred prosti vidanjele sunt la comisar si primar acasa

    • ion

      vineri, 21.10.2016 at 09:09

      Actualul administrator al firmei este Sorin Faur, fost coleg de armată cu Dănuț Hălălai și prieten vechi, potrivit acestuia.,, IAR COMISARUL ESTE SI NASUL LUI FAUR

  3. omul simplu

    vineri, 21.10.2016 at 01:43

  4. Marcel

    vineri, 21.10.2016 at 10:07

    cum sa te protejeze garda de mediu de poluatori, cand tocmai ei polueaza ??!!! Nemernici astia ar trebui sa plateasca mult mai mult pt. ce au facut, sunt curios daca va avea bunul simt sa-si dea macar demisia….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax