Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorii au adoptat reducerea TVA la 9% pentru canalizare, furnizare de utilități și salubrizarea publică

Publicat

senat Senatorii au decis marți, 13 septembrie, reducerea cotei TVA la 9% pentru serviciile de canalizare, livrarea de energie termică, electricitate, gaze naturale și pentru serviciul public de salubrizare a localităților. Pentru a fi aplicată, inițiativa trebuie aprobată și de către deputați.

„În cazul reducerii cotei taxei pe valoarea adăugată aplicate asupra bazei de impozitare pentru prestarea de servicii publice, trebuie menționat efectul pozitiv al reducerii TVA din anii precedenți asupra nivelului de trai al contribuabilior și al economiei în general prin efectul multiplicator. Reducerea valorilor facturilor legate de cheltuielile cu utilitățile va conduce atât la achitarea la timp a facturilor cât și la prevenirea acumulărilor de datorii pe lanțul furnizorilor”, au explicat inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Totodată, proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal generalizează cota de impozit de 3% pentru veniturile obținute din transferul dreptului de proprietate și scutește de impozit bazele sportive publice.

La începutul acestei luni, Guvernul a transmis că nu susține modificările propuse Codului fiscal. Potrivit Executivului, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de canalizare, furnizarea de energie termică în sistem centralizat, livrarea de energie electrică și livrarea de gaze naturale generează un impact negativ estimat la 1.154,1 milioane lei în anul 2017.

Inițiativa legislativă adoptată de Senat acordă dreptul contribuabililor de a dispune asupra unor sume reprezentând până la 4%, față de doar 2%, din impozitul stabilit pentru susținerea fumizorilor privați de servicii sociale, inclusiv unități culte sau persoane fizice.

De asemenea, poiectul modifică baza impozabilă și cota de impozit în cazul transferului proprietăților imobiliare din patrimonial personal, stabilind un impozit de 3% calculat asupra diferenței dintre prețul de vanzare si prețul achiziției. Executivul este însă de părere că încasările la bugetul general consolidat vor scădea în acest mod substanțial ținând cont de faptul că prețurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național comparativ cu perioada de început a crizei. Potivit Guvernului, măsura propusă este similară cu metoda aplicată până la 1 ianuarie 2007 și care a generat dificultăți majore în determinarea bazei impozabile.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax