Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorii lărgesc spectrul șpăgii: Medicii nu sunt funcţionari publici. Cererea de reexaminare a proiectului intră la Camera Deputaţilor

Publicat

medicMedicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia, au decis senatorii, miercuri, încă o dată, respingând cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu. Solicitarea urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.

Senatul şi-a însuşit raportul de respingere transmis plenului de membrii Comisiei pentru sănătate la cererea de reexaminare a Ordonanţei de Urgenţă 2/2014 pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în forma trimisă spre promulgare.

Articolul criticat de şeful statului prevede că, ”având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia”.

Preşedintele Băsescu a arătat, în cererea de reexaminare, că, prin această modificare, medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru „toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar public, în sensul legii penale”.

„Prin această modificare, medicii nu mai pot fi asimilaţi în categoria funcţionarilor publici în sensul legii penale care consideră funcţionar public «orice persoană care exercită un serviciu de interes public prin care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public»”, arată şeful statului.

Membrii Comisiei pentru sănătate au propus, însă, respingerea cererii, argumentând că profesia de medic este „liberală prin excelenţă”.

„Peste tot în Uniunea Europeană profesia medicală este legiferată ca fiind liberală. Medicul nu este funcţionar public, iar echivalarea dintre ele împiedică o relaţie autentică cu pacientul. Independenţa profesională este, potrivit studiilor, cea mai importantă pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului că sunt echivalaţi cu funcţionari publici”, se arată în raport.

Membrii comisiei de specialitate a Senatului au mai menţionat că, din 2008 până în prezent, au părăsit România circa 15.000 de medici.

„Doar în primele şase luni ale acestui an, numărul medicilor plecaţi a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut în România, atât pe zone, cât şi pe specialităţi. Adoptarea actului normativ, în forma adoptată de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicală, care ar putea reduce fenomenul migraţiei”, este concluzia membrilor comisiei.

 sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax