Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Sentinţă la Curtea de Apel Alba Iulia: 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru directorul „Moldomin”

Publicat

În dosarul disjuns din cauza în care este judecat fostul preşedinte al Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, pentru trafic de influenţă, a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia Iacob Chişărău – directorul „Moldomin” Moldova Nouă. Pedeapsa este de 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ.

Reprezentanţii Curţii de Apel Alba Iulia au precizat că, „în dosarul în care este trimis în judecată în stare de arest preventiv sub acuzaţia săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, Nicolae Cătălin Şerban, judecător şi vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara (la data comiterii faptelor), la termenul de judecată din 25 iunie, inculpatul Iacob Chişărău a declarat în faţa instanţei că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în procedura simplificată conform prevederilor art. 3201 din Codul de Procedură Penală, în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la acest inculpat şi pronunţarea unei sentinţe în data de 28 iunie.

Judecarea dosarului cu ceilalţi 4 inculpaţi va continua la Curtea de Apel Alba Iulia, iar termenul de judecată următor a fost stabilit pentru data de 26 iulie.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia din 28.06.2012 în rezumat:

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea inculpatului Iacob Chişărău pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă la pedeapsa de 3 ani închisoare, iar pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă la pedeapsa de 3 ani închisoare.

În urma contopirii pedepselor stabilite Curtea de Apel Alba Iulia, aplică inculpatului Iacob Chişărău pedeapsa cea mai grea de 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Curtea de Apel Alba Iulia interzice inculpatului (pe perioada executării pedepsei) exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Considerentele care au stat la baza hotărârii instanţei vor putea fi făcute publice după ce aceasta va fi motivată.

La termenul de judecată din 25 iunie, inculpatul Iacob Chişărău a declarat în faţa instanţei că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în procedura simplificată conform prevederilor art.3201 din Codul de Procedură Penală, în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la acest inculpat şi pronunţarea unei sentinţe în data de 28.06.2012, dosarul cu ceilalţi inculpaţi având următorul termen de judecată stabilit pentru data 26.07.2012.

La termenul de judecată din 15.06.2012, Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate de inculpatul Nicolae Cătălin Şerban.

În 1.06.2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii arestării preventive a inculpatului Nicolae Cătălin Şerban. Împotriva acestei hotărâri a instanţei inculpatul a declarat recurs, care a fost respins de ÎCCJ în 07.06.2012

La termenul de judecată din 8.05.2012, având în vedere cererile de amânare pentru pregătirea apărării formulate de apărătorii aleşi ai inculpaţilor Nicolae Cătălin Şerban, Mihaela Ramona Şerban şi Ioan Marian Mihăilă, Curtea de Apel Alba Iulia a amânat soluţionarea. Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca neîntemeiată cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de inculpatul Nicolae Cătălin Şerban la acelaşi termen de judecată. Împotriva acestei hotărâri a instanţei inculpatul a declarat recurs în 9.05.2012 care a fost respins de ÎCCJ în 28.05.2012 .

În 19.04.2012, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia privind pe inculpatul Adrian Dan Rus şi a dispus faţă de inculpat măsura de a nu părăsi ţara şi de a respecta celelalte obligaţii stabilite de instanţă. Inculpatul a formulat recurs dosarul fiind retransmis Î.C.C.J. pentru judecarea recursului. În 27 aprilie, Î.C.C.J. a respins ca nefondat recursul inculpatului Adrian Dan Rus.

În urma verificării din oficiu a legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus, în 7.04.2012, menţinerea măsurii arestării preventive a inculpatului Nicolae Cătălin Şerban, judecător şi vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara (la data comiterii faptelor) trimis în judecată în stare de arest.

Prin urmare, inculpatul a rămas să fie judecat în stare de arest preventiv, iar instanţa verifică periodic, în cursul judecăţii, legalitatea si temeinicia măsurii, dar nu mai târziu de 60 de zile. Primul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 8.05.2012.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia a fost atacată cu recurs respins de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 13.04.2012.

În 6.04.2012, la Curtea de Apel Alba Iulia a fost trimis în judecată prin rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Nicolae Cătălin Şerban, în stare de arest preventiv, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate Iacob Chişărău şi Adrian Dan Rus, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, precum şi Ioan-Marian Mihăilă şi Mihaela Ramona Şerban, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni .

Prin încheierea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 27.03.2012, a fost admisă cererea de strămutare formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi a fost desemnată Curtea de Apel Alba Iulia ca instanţă competentă să judece pe fond dosarul format în urma înregistrării rechizitoriului întocmit în cauză.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax