Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sesizări la BEJ Alba, în contextul alegerilor parlamentare 2016. Care au fost faptele reclamate şi deciziile

Publicat

stampila vot 4Potrivit Biroului Electoral Județean Alba, în ziua alegerilor, duminică, 11 decembrie, până la ora 15.00, nu au fost sesizate nereguli în desfășurarea scrutinului electoral. Cu toate acestea a rămas în curs de soluționare o reclamație privind distribuirea ilegală de bilete inscripționate cu sigla unui partid.

Sâmbătă, cu câteva ore înaintea începerii scrutinului electoral, mai multe probleme legate de organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare 2016 în judeţul Alba au fost sesizate la BEJ. Acestea s-au referit fie la ştampile de vot inscripţionate greşit, fie la continuarea campaniei electorale pe reţeaua de socializare Facebook.

PSD Alba a sesizat sâmbătă faptul că ștampilele de control din secţiile de votare din întreg judeţul Alba sunt realizate greșit. Astfel toate ştampilele de control care ar trebui să cuprindă numărul 1 alocat circumscripţiei electorale care formează judeţul Alba cuprind numere ale altor judeţe, mai exact sunt numerotate de la 1 la 78. Social-democrații din Alba au solicitat tuturor autorităţilor implicate în procesul electoral să asigure, duminică, o corectă desfăşurare a alegerilor parlamentare astfel încât votul cetăţenilor din judeţ să nu fie viciat în nici un fel.

STAMPILA de control gresitaPotrivit Instituției Prefectului – județul Alba, în data de 10 decembrie a fost sesizat Biroul Electoral de Circumscripție nr. 1 – județul Alba cu privire la faptul că, pentru un număr de 390 de secții de votare din Circumscripția electorală nr. 1 județul – Alba, ștampilele de control au fost confecționate cu amprenta eronat tipărită în ceea ce privește numărul circumscripției, fiind inscripționate corect celelalte elemente de identificare, respectiv numărul secției de votare, mențiunea P, anul 2016 și Județul Alba.

Ținând cont de precizările transmise de către Biroul Electoral Central și comunicate prin adresa nr. 807/C din 10.12.2016, care apreciază eroarea în ceea ce privește numărul circumscripției de pe stampilele de control distribuite către birourile secțiilor de votare de la nr. 51 până la nr. 440 este o eroare materială care nu este de natură a influența procesul electoral”, Biroul Electoral de Circumscripție Nr.1 – Județul Alba a emis Decizia nr.33/2016.

Prin această decizie se constată că ștampilele de control distribuite către birourile secțiilor de votare de la nr. 51 până la nr. 440 inclusiv, au fost confecționate cu amprenta eronat tipărită în ceea ce privește numărul circumscripției, care potrivit Anexei nr. 1 la Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare și Anexei 4 la Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 29 din 07.09.2016 trebuie să fie nr.1 însă, faptic pe ștampilele de control distribuite către birourile secțiilor de votare de la nr. 51 până la nr. 440, au fost amprentate în mod eronat cifre de la nr.2 la nr.78 (78 fiind numărul total al unitaților administrative-teritoriale din județul Alba).

În concluzie Biroul Electoral de Circumscripție nr. 1 – județul Alba, a decis că ștampilele de control pot fi utilizate în mod corespunzător, deoarece erorile materiale menționate anterior nu influențează procesul electoral.

roman facebookDe asemenea, PSD Alba a depus, sâmbătă, plângeri la Biroul Electoral Judeţean Alba şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba privind continuarea campaniei electorale de către PNL prin trei dintre liderii locali. Potrivit sursei citate, PNL sau lideri PNL (Florin Roman, Ion Dumitrel, Mircea Hava) au distribuit pe reţele de socializare mesaje sponsorizate de îndemn la vot sau îndemnuri directe la vot. Aceste fapte sunt interzise de legea electorală şi constituie contravenţie.

Biroul Electoral Județean Alba a admis plângerea formulată de PSD Alba şi prin decizia nr. 32 a dispus ca PNL – Organizația Județeană Alba să retragă postările sponsorizate de pe paginile rețelei de socializare Facebook având conținut cu îndemnuri electorale care îndeamnă la votarea candidaților PNL din județul Alba. BEJ Alba a transmis totodată sesizarea PSD Alba către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba pentru verificarea acesteia şi luarea măsurilor legale. Potrivit IPJ Alba, se fac cercetări în acest caz.

cartonase pnlTot sâmbătă, organizația județeană PSD Alba a sesizat Inspectoratul Județean de Poliție Alba cu privire la faptul că au fost distribuite materiale de propagandă electorală după încheierea perioadei de campanie prevăzută de lege, materiale care sunt inscripționate cu sigla PNL.

„Au fost distribuite un număr de 5.000 de cartonașe de hârtie inscripționate cu sigla PNL și ștampila <Votat>, în localitatea Blaj. Am primit, de asemenea informația că pe raza întregului județ au fost distribuite astfel de cartonașe”, se arată în plângerea depusă de PSD Alba.

Duminică, în jurul orei 15.00, reclamația se afla în curs de soluționare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax