|

Sfântul Gheorghe în iconografia ortodoxă. Ce înseamnă numele lui în limba greacă şi al cui patron spiritual este

Sf. GheorgheSfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 23 aprilie. Ca şi Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe este un eliberator al deţinuţilor şi ocrotitor al săracilor.

Întrucât numele lui înseamnă în limba greacă „lucrător al pământului”, el este de asemenea patronul agriculturii, al turmelor şi al păstorilor.

Citeşte şi MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pe care le poţi transmite celor dragi

Dionisie din Furna arăta că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se reprezintă în icoane ca un tânăr înalt, fără barbă, cu părul cârlionţat, lung până la urechi. Poarta în mână o cruce, semnul muceniciei sale.

Dionisie mai arată cum se zugrăvesc viaţa şi minunile Sfântului Gheorghe. Întrucât a trecut la cele veşnice fiind ucis de sabie, în unele icoane ale sfântului acesta îşi poartă în mână, pe o tipsie, capul tăiat. De obicei Sfântul Gheorghe este reprezentat în veşminte militare.

 

Rgheorgheeprezentarea cea mai cunoscută a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în iconografia ortodoxă este cea în care acesta este înfăţişat călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur.

Se redă astfel, vizual, o legendă potrivit căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena terorizată de un balaur. Potrivit tradiţiei, în lacul din regiunea Capadociei din Asia Minor, trăia o fiară care terifia populaţia locală, ce îi oferea copii ca hrană să-i îmbuneze mania.

Icoanele cu Sf. Gheorghe omorând balaurul sunt imagini simple, dar puternice a luptei împotriva răului şi a fricii reprezentate de monstru.

Calul alb este o creatură graţioasă ca lumina, ca aerul şi neînfricată ca şi călăreţul de pe ea. Lancea subţire cu cruce la vârf este neîndoită şi rămâne uşoară în mâna lui însemnând că este puterea lui Dumnezeu care biruieşte răul. Chipul Sfântului Gheorghe nu arată nicio urmă de mânie, ură sau anxietate.

Uneori mâna Mântuitorului este întinsă din ceruri în semn de binecuvântare.

sf-gheorghe-787De asemenea, alte reprezentări îl înfăşişează pe Sfântul Gheorghe învemântat într-o mantie roşie – roşul fiind, în iconografie, culoarea tradiţională pentru martiri, ca războinic pedestru sau ca tribun militar în veşminte patriciene, purtând pe cap o diadema, cu o plătosă sub mantie, ţinând o cruce în mână dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

sursa:creştinortodox.ro

 

 

URL scurt: http://alba24.ro/?p=404139avatar Publicat de pe 22 aprilie 2017 şi actualizat pe 22 aprilie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • popeala: Sa mai spui ,,sarut mana parinte,, ? Prost trebuie sa fi, sa mai crezi in ceva, in ziua de azi !
  • Bomba Atomica: se fura cum naiba sa nu se fura din banul public ? hava e capul mafiei !
  • fane de la sifoane: draga stela, nu este normal sa dai de mancare de pe geam animalelor fara stapan sau salbatice....
  • Georgel: Sa faca foc cu hârtiuţe în el ca se vede mai bine noaptea!!!!
  • Marin Nicolae: Ma interesează toate Cum pot sa iau legatura cu dumneavoastră

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI