Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sfaturi pentru un somn odihnitor: Alimente care te ajută să scapi de insomnie. Ce trebuie să mănânci înainte de culcare

Publicat

insomnie Pe lângă faptul că ne încarcă bateriile după o zi obositoare, studiile arată că somnul ne și fereste de anumite afecțiuni. Din păcate multe persoane suferă de insomnie, iar stilul de viaţă este, de cele mai mutle ori, de vină pentru această problemă. Există însă câteva alimente care vă pot ajuta să aveți un somn liniştit.

„Majoritatea oamenilor care suferă de insomnie ar putea să doarmă ca nişte pui de căţeluşi dacă ar fi dispuşi să facă nişte mici schimbări”, este de părere specialistul în studii asupra somnului, Jacob Teitelbaum. Acesta consideră că pentru a avea parte de un somn liniştit şi odihnitor trebuie să ne schimbăm stilul de viaţă. Printre aceste schimbări, se numără şi alimentaţia corectă.

Lista alimentelor care vă pot ajuta să dormiţi mai bine noaptea:

– Bananele

Bananele au o concentraţie mare de potasiu şi magneziu, substanţe nutritive care se dublează atunci când musculatura este relaxată. În plus, acestea conţin şi triptofan, un aminoacid care induce somnul şi care ulterior se transformă în serotonină şi melatonină. Serotonina este un neurotransmiţător care promovează relaxarea, pe când melatonina promovează somnul. Pentru a ajunge la creier, triptofanul are nevoie de aproximativ o oră, aşa că trebuie să avem grijă cum ne programăm gustarea de dinainte de somn.

– Proteinele

Alimentele bogate în proteine promovează şi ele somnul. În plus, ele combat refluxul gastroesofagian. Acest lucru este important, din moment ce, de foarte multe ori, arsurile la stomac îşi fac apariţia noaptea şi tulbură somnul.

Prin urmare, pentru un somn liniştit putem mânca: două felii de carne slabă sau de brânză, un ou fiert tare, brânză de vaci amestecată cu fructe proaspete sau o mână de seminţe de dovleac.

– Migdalele

Migdalele sunt pline de proteine. Acestea asigură o doză solidă de magneziu, care promovează somnul şi relaxarea muşchilor.

– Laptele

Donald Hensrud de la Mayo Clinic din Rochester susţine că un pahar de lapte cald consumat înainte de culcare promovează somnul liniştit. Motivul? Laptele conţine un nivel ridicat de triptofan care are un efect calmant. În plus, el poate fi o sursă importantă de calciu, ceea ce ajută la reglarea producţiei de melatonină.

– Ceaiul

Ceaiul verde conţine teanină, un aminoacid care ajută la promovarea somnului. Dar în realitate, mai toate varietăţile de ceai decafeinizat au acest efect. „Ceaiul ne ajută să ne relaxăm”, susţine Hensrud.

– Ovăzul

Un singur bol de ovăz asigură suficient calciu, magneziu, potasiu, siliciu şi fosfor cât să avem un somn liniştit. Totuşi, ţineţi cont să folosiţi îndulcitorii în moderaţie, deoarece aceştia vă pot împiedica somnul.

– Orezul Jasmine

Oamenii de ştiinţă au teoretizat că alimentele cu indice glicemic mare, precum orezul din varietatea Jasmine ar putea creşte nivelul serotoninei şi al triptofanului, încurajând somnul.

În ce priveşte lista alimentelor contraindicate atunci când aveți probleme cu somnul, trebuie să ştiți că burgerii şi cartofii prăjiţi nu au efect sedativ, ci din contră. Alimentele de tip fast-food sunt bogate în grăsimi, care, pe lângă faptul că îngraşă, produc tulburări digestive care vă pot întrerupe somnul liniştit cu drumuri repetate la toaletă.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru preparatele culinare condimentate, care pot cauza arsuri la stomac şi vă pot împiedica să aveți o noapte odihnitoare.

Atenţie mare şi la băuturile care conţin cafeină, pe lângă binecunoscuta cafea. Ciocolata, cola, ceaiul şi chiar cafeaua fără cofeină băute cu şase ore înainte de culcare  pot crea o stare de agitaţie şi îndepărtează somnul. Spre surprinderea multora, cafeină pot conţine şi medicamentele precum antiinflamatoarele, pastilele de slăbit, diureticele şi medicamentele contra răcelii.

Sursa: businessinsider.com, descopera.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax