Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SIMULARE BACALAUREAT 2017: SCHIMBĂRI la testele probei de la ROMÂNĂ. Vezi MODELE de SUBIECTE pentru clasa XI

Publicat

Ministerul Educaţiei a publicat modele de subiecte la Limba şi literatura română, pentru simulare examen Bacalaureat 2017, clasa a XI-a. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), se pregăteşte schimbarea examenului la această disciplină, de anul viitor, astfel încât pentru sesiunea de simulare din 2017 subiectele au o structură schimbată. Astfel, evaluarea cunoştinţelor nu s-ar mai baza pe memorare mecanică, ci pe analiză.

Potrivit CNE, nu vor mai fi cerinţe de teorie aplicată, cum sunt cele în care se solicita explicarea semnelor de punctuaţie, vor dispărea exerciţiile de identificare sinonime şi antonime din text. La subiectul I, va fi inclusă redactarea unui text argumentativ pe baza fragmentului la prima vedere. La subiectul al doilea, pe baza altui fragment la prima vedere, elevii vor avea de redactat un text prin care să demonstreze că acesta aparţine unui curent literar. Subiectul al treilea va fi tot un eseu despre o operă studiată din programa şcolară.

“Consiliul Național al Elevilor a militat pentru schimbarea de fond a modului de evaluare a elevilor la examenele naționale. Bacalaureatul rămăsese același examen învechit, lipsit de relevanță, care promova doar memorarea și reproducerea unei informații de foarte multe ori, irelevantă și neaflată în concordanță cu aptitudinile și competențele pe care un sistem educațional al secolului XXI, ar fi trebuit să le promoveze.
Consiliul Național al Elevilor a mai atins un obiectiv important și anume restructurarea Bacalaureatului la Limba și Literatură Română. La inițiativa fostului Secretar de Stat, Monica Cristina Anisie, examenul național pentru elevii claselor a XII-a de anul viitor va sintetiza o cu totul altă perspectivă asupra literaturii române și a modului de analiză și interpretare a textului. În același timp, pentru a veni în ajutorul elevilor de clasa a XI-a, care la anul vor da un Bacalaureat diferit, simularea din acest an va fi axată strict pe noua structură a subiectelor”, a anunţat Consiliul Naţional al Elevilor, pe Facebook.

Structura subiectelor de la Simulare Bacalaureat 2017 – Limba şi literatura română:

Subiectul I: Precizări de la Ministerul Educaţiei/ Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare: Subiectul I (comun tuturor filierelor, profilurilor şi specializărilor) e ca support un text non-literar, memorialistic, epistolar, jurnalistic, juridic-administrativ, ştiinţific, argumentativ, din domeniul audio-vizualului, la prima vedere şi este alcătuit din doi itemi: un item semiobiectiv de tip întrebare structurată (A) şi un item subiectiv tip eseu (B).

Subiectul II: Precizări de la Ministerul Educaţiei/ Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare: Subiectul al II-lea (comun tuturor filierelor, profilurilor şi specializărilor) are ca suport un text literar (epic, liric sau dramatic) la prima vedere şi constă într-un item subiectiv de tip întrebare cu răspuns scurt

Subiectul III: Precizări de la Ministerul Educaţiei/ Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare: Subiectul al III-lea (diferenţiat în funcţie de filieră, profiluri şi specializări) constă în elaborarea unui eseu structurat şi vizează aspecte de analiză tematică, structurală, stilistică a operelor literare studiate ce aparţin autorilor canonici, curentelor culturale / literare, perioadelor, speciilor literare şi/sau tipurilor de texte menţionate în programa de bacalaureat.

Competenţe generale de evaluat:

Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române, în diferite situaţii de comunicare

Utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune şi de interpretare, a modalităţilor de analiză tematică, structurală şi stilistică în receptarea textelor literare şi nonliterare

Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale / literare

Argumentarea în scris a unor opinii în diverse situaţii de comunicare

Proba scrisă E a) la limba şi literature română este comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările şi are durata de 180 de minute. Subiectele sunt diferenţiate parţial în funcţie de filiere, profiluri şi specializări. Se punctează şi utilizarea limbii literare – 3 puncte, ortografia – 3 puncte, punctuaţia – 3 puncte, aşezarea în pagină, lizibilitatea – 1 punct. Punctajul final este 100 de puncte.

MODELE de SUBIECTE – LIMBA ROMÂNĂ – Simulare Bacalaureat 2017 (publicate de Ministerul Educaţiei):
E_a_romana_real_tehn_2017_var_XI_model

E_a_romana_real_tehn_2017_bar_XI_model

E_a_romana_uman_ped_2017_var_XI_model

E_a_romana_uman_ped_2017_bar_XI_model

Precizari_simulare_romana_BAC_XI

Elevii claselor a XI-a și a XII-a vor susține, în perioada 13 – 17 martie, simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat. Rezultatele urmează să fie afișate în data de 31 martie. De asemenea, la fel ca în anii trecuți, notele obținute nu vor fi trecute în catalog, rezultatele fiind doar discutate la nivelul fiecărei instituții de învățământ, pe baza acestora urmând a fi luate măsuri pentru îmbunătățirea performanței școlare.

Calendarul simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat naţional, în anul şcolar 2016-2017:

13 martie 2017: proba E)a) (bacalaureat) – probă scrisă – Limba şi literatura română

14 martie 2017: proba E)b) (bacalaureat) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă

15 martie 2017: proba E)c) (bacalaureat) – probă scrisă – Proba obligatorie a profilului

17 martie 2017: Simularea probei E)d) (bacalaureat) – probă scrisă. Proba la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a)

31 martie 2017: Afişarea rezultatelor

Citește și BACALAUREAT 2017: MODELE de SUBIECTE, calendar şi detalii de la Ministerul Educaţiei. TOATE datele pentru candidaţi

Vezi şi SIMULARE Bacalaureat și Evaluarea Națională 2017. Calendarul probelor şi detalii pentru elevi. Testările încep în 13 martie

surse: edu.ro, romaniatv.net, Facebook (Consiliul Naţional al Elevilor)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax