Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Şoferii ar putea rămâne fără permis, dacă nu plătesc amenzile în termen de 30 de zile. Proiect de modificare a Codului Rutier, depus la Senat

Publicat

amenda Dacă nu plătesc amenzile în termen de 30 de zile, şoferii ar putea rămâne fără permis. Este o propunere legislativă pentru modificarea Codului Rutier, depusă la Senat.

Conducătorii auto aflaţi într-o astfel de situaţie îşi pot recupera permisul dacă vor prezenţa dovadă că au plătit amendă.

Potrivit proiectului, articolul 103 din OUG 195/2002, care reglementează răspunderea contravenţională, se va completa cu un nou alineat conform căruia se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere şi în cazul neachitării în termen de 30 de zile a amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice.

Autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvârşirii contravenţiei. Suspendarea încetează la dată depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante.

“Statisticile autorităţilor competenţe relevă o situaţie defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenţionale provenind din amenzile de circulaţie. Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligaţii afectează considerabil bugetul local. În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creşterea gradului de încasare a amenzilor, iar, pe de altă parte, cetăţeanul trebuie să fie constrâns să achite amendă în termenul prevăzut de lege, prin sancţionarea atitudinii sale de neconformare faţă de normă juridică, suspendând exercitarea dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere. În continuarea unei iniţiative care propune modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor bugetare, este necesară o modificare a legislaţiei în domeniu pentru a determina un comportament responsabil al conducătorilor auto, atât din punct de vedere al conduitei în trafic, cât şi din perspectiva achitării obligaţiilor ce decurg din încălcarea dispoziţiilor în vigoare”, este motivarea iniţiatorului.

Potrivit acestuia, “la nivel social, există o discriminare a celor care îşi achită la timp obligaţiile, atât timp cât atât cei care achită, dar şi cei care evită obligaţia impusă prin sancţiunea principală a amenzii, se bucură în continuare de exercitarea dreptului de a conduce”.

surse: hotnews.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax