Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Şoferii vor putea fi sancţionaţi şi de poliţiştii locali. Ce prevede un proiect din Parlament

Publicat

politia locala alba iulia

Poliţiştii locali vor avea dreptul expres şi atribuţii speciale de a constata contravenţiile rutiere şi de a aplica amenzi. Codul Rutier va putea fi modificat, un proiect în acest sens urmând să intre la vot, în Senat.

În Legea poliției locale nr. 155/2010, circulația pe drumurile publice este unul dintre principalele domenii unde poliția locală are atribuții. Doar că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (Codul rutier) nu a preluat prevederile din primul act și nu prevede că polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației ar putea să constate contravențiile rutiere și să aplice sancțiuni.

„În vederea asigurării fluenței circulației pe drumurile publice și siguranței traficului rutier, participanții la trafic sunt obligați să respecte semnalele polițiștilor locali specializați în domeniul circulației pe drumurile publice, aflați în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, scrie în propunerea legislativă.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice se va aplica doar dacă va fi votată în ambele Camere ale Parlamentului, aprobată prin decret de către șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.

Reamintim că o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prevede că poliţiştii locali nu au voie să dea amenzi șoferilor în trafic și nu le pot cere informații din care să reiasă cine le-a încredințat pentru conducere mașinile. Pot totuşi constata faptele şi transmite datele Poliţiei Rutiere, care dă amenzi şi reţine permisele, în funcţie de situaţie.

surse: avocatnet.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Adrian

    joi, 26.10.2017 at 14:37

    Sa desfinteze Politia Rutiera atunci , oamenii de la Politia Rutiera studiaza legile , le invata si dau amenzi in litera legii, citeodata mai gresesc si ei , acuma comunitarii de la linistea si ordinea din piete ajung sa dea amenzi rutiere , doamne cite kk-turi , da mai opritiva dracu odata si datine pace sa mai respiram si noi soferii , pai hai sa ne facem politisti comunitari ca vad ca mai au putini si au puteri mai mari decit cei din vechea politie

  2. Gigi

    joi, 26.10.2017 at 20:48

    Am intrat pe interzis si am luat amenda. Intrebare…..au voie.

  3. Gică

    vineri, 27.10.2017 at 07:01

    Au dreptul și au voie dragă Gigi. Să vezi când vor începe cu ridicatul mașinilor cum va fi…totul perfect, cu voie și cu drepturile conferite prin lege !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax