Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Soluţie pentru elevii din mediul rural din judeţul Alba, care vor să-şi continue studiile: Internat cu cantină la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia

Publicat

scoala nr 8 alba iulia liceu sportivÎn contextul în care Senatul a adoptat proiectul prin care copiii şi tinerii din mediul rural care vor să îşi continue studiile liceale şi profesionale, dar nu dispun de mijloacele financiare necesare, vor fi sprijiniţi financiar de către stat, o astfel de soluţie a fost identificată la Alba Iulia. Este vorba despre amenajarea unui campus cu cantină şi internat la Liceul cu Program Sportiv, unde elevii să poată fi cazaţi.

La această variantă s-a referit preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, joi, în conferinţă de presă. Potrivit acestuia, în urma discuţiilor cu conducerea unităţii şcolare, s-a stabilit că amenajarea unui astfel de cămin ar fi utilă pentru copiii din mediul rural. Mulţi dintre aceştia renunţă la continuarea studiilor pentru că familiile lor nu pot susţine financiar cazarea „la gazdă” în oraş.

Iniţiativa a fost adusă în atenţia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în 2 octombrie, cu ocazia prezenţei oficialului la deschiderea anului universitar de la Alba Iulia. Dacă această propunere va fi aprobată, după adoptarea legislaţiei, ar exista terenul pe care ar putea fi construit un asemenea campus, însă investiţia este de durată.

Vezi şi Ajutor pentru copiii din mediul rural. Ar putea fi înscrişi în unităţi şcolare cu internat şi cheltuieli decontate de la stat. Proiect la Parlament

România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte abandonul şcolar, cu peste 270.000 minori care au renunţat la învăţătură. Cei mai mulţi dintre cei care renunţă la şcoală au între 15 şi 18 ani şi provin din familii sărace din mediul rural.

medrea dirzu clepan 1 Potrivit propunerii legislative adoptate de Senat, inspectoratele şcolare judeţene vor selecta un număr de maxim 50 de elevi, absolvenţi ai clasei a IV-a, respectiv a clasei a VIII-a, de la şcolile din mediul rural. Aceştia îşi vor continua studiile la un liceu cu clase gimnaziale şi care dispune şi de internat. Cheltuielile privind rechizitele, cazarea şi masa elevilor selectaţi vor fi suportate de la bugetul de stat sau alte surse. Selecţia va avea în vedere criterii de performanţă şi sociale care vor fi incluse în metodologia elaborată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Dacă obţin rezultate şcolare bune, aceşti elevi vor avea şi dreptul de a primi bursa acordată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

„Abandonul şcolar este un fenomen din ce în ce mai îngrijorător, în special în ceea ce îi priveşte pe copiii şi tinerii din mediul rural. Problemele financiare sunt principala cauză pentru care, în fiecare an, copiii cu rezultate foarte bune la învăţătură sunt practic obligaţi să renunţe la învăţătură”, a mai spus deputatul Ioan Dîrzu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax