Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ Alba24: A început campania electorală pentru EUROPARLAMENTARE. Cu ce partid ați vota dacă mâine ar fi alegeri?

Publicat

De vineri, 25 aprilie, circul electoral a ajuns iar în Alba. De data asta miza pentru politicienii locali nu este atât de importantă însă asta nu înseamnă că orgoliile nu vor fi turate la maximum. Pentru unii de rezultatele acestor alegeri depinde viitorul lor la conducerea organizațiilor de partid. Pentru alții aceste alegeri sunt un antrenament pentru locale. Pentru alții europarlamentarele sunt un prilej să arate că Alba a rămas fieful lor. Iar pentru ultima categorie, acest nou exercițiu democratic nu este altceva decât o nouă corvoadă financiară și personală impusă de la centru.

PDL

O vorbă românească spune că la umbra unui stejar puternic nu crește nimic. Așa și la PDL Alba. În umbra lui Mircea Hava nu prea respiră nimeni. Pentru că nu a considerat că merită cineva din Alba să meargă la Bruxelles, Hava nu a cerut nici de data asta un loc eligibil pe lista de europarlamentari, deși ar fi putut face acest lucru pentru că atât rezultatele organizației locale la precedentele alegeri care au arătat ca PDL Alba este cea mai puternică din țara, cât și loialitatea arătată șefului partidului Vasile Blaga, l-ar fi îndreptățit să ceară acest lucru. Probabil Hava a considerat ca nu are pentru cine să îl ceară. Asta deși îl are în „ curte” pe Nicușor Moldovan, tânărul care este artizanul performanțelor municipiului în atragerea fondurilor europene, deci un adevărat specialist în astfel de probleme.

Așa că, fără un loc eligibil care să asigure un venit de peste 200.000 de euro pe an (adică mai mult de 1 milion de euro pe un mandat întreg !) niciun politician din PDL Alba nu s-a mai înghesuit să candideze știind că o face în mare parte pe banii lui iar rezultatul se știe dinainte. Măcar așa Hava nu a mai stârnit revolte în partid, scutindu-i pe Cucui, Bumb sau Nistor de „frecușuri” colegiale.

Candidatura lui Hava înseamnă deci pentru Alba Iulia un fel de „adio dar rămân cu tine” pentru că nu va avea șanse să câștige de pe acest loc 11 (doar 5 sau 6 PDL-iști vor avea birou la Bruxelles la cum stă partidul în sondaje). Va fi doar un antrenament cu public, un exercițiu care să mai ridice puțin procentul partidului. Probabil adversarii politici vor specula acest aspect sub două forme: pe cei mai slabi de înger și mai puțin informați îi vor speria că le pleacă primarul și rămân ai nimănui dacă-l votează iar pe ceilalți vor încerca să-i convingă de inutilitatea votului pe care intenționează să-l dea edilului șef.

PNL

La PNL credem ca 99% dintre membri au răsuflat ușurați când Roman și-a anunțat candidatura. Asta pentru că nici unul dintre ei nu își dorea să scoată bani din buzunar și să iasă zi de zi pe străzi pentru o poziție destul de iluzorie. De pe locul 12 pe lista, Roman își face niște calcule destul de optimiste și se pare că își dorește cu adevărat acest post de europarlamentar. Socotind că PNL va intra din nou la guvernare (destul de greu în condițiile în care nu vor reuși să dea președintele țării în toamnă), Roman calculează că din cei  care îl preced pe listă, cel puțin 3-4 renunță la poziție, devenind miniștri sau secretari de stat într-un viitor cabinet cu componență liberală. Pe listă înaintea lui se mai află și niște primari de orașe importante care candidează ca și Hava, de formă, așa că, dacă toate condițiile se împlinesc simultan și mai ales dacă PNL obține 25% din voturi în România (destul de puțin probabil după părerea noastră și a sondajelor), Florin Roman are șanse să prindă un loc în Parlamentul European. Ceva șanse îi acordă chiar și statistica din anii trecuți când un PNL-ist de pe locul 18 a ajuns europarlamentar după ce mulți din cei aflați înaintea lui s-au retras. Deci e posibil. Iar dacă nu se va întâmpla asta, pentru Florin Roman aceste alegeri vor fi prima lui confruntare adevărată cu cel căruia vrea să-i ia locul la primărie, Mircea Hava. Este de notorietate adversitatea celor doi, iar europarlamentarele din 25 mai le va spune cum stau cu adevărat în preferințele alegătorilor. Până atunci, Roman ne bombardează pe Facebook și ne zâmbește din poze la absolut toate evenimentele din județ. Îl ajută probabil cei doar 39 de ani împliniți.

PSD

Probabil cea mai slabă organizație PSD din țară, cea din Alba se pregătește fără tragere de inimă de alegeri, având deasupra capului și amenințarea lui Dragnea cu „decapitarea” conducerii dacă partidul nu scoate 35% pe plan local. Ținta este groaznic de mare pentru PSD Alba, care are noroc doar cu trendul național care încă este bun pentru PSD datorită guvernării și presei naționale favorabile. Totuși e foarte greu de crezut că Dîrzu și compania vor putea atinge acest prag uriaș pentru ei, având în vedere performanțele anterioare. Mai precis Dârzu , în aproape doi ani, n-a reușit să facă mult promisa ”Ambasadă a moților” la Bruxelles, nici legea prin care terenurile se întabulează gratuit, ca să nu mai zicem de abatoarele europene mobile.   Mai contează și faptul că la aceste alegeri PSD Alba are drept reprezentant un ilustru anonim din Cîmpeni care se mai și află pe locul 32 din 32 pe listă. Teoretic, doamna respectivă ar putea ajunge europarlamentar doar dacă toată populația României ar vota cu PSD, iar acest partid va lua toate locurile. Ar fi de Cartea Recordurilor.

Pe lângă aceste probleme mari de credibilitate, PSD Alba prin președintele Dîrzu și mai tânărul Ovidiu Jidveian au găsit de cuviință să găsească vinovați pentru „performanțele” lor presa locală, mai exact Alba24. Odată ajunși la Putere liderii PSD Alba au aceeași atitudine arogantă față de presă și implicit comunitate, ca în vremurile ”domniei” Năstase.

PMP

Pupila președintelui Băsescu nu se prea regăsește în ecuația acestor alegeri. Pe plan local se agită să promoveze mărul verde fostul PDL-ist Milu Negruţ.

Mai cu o vizită a celor două Elene, mai cu un selfie pe la întâlnirile din țară, Negruț încearcă să rupă din electoratul PDL Alba bazându-se probabil pe simpatia de care se bucură (încă) Băsescu la ceva procente din populație. Pe listele din Alba a PMP se va regăsi chiar șeful organizației, Clement Negruț, pe locul 14, fără șanse, fără speranțe la un fotoliu la Bruxelles.

PPDD

Nu mai știm mare lucru de partidul – televizor. De când liderul otv-ist a dispărut la Vatican sau aiurea, iar televiziunea poporului a rămas fără licență, partidul s-a evaporat încet dar sigur. La București parlamentarii s-au dus care la PSD care la PNL, iar pe plan local organizația a fost părăsită de conducătorul-deputat Cornel Comșa. Celălalt personaj aflat într-o poziție oarecum publică, viceprimarul de Alba Iulia al cărui nume ne scapă (asta ca să vedeți cât de activ este) ține capul la cutie și nu mișcă în frontul lui Hava.

Candidați PPDD la europarlamentare din Alba nu există. În linia partidului.

 

SONDAJ

Ca de fiecare dată, ne propunem să vedem ce gândiți voi, cei peste 10.000 de cititori ai Alba24, despre candidați și partide. De aceea vă îndemnăm să votați la sondajul nostru.

Deși am spus lucrul ăsta la fiecare sondaj, o mai zicem odată: nu este un sondaj făcut pe baze statistice, cu eșantionare științifică. Însă măsoară preferințele cititorilor noștri care sunt mulți și bine informați iar de cele mai multe ori sondajele noastre au fost confirmate de rezultatele oficiale.

Iar pentru membri de partid reluăm avertismentul: NU ÎNCERCAȚI SĂ FRAUDAȚI SONDAJUL! ORICE TENTATIVĂ VA FI ANUNȚATĂ PUBLIC ȘI VOTURILE FALSE VOR FI ANULATE!

Votul va fi posibil până în 20 mai, cu 5 zile înainte de alegeri, când vom încheia sondajul cu încă o analiză a ceea ce s-a votat.

Start vot!

Dacă mâine ar fi alegerile europarlamentare, cu cine ați vota ?

Loading ... Loading ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Casar

    marți, 22.04.2014 at 13:21

    De ce nu puneți toate partidele în sondaj?

  2. eu

    miercuri, 30.04.2014 at 12:58

    Da e adevarat ca e o secure ,dar e pregatita ptr **** cel mai mare escroc al tuturor timpurilor

    • tu

      sâmbătă, 03.05.2014 at 10:54

      Acel escroc despre care vorbesti este chiar estra calificatu de Florin Roman ,ptr care neam luptat sa ajunga vice presedinte iar acoliti lui deputat si senator trei ***** LIBERALE care uita de efortul care lam depus ca sa o duca ei bine si mai au tupeul dupa 2 ani de nerealizari sa ne mai ceara votu .o sa vada el acolitu si neavenitu ca a fi liberal inseamna al pedepsi pe cel vinovat

  3. si el

    sâmbătă, 03.05.2014 at 11:06

    Distinsule mai ai curajul sa mergi pe la cetateni sa le ceri votu? Crezi ca mai poti sai prostesti ?Ai tradat toate principiile ce te caracterizau ,ai luptat alaturi de PSD si PC sa va indepliniti visul si dupa aceia iai terfelit prin articolele jegoase pe care leai publicat in media tu distinsule ,,domn „si cu celalalt Simedru ca de ou clocit nu vorbim ca el macar nu exista e doar unbra ,singuru lucru pe care il regret este ca am facut si eu parte dintre voi ca am avut incredere in niste golani care sau vazut MESIA judetului

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax