Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sondaj IPP: 86% dintre români susțin că nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese

Publicat

stampila vot 486% dintre români susțin că nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese, potrivit sondajului național „Percepțiile și atitudinile populației privind conflictul de interese la nivel central și local, în România”, care a fost lansat de Agenția Națională de Integritate (ANI) și Institutul pentru Politici Publice (IPP). De asemenea, potrivit sondajului, trei sferturi dintre români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită din cauza corupției, iar 85% dintre români consideră ca instituția publică unde fenomenul este cel mai răspândit este Parlamentul.

Sondajul arată că 86% dintre persoanele chestionate susțin că nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese, iar 78% dintre români consideră conflictul de interese, oricum ar fi definit acesta, un act de corupție. Cu toate acestea, realitatea alegerilor din 2016 contrazice cel putin ideea că românii nu ar vota persoane cercetate.

Sondajul de opinie arată că 75% dintre persoanele chestionate consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, iar pentru că lucrurile să meargă mai bine în țară cei mai multi consideră că trebuie rezolvată problema corpupției, respectiv 72%.

86% dintre români nu ar alege un primar cercetat, dar doar 50% dintre respondenți sunt interesați de problema conflictului de interese.

50% dintre respondenți se declara interesați sau foarte interesați de problema conflictului de interese, în timp ce 17% nu sunt deloc interesați în legatură cu acest subiect. Cu toate acestea, doar 6% spun că sunt foarte bine informați, iar 33% bine informați despre problema conflictului de interese.

Totodată, indiferent de modul în care definesc conflictul de interese, 78% dintre cei chestionați consideră că acesta este un act de corupție.

Mai mult, potrivit sondajului, 86% dintre persoanele chestionate susțin că nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese, în timp ce 43% susțin că persoana care se află într-un conflict de interese ar trebui demisă din funcție, iar 36% consideră că pentru același lucru persoana ar trebui trimisă în judecată.

Parlamentul, casa conflictului de interese

Dintre instituțiile evaluate nominal în cadrul cercetării, cele în rândul cărora conflictul de interese este cel mai răspândit, în opinia respondenților, sunt: Parlamentul (86%), Guvernul (85%) și Primăriile (78%). La capătul clasamentului se află școlile (34%), Biserica (37%) și mediul privat (40%).

Dacă ar cunoaște un caz de conflict de interese, 53% dintre respondenți susțin că ar comunica despre el persoanei sau instituției abilitate. Dintre aceștia, 48% s-ar adresa ANI sau DNA și tot 48% s-ar adresa conducerii instituției. Dintre cei care nu ar sesiza cazul nimănui, spun că nu ar face acest lucru pentru că nu ar ajuta la nimic (32%), pentru că acest lucru le-ar crea probleme (31%) sau pentru că nu este responsabilitatea lor (22%).

Sondajul de opinie a fost realizat față în față, pe suport de hârtie,  între 10 și 24 martie 2017, pe un eșantion de 1.085 de subiecți de 18 ani și peste și a fost implementat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Selecția gospodăriilor a fost realizată prin metoda drumului aleatoriu. Marja de eroare este de +/-3%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax