Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Şpaga la medic ar putea deveni legală. Pacientul va dona o sumă de bani la externare, dacă este mulţumit de servicii. Proiect la Ministerul Sănătăţii

Publicat

Dacă pacientul este mulţumit de serviciile primite în cadrul spitalului, la externare va putea lăsa o donaţie la casieria unităţii, pentru medic şi echipa care s-a îngrijit de el. Este o variantă pe care o ia în calcul Ministerul Sănătăţii, având în vedere că nu sunt mari şanse de surse de finanţare pentru creşterea veniturilor personalului medical. Cu alte cuvinte, s-ar legaliza “şpaga la medic”.

Ministerul Sănătății are în lucru un proiect de lege pentru creșterea salariilor medicilor, în cadrul căruia sunt cuprinse trei variante: legalizarea „șpăgii”, acordarea sporurilor de fidelitate și practica privată în spitalul de stat, după program.

În ceea ce priveşte donaţia pe care o poate face pacientul la externare, opţional, dacă doreşte, suma se lasă la medic sau la casieria spitalului. Un procent de 20% din aceasta ar intra în bugetul spitalului, iar restul, la medic.

Proiectul în varianta finală ar urma să fie lansat în dezbatere publică în zece zile.

Părerile în rândul medicilor sunt împărţite: o parte subliniază că ar fi o metodă ruşinoasă şi susţin aplicarea legii salarizării din 2010, care ar crește cu până la 40% salariile doctorilor sau mărirea coplatei la 100 de lei, alţii recunosc că nu sunt resurse pentru aceste creşteri şi consideră că ar fi o variantă “elegantă” pentru mărirea veniturilor şi că este aplicată şi în spitale de peste hotare.

„Plățile informale reprezintă un fenomen binecunoscut, dar, în prezent, este folosit ca mijloc de șantaj și opresiune. Nu cresc salariile doctorilor, pentru că se spune că ei și așa câștigă, dar pe de altă parte, sunt huliți și acuzați în toate felurile că primesc. Donația se face doar la externare, pentru a fi totul echilibrat. Pacientul face acest gest de recunoștință dacă medicul și-a făcut treaba și dacă are de unde, nu e obligat”, e de părere Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, citat de evz.ro.

Reamintim că salariile din sistemul sanitar au fost motiv de proteste ale sindicaliştilor din sistem şi în acest an. Sanitas a anunţat miercuri că suspendă însă acţiunile de protest până la data de 15 septembrie. Solicită, în schimb, Guvernului, să găsească în acest timp sursele de finanțare pentru creșteri salariale pentru toți angajații din sistem.

sursă: evz.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax