Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul din Cîmpeni | Noi demersuri ale primarului pentru a obține bani de la CJ: „Dacă nu primesc, voi scoate oamenii în stradă”

Publicat

Situația spitalului orășenesc Cîmpeni a fost readusă în discuție marți, de către primarul Ioan Călin Andreș, prezent într-o conferință de presă la sediul PNL Alba. Acesta a declarat că o parte a spitalului a intrat oficial în renovare și a ținut să transmită administrației județene că dacă până în toamnă nu va răspunde favorabil solicitării de bani pe care a adresat-o primarul, acesta va organiza un protest în fața instituției. Andreș a cerut 1,5 milioane de lei de la Consiliul Județean Alba, cu care vrea să cumpere un hotel din centrul Cîmpeniului, pentru a amenaja câteva cabinete medicale și locuri de cazare pentru medici.

Marți au început lucrările de reabilitare la o parte din spitalul orășenesc Cîmpeni, contractate printr-un proiect pe fonduri europene. Proiectul a fost estimat inițial la valoarea de aproximativ 6 milioane lei, iar în urma licitației valoarea a scăzut la aproximativ o treime din sumă și a fost semnat cu firma Simodor Grup din Alba Iulia.

Prin acest contract, va fi reabilitat aproximativ 40% din spitalul orășenesc, mai precis se lucrează la ambulatoriu (reabilitare structură de rezistență, rampe acces, scări interioare, fațadă, izolare termică), sala de așteptare (mobilier nemedical), echipare cu aparatură medicală, monitor parametri vitali, EKG, aspirator secreții portabile. Lucrările ar trebui să fie finalizate până în primăvara anului viitor.

Andreș: „Spitalul din Cîmpeni deservește oameni de pe toată Valea Arieșului dar este finanțat doar de Primăria Cîmpeni”

Potrivit primarului Ioan Călin Andreș, spitalul din Cîmpeni tratează în jur de 8.000 de pacienți pe an și deservește peste 50.000 de oameni, de pe toată Valea Arieșului, însă este susținut financiar doar de Consiliul Local Cîmpeni, care anul acesta a alocat 500.000 lei. În urmă cu câteva luni, el a cerut primarilor din Apuseni să contribuie cu bani la sprijinirea spitalului, gest care i-a revoltat atunci atât pe unii primari, cât și pe unii lideri politici din Alba. La spitalul din Cîmpeni lucrează aproximativ 200 de persoane, din care 15 sunt medici.

Patru dintre acești primari au răspuns solicitării, solicitând Consiliului Județean Alba să vireze sume din bugetul care li s-ar fi cuvenit, Consiliului Local Cîmpeni. Astfel, în urma solicitărilor primarilor din Roșia Montană, Lupșa, Poșaga și Arieșeni, s-au strâns 190.000 lei, ce vor fi folosiți de primăria Cîmpeni pentru spital, a precizat primarul.

Primarul Cîmpeniului cere bani de la CJ ca să cumpere un hotel în care să amenajeze cabinete

Primarul din Cîmpeni, Ioan Călin Andreș, și-a reiterat solicitarea de bani de la Consiliul Județean Alba și susține că dacă nu va primi răspuns pozitiv până în această toamnă, va scoate oamenii în stradă, la un protest în fața Consiliului Județean.

Andreș a cerut 1,5 milioane de lei de la Consiliul Județean, din care intenționează să cumpere Hotelul Tulnic, în care vrea să mute câțiva medici și să ofere locuri de cazare cadrelor medicale și cadrelor didactice care vin din alte orașe pentru a lucra în Cîmpeni. Astfel, susține primarul, ar crește diversitatea serviciilor oferite de spitalul din Cîmpeni, ceea ce ar duce la subvenții mai mari de la Casa de Asigurări de Sănătate. Hotelul Tulnic aparține Cooperației de Consum, are 70 de camere dintre care 20 sunt moderne și utilizabile, spune primarul.

Acuzat de mai multe ori că această tranzacție ar fi „o afacere a primarului”, Andreș susține că achiziția este necesară dezvoltării sistemului sanitar din oraș. El spune că vrea să amenajeze aici 5 cabinete pentru medici, iar restul camerelor să le ofere cu chirie (50 lei pe lună) medicilor care ar vrea să lucreze în Cîmpeni, dar și cadrelor didactice sau altor persoane care fac naveta în Cîmpeni.

Banii pe care i-a solicitat la CJ acoperă strict cumpărarea hotelului, reabilitarea lui urmând să fie acoperită din bugetul local, în sumă de până la 1 milion de lei, iar lucrările ar începe abia în anul 2015.

Primarul Cîmpeniului susține că a cerut bani și de la Guvern pentru modernizarea spitalului, aproximativ 15 milioane lei, însă până acum nu a primit nimic. De asemenea, el a spus că s-a adresat și parlamentarilor de Alba, însă deocamdată apelurile sale nu au avut niciun rezultat concret.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax