Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Judeţean Alba, pe lista unităţilor cu probe NECONFORME la dezinfectanţi, publicată de Ministerul Sănătăţii. Reacția conducerii

Publicat

spital alba

Spitalul-Judetean-Alba_DSP Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba se află pe lista unităţilor medicale la care au fost găsite probe neconforme după controalele dispuse de Ministerul Sănătăţii în scandalul deinfectanţilor diluaţi. Potrivit conducerii spitalului, este vorba despre două probe de săpun lichid, de la Hexi Pharma, din totalul de cinci recoltate din toate produsele de la această companie, utilizate în cadrul unităţii.

Ministerul Sănătăţii a publicat vineri, cu aprobarea Parchetului General, lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară.

Potrivit ministerului, “pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză”.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii informează faptul că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.

În ceea ce priveşte situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, managerul Nicoleta Coşarcă a precizat pentru Alba24 că este vorba despre două probe de dezinfectant de mână folosit de personalul medical (săpun lichid produs de Hexi Pharma), la care din rezultatele de laborator (efectuate la laboratorul din spital şi la cel de la DSP Alba) au evidenţiat că sunt neconforme, fără să fie depăşite însă limitele admise.

Cu alte cuvinte, după spălarea cu acest săpun lichid, au fost găsite bacterii pe mâini (stafilococ epidermidis).

Staphylococcus epidermidis poate genera infecții ale sîngelui la persoanele ce au cateter sau imunitate scăzută, infecții ale valvelor inimii, ale articulaţiilor artificiale, ale canalului urinar, ale grefelor vasculare sau infecţii la nou-născuţi.

Managerul spitalului a reamintit că în momentul încheierii contractelor, firma a avut certificat de conformitate pentru produse şi că sunt luate toate măsurile astfel încât pacienţii să nu fie afectaţi. Nu mai sunt folosite aceste produse şi se va organiza procedură pentru achiziţionarea altor dezinfectanţi.

În total, au fost recoltate cinci probe din produsele dezinfectant mâini şi clor tablete de la Hexi Pharma, utilizate în spitalul din Alba Iulia. Doar două probe din produsul săpun lichid au prezentat neconformităţi.

Lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor MS:

Alba: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Bacău: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti

Braşov: Spitalul Clinic de Copii Braşov, Spitalul Făgăraş

Brăila: Centru integrat de medicină paliativa Brăila

Caraş-Severin: Spitalul de Urgenţă Reşiţa

Călăraşi: Spitalul Orăşenesc Lehliu Gară, Spitalul de Psihiatrie Săpunari, Spitalul Călăraşi: Pneumologie, Spitalul de Urgenţă Călăraşi, Spitalul Municipal Oltenița

Cluj: Institutul Inimii „Nicole Stăncioiu” Cluj-Napoca, Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca

Constanţa: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Orăşenesc Hârşova, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol

Dolj: Spitalul Municipal Filantropia Craiova, Spitalul Municipal Calafat

Galaţi: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Galaţi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Ioan” Galaţi

Gorj: Spital Orăşenesc Bumbeşti-Jiu

Harghita: Spitalul Municipal Gheorghieni

Iaşi: Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Cuza Vodă” Iaşi, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Socola” Iaşi

Mureş: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

Neamţ: Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ

Olt: Spitalul Judeţean Slatina, Spitalul Municipal Caracal

Prahova: Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti

Satu Mare: Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş

Suceava: Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, Spitalul Municipal Rădăuţi, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, Spitalul Municipal Fălticeni

Timiş: Materna Care SRL

Tulcea: Spitalul Județean Tulcea

Vâlcea: Spitalul Municipal Drăgăşani, Spitalul Orăşenesc Horezu

Bucureşti: Institutul Naţional de Endocrinologie Parhon, Spitalul de Urgenţă Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sf. Ştefan, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan”, Spitalul Clinic “Dr. Ioan Cantacuzino”, Spitalul de Nefrologie “Carol Davila”, Spitalul Universitar de Urgenţă.

Reamintim că o anchetă publicată în aprilie de GSP a dezvăluit că pacienții sunt tratați în spitale dezinfectate cu substanțe produse cu o concentrație mult mai mică decât cea de pe etichetă și pe care statul nu le controlează în laborator. Ulterior, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a autosesizat în acest caz. În Alba, reprezentanţii Spitalului Judeţean au spus că antisepticele în cauză nu se folosesc în prezent în cadrul unităţii medicale.

Produsele la care se face referire în acheta GSP sunt dezinfectanţi de suprafeţe, respectiv pentru aparatură şi instrumental medical. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Alba, aceste produse nu sunt utilizate în prezent în unitatea medicală, fiind achiziţionate de la alte firme. De la compania în cauză, spitalul are doar dezinfectant de mâini pentru personalul medical în blocul operator şi clor.

„Doar 4% din gama de produse respective sunt utilizate în spital. Noi nu avem posibilitatea să verificăm dacă aceste produse sunt conforme. Singurul laborator este la Bucureşti, iar firmele care participă la licitaţii vin cu aviz de la Ministerul Sănătăţii. Sunt proceduri ce trebuie respectate. Oricum licitaţiile sunt prelungite uneori şi pe parcursul a doi ani, din cauza procedurii, care include şi contestaţiile”, a explicat, în aprilie, managerul spitalului, Nicoleta Coşarcă, pentru Alba24.

Potrivit medicului epidemiolog din cadrul spitalului, Simona Căbulea, eficienţa unui dezinfectant ar putea fi afectată, însă nu se poate stabili la nivel local, pentru că depinde cât de mult acesta este diluat şi pentru verificare este doar un laborator în Bucureşti şi altele în străinătate, iar situaţia este similară în ţară. În plus, dezinfectanţii acţionează pe anumite tipuri de germeni.

În ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale, acestea sunt de două tipuri, cele care ţin de flora microbiană şi factorii de risc pe care îi prezintă un pacient, respectiv cele din mediul exterior.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Liliana Horvath

    sâmbătă, 07.05.2016 at 01:04

    Anul acesta am fost internata in spitalul judetean Alba pe chirurgie si am ramas impresionata de conditiile oferite si curatenia din sectie.Toata stima ptr conducerea spitalului si mai ales ptr medici.Conditii similare am mai intalnit doar la Polisano la Sibiu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax