Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STAREA PÂRTIILOR în ALBA: De 8 Martie, condiţii foarte bune de schi la Şureanu şi Arieşeni. Vremea la munte

Publicat

Sezonul de iarnă continuă în condiți foarte bune, în județul Alba. Ninsorile recente și răcirea vremii din ultimele zile au îmbunătățit considerabil starea pârtiilor, atât la Șureanu, cât și la Arieșeni. La Șureanu, pârtiile sunt în stare excelentă, acoperite de zăpadă proaspătă. Singura problemă o constituie drumul dintre Oașa și pârtii, unde, cu toate că a nins, iar șanțurile de gheață s-au astupat cu zăpadă, omătul proaspăt așternut va crea probleme serioase de acces în special celor care nu au lanțurile montate pe roți.

Situația sezonului de schi s-a îmbunătățit semnificativ și la Arieșeni, unde stratul de zăpadă este, acum, suficient. A nins în ultimele zile, iar starea pârtiilor de schi este din nou ideală pentru sporturile de iarnă. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.

Starea pârtiilor din Alba în perioada 7 – 8 martie:

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

Lungime totală: 11 km

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: da (https://live.schisureanu.ro)

Nocturnă: nu

Pârtie pentru sănii: da

Semnal mobil: în principal Telekom

Evaluare generală: ninsorile abundente și răcirea vremii din ultimele zile au îmbunătățit considerabil starea pârtiilor de schi, la Șureanu. Pârtiile sunt în stare excelentă, acoperite de zăpadă proaspătă.

Singura problemă o constituie drumul dintre Oașa și pârtii; cu toate că a nins iar șanțurile de gheață s-au astupat cu zăpadă, totuși omătul proaspăt așternut va crea probleme serioase de acces în special celor care nu au lanțurile montate pe roți.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): drumul a fost deszăpezit parțial și este inaccesibil mașinilor care nu sunt dotate cu lanțuri. Stratul de zăpadă proaspătă de pe drum depășește 10 cm grosime. Singurul aspect pozitiv al accesului este că șanțurile de gheață de pe drum, care până nu demult creau probleme serioase la urcare, s-au umplut cu zăpadă în urma ninsorilor. Atenție, însă, dacă traficul rutier va fi aglomerat, starea drumului se va deteriora rapid, ceea ce confirmă încă o dată necesitatea montării lanțurilor, pentru control deplin.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, cinci sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_2, A_3) iar, în prezent, stratul de zăpadă bătătorită măsoară între 40-60 cm. Starea pârtiilor este din nou excelentă, datorită ninsorilor, iar zăpada este ideală pentru schi de pârtie, schi de tură și schi off-piste. Pârtia A_2 este rezervată iubitorilor de freeride. Din cele trei instalații, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro De asemenea, zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, stratul de zăpadă fiind suficient.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu nu va mai ninge sâmbătă și Duminică. În schimb, vom avea cer înnorat, vânt slab și temperaturi între -10 și 0 grade Celsius. De asemenea, săptămâna viitoare urmează o răcire a vremii, ceea ce va păstra pârtiile și drumul în stare bună. E posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de ceață sau nori.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; lecții de schi private la baza pârtiilor; lecții de schi în cadrul școlii „Bulgărașu’”; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Lungime totală: 2 km

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam: da (https://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)

Nocturnă: da

Pârtie pentru sănii: da

Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: din fericire, situația sezonului de schi s-a îmbunătățit semnificativ și la Arieșeni, unde stratul de zăpadă este, acum, suficient. A nins în ultimele zile iar starea pârtiilor de schi este din nou ideală pentru sporturile de iarnă. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 prezintă un strat de zăpadă de aproximativ 40 cm, fiind suficient pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă funcționează conform programului. Zona de off-piste este acum accesibilă, stratul de zăpadă fiind suficient și ușor practicabil.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni nu va mai ninge în weekend. Cerul va fi înnorat, vântul va sufla slab iar temperaturile se vor încadra între -12 și 0 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

sursa: Serviciul Turism – Consiliul Judeţean Alba

Vezi și MESAJE de 8 MARTIE 2018: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax