Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Start-up Nation România: Intri în insolvență, statul îți ia ajutorul pe care ți l-a acordat în program

Publicat

În programul Start-up Nation, prin care firmele mici și mijlocii vor putea obține ajutoare nerambursabile de până la 200.000 de lei (44.000 euro), statul va recupera acest ajutor de la societățile beneficiare care vor intra în insolvență în perioada contractuală și pe durata celor 3 ani de monitorizare, potrivit schemei de ajutor de minimis.

„În situația în care, pe perioada contractuală precum și pe durata celor 3 ani de monitorizare, beneficiarul ajunge în situația de închidere operațională, faliment, dizolvare sau insolvență, se va proceda la recuperarea ajutorului de minimis acordat prin Program”, prevede schema de minimis publicată recent de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Perioada de implementare a planului de afaceri va fi de maximum 1 an, după care va urma perioada de monitorizare de 3 ani.

Monitorizarea și controlul beneficiarilor programului se va face de către Unitatea  Monitorizare, Control și Raportare (UCMR) din cadrul Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație (OTIMMC) de care aparține firma beneficiară.

Aceste oficii se află în subordinea Direcției Politici Antreprenoriale din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Verificarea pe teren se realizează de către UMCR cel puțin o dată, timp de 3 ani începând cu anul următor acordării ajutorului de minimis.

UMCR monitorizează îndeplinirea indicatorilor stabiliți prin cererea de finanțare pentru măsurarea atingerii rezultatelor și obiectivelor proiectului.

Reprezentanții oficiilor teritoriale vor avea dreptul să verifice anunțat sau inopinat atât la sediul operatorilor economici, cât și la cel al furnizorilor veridicitatea și conformitatea declaratiilor, activităților și cheltuielilor făcute în cadrul Programului.

Reprezentantul oficiului va verifica la fața locului:

  • stadiul de realizare a investiției,
  • realitatea, legalitatea și regularitatea operațiunilor economico-financiare.

Pe durata efectuării controlului la adresa unde intreprinderea a realizat investiția si la sediul social, echipa de control trebuie să aibă acces la documentele contabile, în original, care fac obiectul finanțării. Beneficiarul va trebui să accepte și să faciliteze controlul reprezentantului oficiului asupra utilizării ajutorului de minimis acordat prin Program, mai prevede schema de minimis.

În cazul în care, în urma controalelor efectuate de reprezentanții OTIMMC sau la sesizarea organelor de control abilitate ale statului, se constată că beneficiarii au făcut declarații incomplete și/sau neconforme cu realitatea pentru a obține ajutorul de minimis sau au schimbat destinația acesteia, sau se constată că nu mai sunt îndeplinite condițiile prevăzute în acord sau în schema de ajutor de minmis, UMCR va propune recuperarea totală a ajutorului de minimis acordat, și va anunța MMACA că a fost declanșată recuperarea ajutorului de minimis, împreună cu dobânzile și penalitățile aferente.

UMCR va propune recuperarea totală a ajutorului de minimis acordat și în cazul în care beneficirul nu îndeplinește obligația de a depune cererea de decont aferentă cererii de plată la OTIMMC, în care sunt incluse sumele din facturile decontate prin cererea de plată în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data încasării sumelor.

Ajutorul de minimis care trebuie recuperat include și dobânda aferentă, datorată de la data plății ajutorului până la data recuperării acestuia.

Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 140/ 30.04.2004, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2015/1589 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 248/ 24.09.2015.

Toate aceste informații sunt cuprinse în schema de minimis publicată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

sursa: startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax