Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Start-up Nation România: Nou termen avansat pentru începerea programului prin care antreprenorii ar putea obține până la 200.000 de lei de la stat

Publicat

afaceriProgramul Start-up Nation România prin care antreprenorii cu firme foarte noi vor putea obține fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei (aproximativ 44.000 euro) de la stat, pentru investiții, a primit un nou termen de deschidere, respectiv sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie. Între timp, reprezentanți ai antreprenorilor au criticat modificări operate recent în program.

Un nou termen de deschidere a Start-up Nation a fost anunțat de Ilan Laufer, secretarul de stat care coordonează programul de finanțare: sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. „Final de mai, început de iunie. Depinde cât de repede ne mișcăm. Toată echipa din minister lucrează la program”, a declarat, joi, pentru StartupCafe, Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Aceasta este practic a doua amânare a programului, anunțată de Guvern.

Programul Start-up Nation a fost instituit încă din 30 ianuarie 2017, când Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța e Urgenta 10/2017, pentru stimularea înființării intreprinderilor mici și mijlocii. Prin acest act normativ cu putere de lege, care a intrat în vigoare în 30 ianuaroe 2017, Guvernul se obliga să emită în cel mult 30 de zile normele de aplicare  pentru ca apoi să implementeze schema de ajutor de minimis pentru IMM-uri înființate după data de 30 ianuarie 2017.

Între timp însă inițiatorul programului, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu și-a dat demisia de onoare din Guvern, în semn de nemulțumire față de unele acte normative emise de Cabinet în domeniul justiției, care au stârnit proteste masive în toata țara.

Mai departe, echipa care a rămas în minister s-a lansat într-o serie de discuții cu reprezentați ai mediului de afaceri, antreprenori și potentiali beneficiari, în urma cărora guvernantii au considerat că este mai bine să aștepte modificarea ordonantei de urgență care instituise programul în Parlament. În Legislativ, și Ministerul pentru Mediul de Afaceri a venit cu propuneri de modificare a propriei ordonanțe. În cele din urmă, Ordonanța a fost modificată de Parlament printr-o lege adoptată în 25 aprilie și trimisă președintelui Iohaniis la promulgare.

Presedintele are termen 20 de zile să o promulge sau poate să o retrimită Parlamentului pentru reexaminare o singură dată.

Toata această amânare a programului a fost critcată, joi, 4 aprilie, de inițiatorul programului, Florin Jianu, membru al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

„Am văzut o presiune asupra președintelui că trebuie să promulge această lege, dupa ce ea a stat atât timp. Am făcut ordonanța de urgență pentru că aceasta intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, de la 30 ianuarie ea era în vigoare, erau 30 de zile la dispoziție să se facă normele și programul trebuia să fie valid. Nu trebuia să așteptăm după adoptarea legii. Altfel, Guvernul ar fi trimis-o ca proiect de lege la Parlament. Ordonanța de urgență înseamnă o nevoie imediată”, a spus Jianu, într-o conferință de presă.

Programul Start-up Nation a ieșit din Parlament cu o serie întreagă de modificări. În mare, Consiliul IMM-rilor, principala organizație patronală a antreprenorilor cu firme mici și mijlocii, se declara de acord cu modificările, cu excepția uneia dintre aceastea.

La articolul 4 din Legea de modificare a Ordonanței de urgentă prin care s-a instituit programul de finantare se arată:

„Plata în cadrul programului se face anual în limita creditelor bugetare evidențiate în bugetul aprobat pentru anul respectiv al MMACA. Pentru contractele semnate într-un an în baza creditelor de angajament, plata se poate face în limita creditelor bugetare evidențiate în bugetul aprobat pentru anul respectiv și a creditelor bugetare aprobate pentru anii următori până la ultimul contract semnat”.

Consiliul IMM critica dur aceasta modificare, atrăgând atenția că beneficiarii riscă să fie amânați cu deconarea cheltuielilor până în anul 2020.

„Prin includerea acestui alineat, reprezentanții mediului public diminuează nivelul de asumare al rambursărilor/ plăților față de viitorii beneficiari ai programului. Practic, decontarea cheltuielilor incluse în bugetele proiectelor contractate în 2017 poate fi realizată inclusiv în anul 2020, implicațiile amplu negative asupra întreprinderilor beneficiare fiind evidente”, a declarat Liviu Rogojinaru, președintele CNIPMMR.

sursa: startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax