Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STRĂZILE din Alba Iulia care vor fi modernizate în 2017. Planurile Primăriei şi lucrări de 2 milioane euro, bugetate

Publicat

lucrari strazi 1Şi în acest an, Primăria Alba Iulia va continua lucrări de modernizare sau reparaţii pe mai multe străzi din oraş. În total, în bugetul stabilit pentru 2017, ce intră la aprobare în şedinţa Consiliului Local de vineri, sunt alocate fonduri în valoare de 9,173 milioane lei (aproximativ 2 milioane de euro). Pe lângă lucrările bugetate, mai sunt şi alte locaţii vizate pentru modernizare. Aceste investiţii sunt nominalizate, însă vor fi realizate în funcţie de resursele financiare disponibile pe parcursul acestui an şi în următoarea perioadă.

Chiar dacă Primăria Alba Iulia a investit considerabil din resurse proprii, dar a accesat şi proiecte cu finanţare europeană, în ultimii ani, pentru modernizarea infrastructurii rutiere din oraş, mai sunt încă străzi fără asfalt sau zone ce pun probleme de trafic. Administraţia locală a prioritizat aceste lucrări, astfel încât o parte dintre acestea sunt incluse în bugetul de investiţii şi lucrări de reparaţii pe 2017.

Vezi Primăria Alba Iulia și-a bugetat 22,2 milioane lei pentru investiții în 2017. LISTA obiectivelor și achizițiilor pe care se vor cheltui banii

Despre acestea, dar şi celelalte, care se află doar la stadiul de planificare, ne-a dat detalii Silvia Moldovan, director Direcţia Tehnică, Dezvoltare, din cadrul Primăriei Alba Iulia.

La categoria „lucrări noi”, se încadrează modernizarea străzii Iasomiei, din Pâclişa, pe care circulaţia este dificilă, din cauza lipsei de amenajare, respectiv  construirea arterei de legătură între străzile Tudor Vladimirescu şi Livezii, în zona sensului giratoriu de la Penny Market. Potrivit Silviei Moldovan, această lucrare, de construire a străzii, a fost considerată o soluţie eficientă pentru decongestionarea traficului şi asigurarea unui acces mai bun dinspre strada Livezii către ieşirea din oraş spre Cluj. În plus, în intersecţia din apropiere, fără sens giratoriu, au fost accidente, din cauza vizibilităţii reduse la ieşirea pe drumul principal. Sumele rezervate pentru aceste lucrări le puteţi vedea mai jos.

Pe strada Brânduşei din zona Pâclişa, respectiv pe artere din Oarda – Biruinţei, Busuiocului, Dumbrăviţei – este necesară continuarea proiectelor şi lucrărilor, însă, deocamdată, acestea nu au fost bugetate. Sunt avute în vedere pentru alocare de fonduri, pe parcursul acestui an, dacă vor fi identificate surse de finanţare.

Altă zonă nominalizată pentru modernizare, ca infrastructură rutieră, însă deocamdată fără fonduri alocate, este la Schit, străzile Rojomal, Ştefan Luchian, Ion Andreescu – spre centrul de cercetare UAB. Şi aici accesul este dificil pentru riverani, dat fiind terenul în pantă, şi este necesară amenajarea, chiar dacă o parte dintre acestea au fost deja îmbunătăţite prin aportul unor proprietari privaţi.

În ceea ce priveşte strada Viilor, aici au fost deja amenajate trotuarele, dar planul este pentru amenajarea unor piste de biciclete, pentru care se va continua cu proiectarea.

Un punct de interes mai general este asigurarea accesului dintre viitoarea autostradă Sebeş-Turda şi DN74 (spre Apuseni). Pentru acest proiect, administraţia locală are în vedere asocierea, inclusiv cu comuna Ighiu, având în vedere că vor trebui incluse şi drumuri locale. Deocamdată, acest acces este în stadiu de discuţii.

Având în vedere traficul aglomerat în zona Miceşti – ieşirile spre strada principală (Calea Moţilor, Zlatnei), zona comercială Kaufland şi noile amenajări proiectate din apropierea Bazinului Olimpic (baza de agrement), se pregăteşte documentaţia pentru amenajarea unei noi legături spre Bulevardul Republicii, respectiv strada Alcana de Henares (între Bazinul Olimpic şi Kaufland). Proiectul este însă de durată, astfel încât nu se cunoaşte deocamdată un termen la care să înceapă ori să fie finalizate lucrările, astfel încât strada să poată prelua trafic intens.

La secţiunea „sensuri giratorii”, mai sunt de executat două, unul la intersecţia Moţilor – Republicii – Revoluţiei (zona OMV – Stadion) şi cel din apropierea Gării (Ferdinand – Încoronării/Take Ionescu). Pentru construirea acestora, se aşteaptă identificarea unor resurse financiare, având în vedere că sunt intersecţii mari şi trebuie reabilitatm respectiv reconfigurat şi carosabilul.

Alte planuri pentru eficientizarea şi creşterea siguranţei circulaţiei sunt amenajarea de noi treceri de pietoni supraînălţate. Sunt în discuţie zone din apropierea şcolilor (Şcoala nr. 8, respectiv Şcoala nr. 3), dar şi pe strada Cloşca.

În ceea ce priveşte lucrările de pe străzile Aurel Vlaicu şi Crişan, acestea ar urma să fie finalizare în luna mai.

Lista obiective de investiţii şi lucrări de reparaţii pe 2017 – modernizări / reparaţii străzi, dotări: 6.590.600 lei plus 2.583.330 lei reparaţii curente

Modernizări:

– zona Dealul Furcilor, străzile Izvorului, Nicolae Labiş, Barbu Catargiu – 841.000 lei;

-strada Iasomiei (Pâclişa) – 609.600 lei

-străzile Rojomal, Ştefan Luchian, Ion Andreescu – Schit – nebugetat, proiect 3.704.700 lei

Reparaţii capitale:

-9 Mai, Timotei Cipariu, Aurel Vlaicu, Toporaşilor, Fântânele, Iederei, Ghioceilor, Salcâmului, Crişan, Cetăţii, Aron Pumnul (continuare lucrări) – 4.200.000 lei

-străzile Biruinţei, Busuiocului, Dumbrăviţei (Oarda) – nebugetat; proiect de 11.003.570 lei, rest de executat 9.801.999 lei

-strada Brânduşei (Pâclişa) – nebugetat; proiect 23.126.160 lei, rest de executat 23.109.160

Construire arteră legătură între T. Vladimirescu şi Livezii (zona Penny Market, Ampoi): 40.000 lei

Sisteme supraveghere / dotări pentru siguranţa circulaţiei, inclusiv treceri de pietoni: 50.000 lei

Signalistică rutieră de reglementare, informare, orientare: 50.000 lei

Consolidare sistem rutier DN1 km 376+ km 215 Regiment V Vânători – nebugetat: proiect 893.210 lei, rest de executat 869.890

Studii / documentaţii – reamenajare strada Viilor, reabilitare reţea majoră transport public urban, modernizare străzi Gârda, Scărişoara, Alcala de Henares, Drăgăşani, Nazareth Ilit – Toporaşilor: 800.000 lei

Vezi şi VIDEO: Dezbatere publică privind bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Alba Iulia, pe anul 2017

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax