Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

STUDIU: Ce vor tinerii de la jobul ideal și ce îi determină să plece de la un loc de muncă

avatar

Publicat

angajati-600x400Când se raportează la locul de muncă actual, tinerii consideră că se implică în ceea ce fac, contribuie la bunul mers al companiei, departamentului în care lucrează, fac tot ceea ce pot, însă simt că nu sunt apreciați suficient de șefi, nu li se oferă suficient feedback, arată un studiu realizat de EXACT Cercetare și Consultanță și WaveTreeZero.

Când se raportează la ei ca angajați, tinerii (generația millennials – vârste între 15-34 de ani) pun de asemenea, foarte mult accentul pe beneficiile ce țin de creștere și dezvoltare lor ca resurse umane, chiar dacă cele materiale sunt încă principalele lucruri la care se uită.

Chiar dacă atunci când vorbesc de aspecte legate de locul de muncă ideal, salariul este considerat important de către 40% dintre tineri, următoarele beneficii pe care le caută sunt în jurul păstrării echilibrului în viață și a mediului de lucru bun:

– caută îmbinarea dezvoltării profesionale cu cea personală la un job (33%)

– echilibru viața profesională – carieră (31%)

– mediu de lucru plăcut (28%) și dinamic (22%) și de asemenea

– o relație bună cu colegii (18%).

„Așadar, locul de muncă ideal pentru tinerii români reprezintă un loc de învățare în care simt că se pot dezvolta fără să le fie afectat timpul liber, un loc ce le permite să delimiteze viața personală de muncă, un mediu placut, dinamic unde au o relaționare bună cu colegii. Dinamic înseamnă inclusiv faptul că nu trebuie să se mai simtă fortați să fie legați de un birou ca spațiu fizic și de un timing <de stat la birou>. Generația aceasta lucrează în medie mai multe ore pe zi decât generația de peste 35+, făcându-și jobul și în afara biroului, după program, cu ajutorul tehnologiei care le facilitează această mobilitate”, declara Lăcrămioara Loghin, Managing Director la Exact.

Când se raportează la companiile din România, evaluează mai degrabă pozitiv interesul pe care acestea îl manifestă pentru dezvoltarea profesională a angajaților tinerii consideră:

– că li se ofera sprijin pentru îmbunătățirea abilităților de ocupare a unei funcții de conducere în compania în care lucrează (32% de acord vs. 23% dezacord)

– că angajații tineri sunt încurajați activ să se dezvolte pentru a ocupa funcții de conducere (33% de acord vs. 19% dezacord).

Și totuși, referitor la companiile din România, tinerii 15-34 de ani consideră că acestea sunt concentrate exclusiv pe agenda proprie și nu se gândesc la binele societății (46% de acord vs. 14% dezacord) și de asemenea, că nu au niciun scop în afara aceluia de a face bani (56 % de acord vs. 10% dezacord).

Chiar dacă sunt companii care se gândesc și la aducerea unor beneficii comunității în care activează (23% acord vs. 18% dezacord), acest comportament nu este încă în concordanță cu așteptările lor de a vedea companii private, branduri implicate în acțiuni societale, care contribuie la ameliorarea anumitor probleme sociale ale comunității în care activează.

Dacă pentru românii 15-60 de ani, calitatea produselor și serviciilor influențeaza cel mai mult succesul unei companii (peste o treime punând pe primul loc acest criteriu), pentru generația tânără, 15-34 de ani, satisfacția printre angajați are o importanță la fel de mare: 28% consideră acesta un influențator important al succesului unei companii, urmat de calitatea/fiabilitatea produselor și serviciilor cu 27%. Tot în rândul tinerilor crește importanța grijei și a focusului pe client, 14% considerând serviciile de client service importante pentru bunul mers al companiei. Așadar, se pune din ce în ce mai mult accentul în cazul milenarilor (15-34 de ani) pe grija pentru relațiile umane într-un business: fie că este vorba de personalul angajat, fie că este vorba de relațiile cu clienții companiei.

Datele au fost obținute folosind un mix de metodologii de cercetare: un studiu calitativ de tip comunitate online în care însuși respondenții au identificat beneficiile pe care le care le caută la jobul ideal și apoi au fost măsurate într-un studiu cantitativ pentru identificarea celor mai importante dintre ele. Studiul cantitativ online realizat în luna februarie 2017, pe un eșantion de 200 de respondenți, 15-34 de ani din mediul urban.

sursa: startupcafe.ro

image_pdfimage_print
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Două persoane fizice din Aiud, amendate pentru munca „la negru”. Alte sancțiuni date de inspectori

avatar

Publicat

Două persoane fizice din Aiud, cu domeniu de activitate – lucrări agricole, au fost sancționate de inspectorii ITM Alba, pentru munca „la negru”. În urma controalelor, inspectorii au descoperit patru persoane primite la muncă fără forme legale de angajare. Într-o săptămână, în județul Alba au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de peste 89.000 de lei, pentru nereguli descoperite în domeniul relațiilor de muncă.

În perioada 13 – 17 noiembrie, în domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi 52 de agenţi economici, cu un număr total de 291 de salariaţi. Au fost constatate 73 de nereguli.

Au fost aplicate 5 amenzi în valoare totală de 89.500 lei, dintre care două amenzi pentru muncă nedeclarată (80.000 lei).

Entităţi sancţionate pentru muncă la negru:

 • PF Takacs Varvara, Aiud – lucrări agricole (3 persoane)
 • PF Lorincz Csongor Attila, Aiud – lucrări agricole (1 persoană)

De asemenea a fost aplicată o amendă de 5.000 lei unei persoane care a refuzat să colaboreze cu inspectorii de muncă (a refuzat să completeze fișa de identificare).

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • Primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă
 • netransmiterea în termenul legal în registrul general de evidență al salariatilor, a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariatilor;
 • neplata orelor suplimentare;
 • neacordarea repausului săptămânal;
 • neconducerea corecta a evidenţei timpului lucrat ;
 • nu se păstrează la locurile de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații din acel loc de muncă;
 • contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului;
 • primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine);
 • regulamentul intern nu conţine dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor;
 • registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstrează la sediul societăţii;
 • neprezentarea la ITM Alba cu documentele solicitate in vederea finalizarii controlului.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlate 27 de unităţi. Au fost aplicate 9 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • Lipsa instruirii periodice a lucratorilor
 • Lipsa instructiunilor proprii de securitatea muncii pentru activitatile desfasurate
 • Desfasurarea activitatii fara efectuarea examenului medical la angajare si/sau periodic a lucratorilor
 • Lipsa fiselor de aptitudini eliberate in urma examinarii medicale la angajare si/sau periodica a lucratorilor.
 • Lipsa autorizarii initiale si a verificarilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementarilor ISCIR
 • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala pentru activitatile desfasurate
 • Organizarea necorespunzatoare a activitatii de nivelul unitatilor, conform noilor reglementari din HG 955/2010 securitatea muncii
image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident în sensul giratoriu „semaforizat” din centrul municipiului Alba Iulia

avatar

Publicat

Sensul giratoriu din centrul municipiului Alba Iulia continuă să dea mari bătăi de cap șoferilor din oraș. Un nou accident s-a petrecut în  luni, în jurul orei 11.00. Aproape săptămânal au loc astfel de accidente în zonă din cauza neatenției dar și a semaforului foarte aproape de sens. 

Se pare că accidentul nu s-a soldat cu victime.  

 

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia, Aurelian Mocan, la un seminar de anti-terorism, la Madrid

avatar

Publicat

Vicepreședintele Curții de Apel Alba Iulia, Aurelian Mocan, a participat săptămâna trecută la un seminar pe teme de combatere a terorismului și cooperare internațională, întocmire de mandate europene de arestare și redactare a unor acte de asistență penală, audieri și percheziții. Seminarul, bazat mai mult pe practică, a fost organizat la Madrid de către Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN), o organizație care reprezintă aproximativ 120.000 de judecători din Europa, procurori și formatori în domeniul juridic.

În perioada 14-16 noiembrie a avut loc la Madrid seminarul cu tema ”Counter-Terrorism and International Judicial Cooperation in Criminal Matters: EAW and MLA Simulations” cu participarea unor magistrați și experți din Spania, România, Portugalia și Cehia, la care a participat și Aurelian Mocan.

”Lucrările seminarului au avut un caracter preponderent practic: întocmirea unor mandate europene de arestare, a unor acte de asistență judiciară în materie penală –audieri și percheziții – și a unor ordine de indisponibilizare de conturi bancare, și au evidențiat, printre altele, cât este de necesară coordonarea din partea Eurojust în cazul unor anchete simultane, desfășurate de autoritățile mai multor state membre UE, care vizează o activitate infracțională transfrontalieră. Desigur, s-a evidențiat la modul general necesitatea unei bune cooperări internaționale în materie penală” a declarat Aurelian Mocan.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Legile Justiției, pe repede înainte. Luni, ultima zi în care se mai pot depune amendamente

avatar

Publicat

Legile Justiției, pas cu pas spre adoptare. Luni, 20 noiembrie este ultima zi în care parlamentarii sau asociațiile profesionale mai pot depune amendamente. Marți sau miecuri ar urma să aibă loc o altă ședință a comisiei speciale pentru Legile Justiției în care se vor centraliza amendamentele.

Preşedintele Comisiei speciale de elaborare legilor în domeniul justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a anuţat, miercurea trecută că săptămâna aceasta va fi depusă și o lege care să stabilească un cadru clar pentru Inspecţia judidicară, el arătând că, în acest moment, instituţia nu este funcţională.

„Pentru săptămâna viitoare avem în vedere să depunem o lege care sa stabilească un cadru foarte clar pentru Inspecţia judiciară. Am vazut că, acum, aşa cum funcţionează în cadrul CSM, nu este funcţională”, a spus Iordache.

Totodată, prezent la dezbaterile din comisie, Tudorel Toader a precizat că a fost discutat la Bruxelles şi statutul Inspecţiei Judiciare, respectiv cele trei variante posibile şi anume Inspecţia Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei sau să devină o autoritate autonomă, cu statut distinct.

„În proiectul de modificare pe care l-am redactat la Ministerul Justiţiei, am propus această a treia variantă, ca Inspecţia Judiciară să fie reglementată distinct, ca o instituţie, o autoritate autonomă, independentă, care să-şi respecte rolul constituţional pe care îl are”, a mai spus Tudorel Toader.

Şi pragul privind abuzul în serviciu a fost discutat de Tudorel Toader cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi în acest caz fiind recomandată consultarea Comisiei de la Veneţia.

„O altă temă pe care am discutat-o şi referitor la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să îl aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu. Adică acel prag, prag despre care totdeauna am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele deciziei Curţii Constituţionale şi, în acelaşi timp, ne raportăm la directiva europeană”, a completat ministrul Justiţiei.

sursa: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Licitație la Primăria Alba Iulia pentru închirierea a nouă căsuțe în Parcul Sărbătorilor de Iarnă

avatar

Publicat

Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește pentru amenajarea Târgului de Crăciun, iar pentru asta au anunțat organizarea unei licitații publice, în data de 23 noiembrie, de la ora 13.00, în vederea închirierii a nouă căsuțe în incinta Parcului Sărbătorilor de Iarnă. Cei care doresc să participe la licitație se vor putea înscrie în perioada 20-22 noiembrie. 

Înscrierea la licitație se face la spațiul Primăriei, cam 8 Compartiment informare presă, comunicare, relații publice , situat în Alba Iulia str. Calea Moților , nr 5A.
Caietele de sarcini se procură de la Serviciul Administrarea Domeniului Public și Privat situat în Alba Iulia, str. Calea Moților, nr.7, bl. S1, sc. E (vis-a-vis de BANCPOST ).
În caz de neadjudecare sau amânare a ședinței de licitație, aceasta se va repeta în data de 27 noiembrie 2017, ora 13, iar înscrierea se face în perioada 24 noiembrie -27 noiembrie 2017, ora 11.

Pentru căsuțe mici:
Suprafață = 7,5mp
Pentru căsuțe mari
Suprafața =40mp

Destinație =3 căsuţe mari și 3 căsuțe mici-activități de alimentație publică,
Prețul de pornire a licitației este de 2 lei/mp/zi
Pentru 3 căsuțe mici – vânzare produse de artizanat şi produse industriale de sezon
Prețul de pornire a licitației este de 1 leu/mp/zi
Durata =01.12.2017- 01.02.2018

Documentațiile şi taxele se vor plăti la Serviciul Administrarea Domeniului Public și Privat situat în Alba Iulia, str. Calea Moților, nr.7, bl. S1, sc. E (vis-a-vis de BANCPOST)

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate www.AutoPieseonline24.RO

ACTUALITATE

MARȚI: Mai multe localități din Alba, FĂRĂ APĂ, după lucrări la autostrada Sebeș-Turda, în zona Galda de Jos

avatar

Publicat

Apa CTTA anunță întreruperea furnizării apei potabile în data de 21 noiembrie, începând cu ora 04:00, în mai multe localități, ca urmare a relocării conductei DN 1000 în zona Galda de Jos. 

„În urma lucrărilor la autostrada SebeșTurda (tronson II), SC Apa CTTA SA Alba anunță că în data de 21 noiembrie, începând cu ora 04.00, va întrerupe furnizarea apei potabile în vederea relocării conductei DN1000 în zona Galda de Jos.

Vor fi afectați consumatorii din localitatile: Obreja, Bucerdea Grânoasa, Mihalț (parțial), Cistei, Sîncel, Iclod, Lunca Târnavei, Șona, Valea Lungă, Tăuni, Glogovat, Lodroman, Lunca, Mesentea, Benic, Galda de Jos. Estimăm durata întreruperii la cca. 24 de ore, datorită lucrărilor complexe ce se vor desfășura pentru realizarea acestei relocări.

La punerea în funcțiune a aducțiunii și reluarea furnizării apei pot apărea local depășiri ale parametrilor turbiditate și debit, situație în care sfătuim clienții să folosească apa doar în scopuri menajere, până la încadrarea acesteia în parametrii de calitate”, au transmis reprezentanții Apa CTTA.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Un om de afaceri din Alba Iulia a executat silit Vodafone de două ori. Cere milioane de euro în 32 de procese

avatar

Publicat

Un om de afaceri din Alba Iulia se judecă cu Vodafone în mai multe procese cu o miză de aproximativ 18 milioane de euro. Claudiu Crișan este proprietarul ”Mobi Star” SRL, în urmă cu câțiva ani pe locul al treilea între dealerii Vodafone la nivel național, însă în prezent o ”afacere” în faliment. Acesta spune că, din cauza Vodafone România, a fost forțat să își închidă toate cele aproape 50 de magazine pe care le deținea în toată țara. De remarcat că ”Mobi Star” SRL a reușit să câștige deja două procese în fața ”Vodafone România” SA pentru facturi și penalități de întârziere. Firma din Alba a reușit să execute furnizorul de telefonie mobilă pentru întreaga sumă prin executor judecătoresc și chiar să-i blocheze conturile de două ori.

”Mobi Star” era dealer Vodafone din anul 2001. Telefonia mobilă era încă ceva miraculos în România, astfel încât afacerile în acest domeniu mergeau foarte bine. În acest context, Claudiu Crișan a reușit ca în 13 ani să deschidă aproximativ 50 de magazine în toată țara.

Contracte impuse pentru dealerul din Alba Iulia

În 2008, Claudiu Crișan spune că a semnat un nou contract de dealer cu Vodafone. Nu se gândea la acea dată că este vorba despre unul care până la urmă îi va îngropa întreaga afacere, din cauza condițiilor impuse de compania de telefonie mobilă.

Acesta adaugă că pe lângă cele 35 de magazine deschise inițial până la acea dată, avea obligația să mai deschidă încă 10, încă din primul an de contract. ”Amenajarea era pe banii mei dar pe cerințele Vodafone; trebuia aprobată locația, de fapt ei alegeau orașul în care să deschid. De atunci practic n-am mai avut decizie în firma mea. Am lucrat tot timpul pe baza a ceea ce au impus ei” a declarat Crișan. Dacă nu deschidea cele 10 magazine, primea o penalizare de 150.000 de euro, conform contractului semnat.

De asemenea, dacă în primele 3 luni de funcționare, magazinul nu îndeplinea targetul stabilit de companie, putea fi luat pur și simplu de Vodafone, mai spune acesta. În plus, Claudiu Crișan nu își putea vinde nici acțiunile fără acordul Vodafone (mai mult de 33%), fiind condiționat prin contract de plata, în caz contrar, a unei amenzi de 3.000.000 de euro. Amenda creștea la 5.000.000 de euro dacă și-ar fi vândut afacerea unui concurent al Vodafone, de pe piața de telefonie.

Magazinele sale puteau vinde doar produse Vodafone, care stabilea cursul valutar la care se vindeau produsele; inclusiv numărul de angajați era stabilit tot de Vodafone, pentru fiecare locație în parte.

O altă prevedere era aceea că orice litigiu trebuia soluționat la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, în mod obligatoriu la București, deși asemenea arbitraje se pot realiza oriunde în țară. Această prevedere este un impediment major pentru reclamanții fără putere financiară, întrucât este nevoie să plătească 10% din valoarea sumei solicitate, Curții de Arbitraj. În plus, decizia Curții nu este definitivă. Dacă una dintre cele două părți este nemulțumită, disputa ajunge oricum în instanță.

Începutul sfârșitului

”În 2011, au început notificările cu privire la închiderea magazinelor, de fapt la retragerea autorizației de funcționare în numele Vodafone, altfel urmând să ne fie aplicată o penalizare de 100 de euro pentru fiecare zi de întârziere. În 2012, ne-au făcut notificare pentru închiderea a 9 magazine, fără explicații. Magazinele închise au fost preluate de alți dealeri. Motivația: și-a schimbat Vodafone strategia de vânzări și marketing față de momentul autorizării” spune Claudiu Crișan.

Proprietarul Mobi Star nu a vrut să închidă magazinele pentru că, spune el, erau profitabile. Atunci, a mai spus acesta, Vodafone a blocat încărcarea electronică, care reprezenta 90% din încasările în numerar și l-a pus pe dealer pe butuci, în imposibilitatea de a mai face plăți.

”După asta, au cerut plata în avans a tuturor achizițiilor: marfă și încărcări electronice, lucru imposibil după ce busese blocat fluxul financiar” a adăugat omul de afaceri.

În ianuarie 2013, dealerul a fost forțat să cedeze magazinul de la București și cel de la Cluj Napoca pentru 2500 de euro bucata. ”Le-am cedat, banii nu mi i-au dat, i-au compensat cu încărcarea electronică, dar după o săptămână au blocat-o din nou” a spus Claudiu Crișan. Prețurile pt amenajarea celor 2 magazine au fost între 10-12.000 de euro fiecare, conform standardelor solicitate de companie, mai spune acesta.

Aceleași magazine, alți dealeri

”Încărcarea electronică a fost blocată din nou în martie 2013, pentru toate magazinele. Am scris că vreau să reamenajez toate magazinele.  Le-am cerut să scoată mobilierul din magazine pt amenajarea spațiilor conform noilor standarde ale companiei. Imediat, proprietarii spațiilor au fost contactați de Vodafone pentru noi contracte de închiriere, sărind dealerul. Proprietarii m-au anunțat pentru că aveam o relație veche și bună cu ei, dar i-am lăsat să își facă contractele noi. Vodafonea scos mobilerul vechi și în acel moment a intrat în aceleași locații, prin alți dealeri” a spus omul de afaceri.

Așa se face că în luna mai, aproximativ 60 de angajați au fost trimiși în șomaj.  În luna iunie, conducerea Vodafone i-a cerut o întrevedere în care a fost întrebat de ce nu mai face abonamente. ”I-am anunțat că sunt alți dealeri în magazinele mele. La două zile după întâlnire, toate magazinele acelor dealeri au fost închise” a adăugat Claudiu Crișan.

Vodafone – strategie nouă, ”Mobi Star” – în faliment

În iunie 2017, Mobi Star a intrat în faliment, însă proprietarul nu a vrut să renunțe, considerând că la mijloc a fost o strategie a Vodafone de a falimenta dealerii pentru a face loc propriei rețele de vânzări. Din acest motiv, Crișan a deschis 32 de procese în care solicită Vodafone prejudicii de câteva zeci de milioane de lei, calculate până în 2017. La acestea se adaugă penalizări de 0,15% pe zi, până la stingerea conflictului. Aceste dosare au ca obiect constatarea nulității absolute a compensării bipartite a ordinelor de plată.

Claudiu Crișan consideră că și-a pierdut afacerea ca urmare a unui contract cu clauze abuzive, impus și aplicat de Vodafone. ”Contractul semnat în 2008 nu a fost unul negociabil ci a fost unul impus. Dacă nu semnam acele clauze, m-ar fi închis de atunci. Nu puteam să nu semnez. Aveam 35 de magazine care ar fi trebuit închise, aveam credite la bănci și o afacerea în dezvoltare, plus o mulțime de angajați. Presiunea pentru mine era dublă” a explicat acesta.

Două procese pe acest subiect au fost câștigate

Mobi Star SRL a câștigat deja două procese cu Vodafone România SA prin care a obligat compania de telefonie să-i plătească contravaloarea unor facturi precum și a penalităților de întârziere de 0,15% pe zi, calculate de la data scadenței fiecărei facturi și până la achitarea integrală a datoriei. Inițial, Vodafone nu a vrut să plătească însă firma din Alba Iulia a apelat la un executor judecătoresc. Dosarul s-a judecat la Tribunalul București, la secția a VI-a Civilă. Vodafone a plătit abia după ce i-au fost blocate, de două ori, conturile.

”Cu toate că s-a încercat stabilirea unei întâlniri cu reprezentanții Vodafone, aceștia au refuzat medierea și pur și simplu au încercat să intimideze lichidatorul, prin avocații lor. Lipsa de etică profesională a Vodafone nu face decât să confirme încă o dată atitudinea abuzivă în derularea relațiilor cu partenerii” a adăugat omul de afaceri din Alba Iulia.

O solicitare pentru un punct de vedere cu privire la aceste informații a fost transmisă către compania Vodafone pe adresa de email indicată pe siteul propriu, la secțiunea media, joi, 16 noiembrie, la ora 13. Reprezentanții companiei nu au oferit însă nici o reacție.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum îți pregătești mașina pentru iarnă: lucruri pe care majoritatea șoferilor nu le știu. La ce să fii atent

avatar

Publicat

Anotimpul rece bate la ușă, motiv pentru care trebuie să ne asigurăm că mașina pe care o conducem va funcționa corect, chiar dacă va fi supusă unor temperaturi cu mult sub zero grade. Există mulți factori care pot influența funcționarea mașinii, începând cu magazinul de piese auto de unde îți faci necesarul specific sezonului rece și terminând cu modul în care conduci. Iată, așadar, câteva sfaturi care te vor ajuta să ai o mașină perfect funcțională pe timp de iarnă.

Anvelopele, o parte importantă a automobilului

Ia-ți anvelope de iarnă! Cumpără-ți anvelope de iarnă; ai de ales între două tipuri de anvelope: cele all season și cele destinate special iernii. Ambele sunt în legalitate, însă cel mai bine este să optezi pentru anvelopele de iarnă, deoarece sunt mai bine construite și au proprietăți perfecte pentru zapadă, gheață și ger.
Mulți șoferi aleg să își cumpere din magazinul de piese auto doar anvelopele, neglijând jantele. Dacă vrei totul ca la carte însă, este bine să optezi pentru jante de iarnă.
Nu te gândi la astfel de achiziții ca la niște pierderi, deoarece, în timp, vei economisi destul de mult.
Evită sa folosești anvelope reșapate, deoarece riscurile cresc destul de mult. De asemenea, este bine să verifici presiunile în roți si sa îți echipezi roțile cu lanțuri, mai ales dacă drumurile pe care mergi sunt înzăpezite.

Asigură-te că bateria este 100% funcțională

Pe timpul iernii, una dintre cele mai solicitate piese auto este bateria. La temperatură scazută, pornirea motorului solicită de 3 ori mai mult curent decât pe timp de vară, ceea ce înseamnă că ai nevoie de o baterie de bună calitate. Nu contează atât tipul de ulei, vâscozitatea lui și alte detalii, ci contează să ai o baterie perfectă.
La temperaturi de sub 15 grade, pentru a o proteja, evită cât mai mult să pornești instalația radio și încearcă să folosești cât mai puțin luminile, ștergătoarele și climatizarea. Evident, va trebui să le folosești, însă poți măcar să eviți să le folosești simultan.
Dacă temperatura de afară este de sub 8 grade Celsius, ceea ce trebuie să faci este să aprinzi farurile pentru câteva minute. În felul acesta, bateria se va încălzi.
Motoarele diesel sunt diferite și au o serie de reguli în plus în ceea ce privește bateria. Spre exemplu, este bine să ții cont de avertizorul care spune că bujiile sunt incandescente și să nu începi pornirea mașinii până cand acest avertizor nu se stinge. În caz contrar, riști să uzezi bateria destul de mult.

Asigură-te ca folosești piese de bună calitate

Piesele auto, mai ales piesele vitale, trebuie să fie de cea mai bună calitate. Poți alege piese auto aftermarket sau originale, recomandate de ceilalți șoferi și de ce nu, de cei de la service-ul pe care îl frecventezi.
Piesele de bună calitate sunt, de regulă, ceva mai scumpe, însa acest lucru vine la pachet cu o serie de beneficii, printre care faptul că te poți bucura de o rezistență mai mare și evident, de o siguranță mai mare. Dacă îți permite buzunarul, pentru consumabile, cum sunt plăcuțele de frână, poți cumpăra piese auto noi.

Antigelul, un element important pe timpul iernii

Antigelul joacă un rol foarte important pe perioada iernii, deoarece nu lasă fluidele să inghețe. Verifică densitatea acestui lichid și în cazul în care nu este cea potrivită, completează până totul este ok. Nu turna antigel în apă rece în circuitul de răcire, deoarece acest lucru poate duce la distrugerea instantanee a motorului.

Instalația de climatizare, cum se folosește?

Instalația de climatizare este foarte importantă pe timp de iarnă, însă trebuie sa fie folosită cu foarte mare atenție, deoarece poate să ducă la consumul foarte rapid al bateriei. Sunt lucruri de care vei avea nevoie, de la instalația de încălzire, așadar, trebuie să le verifici. Verifică dacă mașina are rezistențe de încălzire și dacă acestea sunt ok, nu lăsa instalația să funcționeze atunci când motorul este pornit la relanti și nu lăsa devrijarea lunetei pe o perioadă mai mare decât este necesar.

Verificarea broaștelor, a încuietorilor, a mânerelor și a geamurilor

Atunci când este frig, aceste accesorii reprezintă o problemă mare, mai mare uneori chiar decât înghețul provocat asupra pieselor auto. Este bine să ai la îndemână un spray împotriva înghețului broaștelor și să îl pulverizezi ori de cate ori natura se joacă cu zăpada.
Dacă simți că nu poți să deschizi ușa din cauza gheții, este bine să nu forțezi. Cel mai bine este să folosești spray-ul, însă dacă nu ai la îndemână un astfel de produs, poți încălzi cheia cu o brichetă și să încerci din nou să deschizi ușa.

Ștergătoarele de parbriz, victime sigure ale gheții

Indiferent ce ai face, pe perioada iernii, ștergatoarele de parbriz sunt adevărate victime ale gheții. Este bine să te asiguri că nu ai ștergătoarele blocate, deoarece în caz contrar, poți distruge motorul electric. Atunci când pornești ștergătoarele, motorul electric stă sub tensiune, fiind activat. Dacă ștergatoarele nu pot fi mișcate, acesta va forța ștergătoarele până în momentul în care se poate strica. Trebuie să te asiguri că lamelele nu sunt lipite de geam, că pe parbriz nu există zone tăioase de gheață și că materialul din care sunt construite lamelele este flexibil.
Atunci când cureți parbrizul este bine să folosești raclete de plastic, însă este bine să ai grijă mare la lamele, pentru a nu le tăia.

Frâna de mână nu trebuie să fie folosită pe timpul iernii

Dacă temperaturile sunt scăzute, frâna de mână nu trebuie sa fie folosită, deoarece există riscul de blocare a sa. Mulțumită gheții și a înghețării cablului, s-ar putea să descoperi că frâna de mână nu mai poate fi eliberată.
Este suficient să lași mașina în viteză, în treapta 1 sau în treapta a 2-a și să ai grijă să nu o pui chiar în pantă.
Dacă parchezi totuși în pantă, poți pune în spatele roților niște pietre care să le blocheze plecarea.
Evită spălarea mașinii pe timp de iarnă sau spal-o într-un loc profesionist, care să ți-o poata da uscată. Dacă speli mașina și după aceea o lași să staționeze în frig, poate fi distrusă vopseaua. După ce este spalată, mașina trebuie să fie uscata cu un curent de aer cald, în așa fel încât apa din încuietori și din uși și capote să nu inghețe.

Alte verificări importante pe care trebuie să le faci

Chiar dacă îți îngrijești mașina cu foarte mare atenție, înainte de venirea iernii trebuie să faci niște verificări. Printre piesele care chiar trebuie să fie verificate se numără articulațiile, pivoții, amortizoarele, plăcuțele de frână, saboții de frână sau planetarele. Asigură-te că mașina nu face niciun zgomot și că este totul ok.
De asemenea, trebuie să fie verificat uleiul de motor, precum și antigelul. O piesă pe care destul de puțini oameni o verifică, dar este foarte importantă, este cureaua de distribuție. De regulă, aceasta trebuie să fie schimbată la un interval de aproximativ 60 000 de km . în cazul în care schimbarea nu este efectuată, ruperea curelei poate să ducă la distrugerea unei bune părți din motor. De asemenea, poate duce la riscuri destul de mari de accidente.
Cele mai solicitate mașini în ceea ce privește cureaua de distribuție sunt cele care funcționează cu motorină.

Înlocuiește toate consumabilele mașinii
Înainte ca iarna să își intre în drepturi, trebuie să înlocuiești toate consumabilele de mașină, începând cu filtrele de benzină sau motorină și terminând cu antigelul și uleiul de motor.

Contează foarte mult și cum conduci

Nu este suficient să ai o mașină bine pusă la punct pentru a obține siguranța. Trebuie să ai și o conduită cât mai bună atunci când ești la volan. Printre sfaturile pe care trebuie să le respecți se numără urmatoarele:
-Asigură-te că ai tot timpul combustibil în rezervor, în așa fel încât să te poți încălzi în eventualitatea unor blocaje și să ai benzină pentru a-ți continua drumul după ce aceste blocaje încetează.
-Sporește atenția în momentul în care circuli pe poduri, în păduri sau prin sate. Este bine să circuli încet în aceste zone, deoarece orice factor extern poate să ducă la dezechilibru, de la o bucățică de gheață, până la vânt.
-Adaptează viteza de rulare la condițiile de drum. Regula principală este aceea de a folosi o viteză care să îti permită să oprești în siguranță, indiferent de ceea ce se întâmplă.
-Folosește cât mai mult frâna de motor. Sistemul de frânare nu trebuie să fie acționat brusc, deoarece poate să apară fenomenul de derapaj. Dacă vrei să fii în siguranță pe timp de iarnă, la volan, este bine să folosești frâna de motor.
-Păstrează o distanță suficient de mare față de conducatorul din fața ta pentru a evita să-l lovești în caz de patinare.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Prima tură cu mașina pe lotul 3 FINALIZAT al autostrăzii A10, de la Decea la Aiud, înainte de recepție

avatar

Publicat

Asociația Pro-Infrastructura a făcut publică o filmare realizată din mașină, a lotului 3 al Autostrăzii A 10, de la Decea la Aiud, cu doar câteva zile înainte de recepția finală. Se poate observa că filmarea este realizată cu mașina mergând pe contrasens. La prima vedere, totul pare în regulă: autostrada este trasată și pare gata de a fi dată în folosință. 

Lotul 3  are 12,45 km urmează traseul de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea (km 41+250 – km 53+700). Pe acest tronson sunt două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces, la Aiud (km 44+700) şi Unirea (km 53+200).

Constructor este Tirrena Scavi S.p.A (Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A), iar valoarea contractului este de peste 420 de milioane de lei (fără TVA). Chiar dacă este finalizat în întregime, pe lotul 3 din Autostrada Sebeş – Turda (A10) se va putea circula doar între nodurile rutiere Decea şi Aiud, adică pe circa 8,5 kilometri. Este porțiunea pe care o puteți vedea în video.

Restul lotului va putea fi deschis circulaţiei abia când va fi gata şi lotul 2 din autostrada Sebeş – Turda, între Sântimbru și Aiud, construit de asocierea greco – română Aktor – Euroconstruct Trading ’98.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Minivacanţele de Sărbători: Încă trei weekend-uri prelungite, de Crăciun, Revelion şi Ziua Naţională

avatar

Publicat

Unii dintre angajaţii români vor avea, la sfârşitul acestui an, încă două weekend-uri prelungite. Este vorba despre minivacanţele de Crăciun şi Revelion.

25 decembrie pică în 2017 într-o zi de luni. Astfel, românii vor avea o mini-vacanţă de Crăciun de 4 zile, ţinând cont de faptul că prima şi a doua zi de Crăciun sunt considerate zile libere legale.

Anul trecut, însă Crăciunul a picat într-o zi de duminică, românii având doar trei zile libere: sâmbătă, duminică şi luni (a doua zi de Crăciun)

Acelaşi lucru se întâmplă şi de Anul Nou, când tot patru zile libere vom avea: cele două din weekend şi 1 şi 2 ianuarie, libere de la stat.

Pe lângă zilele de Crăciun şi de Revelion 2017, românii mai o o minivacanţă în 2017: de Sfântul Andrei (joi) şi 1 Decembrie (vineri).

În 2018, vor fi 12 zile libere:

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

8 aprilie 2018 (duminică), 9 aprilie (luni) — Paștele

1 mai — Ziua Muncii

27 mai (duminică), 28 mai (luni) — Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Națională a României

25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

sursă: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU în Miceşti. Acoperişul unei case a luat foc. Intervin pompierii din Alba Iulia

avatar

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au fost chemaţi să intervină, duminică seara, în jurul orei 21.30, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din cartierul Miceşti.

Din primele date, arde acoperişul imobilului, pe o suprafaţă de 10 mp.

La faţa locului, pompierii acţionează cu două autospeciale.

Casa respectivă se află pe strada Scărişoara.

Revenim cu amănunte.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

(UPDATE) FOTO ŞTIREA TA: ACCIDENT „misterios”, duminică seara, pe şoseaua de centură a oraşului Alba Iulia

avatar

Publicat

Un cititor Alba24 ne-a transmis, duminică după-amiaza, imagini de la un accident produs pe şoseaua de centură. În fotografii se pot observa două ambulanţe. Locaţia este intersecţia cu trecerea peste calea ferată, strada Mărăşeşti şi drumul spre Drâmbar.

Poliţia Alba nu a fost sesizată despre acest eveniment rutier, după cum au precizat reprezentanţii acesteia, pentru Alba24, însă cititorul a menţionat că un accident în care au fost implicate trei autoturisme s-a produs cu câteva ore mai devreme, probabil în jurul amiezii.

Cum nu ar fost anuțat faptul că sunt  persoane rănite, nu ar fi fost necesară  nici sesizarea Poliţiei. Una dintre maşini a fost fotografiată de cititorul Alba24, semn că a rămas la locul accidentului până după-amiaza, fiind avariată, în afara carosabilului (vezi foto mai jos).

Contactaţi de Alba24, reprezentanţii Ambulanţei Alba au precizat că echipajele au răspuns unei solicitări, însă la faţa locului au constatat că nu era necesară intervenţia, având în vedere că era vorba despre acelaşi accident, produs în urmă cu câteva ore. Așa, probabil, se explică și prezența celor două ambulanțe în zona respectrivă la câteva ore după producerea accidentului semnalat în cursul dimineții.

UPDATE: După publicarea articolului, un alt cititor ne-a trasmis o imagine de la accidentul petrecut dimineață. În fotografie se observă și o mașină de tractări care se pregătește pentru preluarea unuia dintre autoturismele implicate. Rămâne, în continuare misterul prezenței celor două ambulanțe, într-o zonă în care pare să fi avut loc un accident, în jurul orei 17,30. Mai jos vezi foto de la accidentul petrecut dimineață:

UPDATE 2: O nouă fotografie, realizată de această dată din partea opusă, clarifică misterul de duminică seara. În imagine se observă un autoturis aflat în șanț. Din câte se observă este aceeași mașină implicată în accidentul din poza de mai sus, care a avut loc duminică dimineața. Așa se explică și prezența celor două ambulanțe, conform precizărilor făcute de șeful Abulanța Alba Iulia.

Evenimentul rutier a atras încă o dată atenţia asupra unei zone cu pericol ridicat pentru participanţii la trafic. Numărul accidentelor petrecute în intersecţia menţionată pare să crească pe zi ce trece. Un motiv în plus ca autorităţile să găsească o soluţie pentru creşterea siguranţei rutiere. Mulţi şoferi spun că acolo ar fi necesară amplasarea unui sens giratoriu, dacă nu se găsesc alte variante. Ieşirile dinspre Alba Iulia şi dinspre Drâmbar în şoseaua de centură sunt, în anumite momente ale zilei, riscante pentru conducătorii auto, ca să nu mai amintim de biciclişti şi alţi participanţi la trafic, iar CNAIR refuză să construiască un giratoriu în zonă pe motiv că drumul nu respectă standardele necesare, deși nici cele de la Sântimbru sau intersecția cu Vințu de Jos, care au fost deja construite, nu se încadrează în standardele CNAIR.

Se poate întâmpla să fii martorul unor evenimente deosebite. Fotografiază, filmează și postează aici să vadă și alții ceea ce tu ai trăit “live”. Trimite-ne materiale filmate sau fotografiate de tine, pentru ca ştirea ta să fie vazută de o ţară întreagă! Cum poți trimite foto, video sau informații:

Mesaj pe Facebook: http://m.me/www.Alba24.ro sau https://www.facebook.com/www.Alba24.ro

Mesaj pe Whatsapp:: 0728950998

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

LOTERIA BONURILOR FISCALE: Rezultatele extragerii din 19 noiembrie. Vezi dacă ai un bon câştigător

avatar

Publicat

Bonurile fiscale câştigătoare după extragerea de duminică, 19 noiembrie, sunt cele în valoare de 654 lei, din data de 27 octombrie 2017.

Fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii, anunţă Ministerul Finanţelor.

Cererile de revendicare pot fi depuse începând de lunim 20 noiembrie, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor câștigătoare trebuie să depună bonurile fiscale (în original), copia actului de identitate și o cerere, la orice administrație fiscală din structura ANAF.

Un bon fiscal este considerat câștigător doar dacă îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute de lege, având înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul și seria fiscală ale aparatului de marcat electronic fiscal, data și ora emiterii precum și numărul de ordine). Fiecare unitate teritorială ANAF, la care se depun bonurile fiscale câștigătoare în prima etapă de selecție, va elibera o copie a acestora cu mențiunea „conform cu originalul”, pe care va fi scris numărul unic de înregistrare. Pentru asigurarea transparenței, lista cu numerele unice de înregistrare ale cererilor de revendicare va fi publicată pe site-urile MFP și ANAF.

În situația în care, după finalizarea perioadei de depunere a cererilor de revendicare, lista cuprinde cel mult 100 de cereri, premiul de 1 milion de lei este împărțit persoanelor care le-au depus, după verificarea autenticității bonurilor câștigătoare. Dacă în urma centralizării se constată depășirea numărului maxim de 100 de cereri de revendicare, va fi organizată a doua extragere în vederea determinării a 100 de câștigători.

În cazul realizării celei de-a doua etape de selecție, va fi extras un număr din lista numerelor unice de înregistrare acordate bonurilor pentru care au fost revendicate premii. Și această extragere va fi realizată cu urnele CNLR și va fi televizată, data organizării acesteia urmând să fie anunțată ulterior.

Numărul extras în cadrul acestei trageri va fi primul câștigător. Pentru desemnarea celui de-al doilea, se aplică crescător la primul număr extras un pas care are valoarea egală cu ziua emiterii bonului fiscal câștigător. Pentru aflarea celorlalți câștigători, pasul se adună succesiv la numărul desemnat anterior ca fiind câștigător.

Dacă se depășește numărul unic maxim atribuit bonurilor fiscale din listă, următorul număr câștigător este dat de diferența dintre suma determinată prin aplicarea pasului la baza de referință și numărul unic maxim atribuit. Se continuă aplicarea pasului până la stabilirea numărului maxim de premii prevăzut de lege, respectiv 100. În procesul de aplicare a pasului, numerele câștigătoare sunt eliminate din listă.

După stabilirea celor 100 de bonuri fiscale câștigătoare, acestea vor fi centralizate și transmise în termen de două zile către ANAF în vederea încărcării rezultatelor în „Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale”, respectiv pentru verificarea autenticității bonurilor fiscale câștigătoare de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

SINUCIDERE la Cugir. Un bărbat a fost găsit spânzurat, într-un garaj din zona Suseni

avatar

Publicat

Un bărbat din Cugir a decedat, duminică, după ce s-a spânzurat, într-un garaj. A fost găsit de familie, iar echipajul de Ambulanţă ajuns la faţa locului a încercat să-l resusciteze, zeci de minute, fără succes.

Bărbatul, H.R., avea 82 de ani. Tragedia s-a petrecut într-o gospodărie din zona Suseni, la Cugir. Pensionarul şi-a pus capăt zilelor în propriul garaj.

Nu există suspiciuni privind decesul bărbatului.

UPDATE: Bărbatul, Romulus Henegariu, era fost angajat al UM Cugir. Nu se cunoaşte deocamdată motivul care l-a determinat să-şi ia viaţa.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT MORTAL pe DN1, la Mirăslău. O persoană a decedat, patru au fost rănite. Trei maşini implicate

avatar

Publicat

O persoană şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier petrecut duminică după-amiaza, în jurul orei 17.00, pe DN1, între Aiud şi Turda, la Mirăslău. Din primele date, trei maşini au intrat în coliziune.

UPDATE3: Potrivit IPJ Alba, din primele cercetări de la faţa locului, un bărbat în vârstă de 62 de ani din Cluj-Napoca, în timp ce conducea un autoturism, în direcţia Aiud-Turda, nu ar fi păstrat o distanţă suficientă faţă de alt autoturism, înmatriculat în Hunedoara, condus de un tânăr în vârstă de 19 ani (din judeţul Hunedoara). Pentru a evita coliziunea, acesta a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu o maşină condusă de un tânăr în vârstă de 36 de ani din judeţul Hunedoara. Ulterior, autoturismele au ricoşat în maşina condusă de tânărul de 19 ani.

O femeie în vârstă de 61 de ani, pasageră în autoturismul condus de bărbatul de 36 de ani, a decedat, în drum spre spital.

Au fost răniţi uşor şoferul de 36 de ani şi alte două persoane, pasagere în acelaşi autoturism, dar şi conducătorul auto care a provocat accidentul.

Cele trei maşini implicate în accident sunt Lancia Lybra (cu numere de Cluj), Dacia Logan (cu numere de Hunedoara) şi Mercedes.

UPDATE2: Persoana care şi-a pierdut viaţa este o femeie în vârstă de 61 de ani. Ar fi fost într-o maşină înmatriculată în Hunedoara (Dacia Logan), implicată în accident.

UPDATE 1: Una dintre persoanele rănite a murit. Alte două, rănite, au fost duse cu ambulanţa la spital.

UPDATE: IPJ Alba a transmis în jurul orei 18.20 că traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri.

Ştirea iniţială:

Potrivit ISU Alba, au fost patru persoane rănite, iar două dintre ele erau prinse în caroseriile autovehiculelor. Unul dintre răniţi era în stare de inconștienţă.

Evenimentul rutier s-ar fi petrecut după o pătrundere pe contrasens.

Circulaţia a fost blocată temporar, la locul accidentului.

Au intervenit echipaje de la Poliţie, ISU şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba.

Pe DN1, între Aiud şi Turda s-au format coloane de maşini, ne-au transmis participanţi la trafic.

Potrivit INFOTRAFIC – Inspectoratul General al Poliţiei Române, circulaţia rutieră este blocată pe DN1 Aiud –Turda (ora 17.30), la kilometrul 415+600 de metri (localitatea Miraslău), din cauza unui accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme. Se estimează ca în aproximativ o oră traficul să fie reluat.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Inspecţia Muncii pregăteşte campanie de informare, în decembrie, privind transferul contribuţiilor sociale

avatar

Publicat

Inspecția Muncii pregătește o campanie națională de conștientizare care urmărește informarea angajatorilor privind transferul contribuţiilor sociale către salariaţi. Inspectorii vor avea în vedere completarea şi transmiterea Revisal.

Campania se va desfăşura în perioada 4 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018.

“Acțiunile inspectorilor de muncă vor fi legate de completarea şi transmiterea în registrul general de evidență a salariaților a elementelor raportului de muncă ca urmare a transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. De asemenea, vom insista pentru cunoașterea și conștientizarea beneficiilor muncii legale și asupra riscurilor la care se expun atât angajații cât și angajatorii în cazurile de muncă nedeclarată. Având în vedere necesitatea operării modificărilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018, consider că este binevenită clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare şi de aplicare a prevederilor legale referitoare la registrul general de evidență a salariaților și în ceea ce priveşte modicările contractului individual de muncă, completarea si transmiterea datelor în REVISAL”, spune – Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Potrivit sursei citate, inspectoratele teritoriale de muncă vor disemina informații referitoare la punerea în aplicare a modificărilor legislative cu privire la registrul general de evidență a salariaților și privind completarea si transmiterea elementelor raportului de muncă ca urmare a transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Frig şi ploi. La munte, ninsori şi minime sub zero grade. Prognoza pentru 20-26 noiembrie

avatar

Publicat

Va fi frig în următoarele zile, în judeţul Alba, mercurul în termometre urcând doar câteva grade. Sunt şi şanse de ploi. Apoi, pe la mijlocul săptămânii, se mai încălzeşte şi înseninează. Duminică, va fi din nou vreme rece, cu valori negative, noaptea.

La munte sunt anunţate ninsori şi temperaturi de îngheţ.

Vă prezentăm condiţii meteo în localităţi din judeţul Alba, în perioada 20-26 noiembrie:

Luni, 20 noiembrie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Oaşa: minime de -6 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; ninsori

Aiud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori şi soare

Blaj: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; nori şi soare

Ocna Mureş: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; aversă

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; aversă

Abrud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; aversă

Cîmpeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; aversă

Arieşeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; ninsori

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Marţi, 21 noiembrie

Alba Iulia: minime de 3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Oaşa: minime de -2 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; ninsori

Aiud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Blaj: minime de 3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de 2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; câteva averse

Abrud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; câteva averse

Cîmpeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; câteva averse

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; ninsori

Cugir: minime de 4 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Miercuri, 22 noiembrie

Alba Iulia: minime de 4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Sebeș: minime de 4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Oaşa: minime de 0 grade Celsius, maxime de 1 grad; înnorări variabile

Aiud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Blaj: minime de 3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; înnorări variabile

Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; înnorări variabile

Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; înnorări variabile

Cîmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; înnorări variabile

Arieşeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; înnorări variabile

Cugir: minime de 4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorări variabile

Joi, 22 noiembrie

Alba Iulia: minime de 2 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Sebeș: minime de 1 grad Celsius, maxime de 13 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Oaşa: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori şi soare

Aiud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori, soare; mai cald

Blaj: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori, soare; mai cald

Ocna Mureş: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; parţial însorit

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori şi soare; mai cald

Abrud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Cîmpeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; soare, nori; mai cald

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Cugir: minime de 1 grad Celsius, maxime de 13 grade Celsius; mai cald

Vineri, 24 noiembrie

Alba Iulia: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Sebeș: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; predominant însorit

Aiud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Blaj: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; nori şi soare

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; mai mult senin

Cîmpeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; mai mult senin

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; însorit

Cugir: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parţial însorit

Sâmbătă, 25 noiembrie

Alba Iulia: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; înnorări variabile

Sebeș: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; înnorări variabile

Oaşa: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare

Aiud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; înnorări variabile

Blaj: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; parţial însorit

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; înnorări variabile

Zlatna: minime de 1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori şi soare

Abrud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; soare, nori

Cîmpeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; soare, nori

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; nori şi soare

Cugir: minime de 2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; înnorări variabile

Duminică, 26 noiembrie

Alba Iulia: minime de -3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; soare, nori; mai frig

Sebeș: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; soare, nori; mai frig

Oaşa: minime de -9 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; parţial însorit

Aiud: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; parţial însorit

Blaj: minime de 3 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de -4 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; parţial însorit

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; însorit spre parţial noros

Abrud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parţial noros

Cîmpeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parţial noros

Arieşeni: minime de -8 grade Celsius, maxime 3 grade Celsius; parţial însorit

Cugir: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; mai frig.

sursa: accuweather.com

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Un nou PROTEST la Alba Iulia, împotriva Guvernului, corupţiei şi modificărilor la Codul Fiscal

avatar

Publicat

Un nou protest împotriva corupţiei, a Guvernului şi a modificărilor la Codul Fiscal s-a desfăşurat duminică seara. În faţa Prefecturii Alba s-au adunat, după ora 18.00, aproximativ 15-20 de persoane.

Aceştia au protestat în locaţia amintită până în jurul ori 19.00.

Reamintim că o manifestare similară s-a desfăşurat duminica trecută, la Alba Iulia, când aproximativ 50 de persoane au atras atenţia prin lozinci anti-guvernamentale şi anti-PSD, într-un marş pe străzi din oraş.

Vezi şi VIDEO: PROTEST la Alba Iulia. În stradă, împotriva modificărilor la Codul Fiscal şi pentru justiţie

“Împotriva corupției materiale se pot da legi, mări pedepsele, împotriva alterării morale, a coruperii unui popor prin ducere la indiferență, resemnare și plecare în bejenie nu se pot da legi. O să ieșim iar la acest marș”, scriu organizatorii, pe Facebook.

“Un pas mic pentru Dragnea, un salt uriaş pentru ţară. Să ne strângem un milion împotriva corupţiei”, este mesajul mediatizat al protestului.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Un artist aiudean, invitat să-şi prezinte lucrările la New Jersey, SUA

avatar

Publicat

Artistul aiudean Stefan Balog a fost invitat să își expună lucrările la The American Hungarian Museum din New Brunswick, New Jersey, S.U.A. Vineri acesta s-a întâlnit cu publicul american.

Expoziţia a fost prezentată de directorul muzeului, Melissa Katko Pepin iar la vernisaj au participat numeroşi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din localitate.

”Este o deosebită onoare să fiu expus într-un muzeu de așa nivel și într-o companie selectă cum ar fi maestrul Domjan pentru care port un adânc respect. Publicul american este mare iubitor de artă și extrem de curios în ce privește zona noastră, a Transilvaniei. Mă bucur că am reușit să îmi prezint arta din nou pe pământ american și să vorbesc despre proiectele inter-art, despre locul meu natal, Aiudul”, a declarat Ştefan Balog.

Aceeaşi instituţie de cultură din SUA găzduieşte, în perioada 22 septembrie 2017 – 12 ianuarie o expoziție aniversară Domjan Jozsef, la 110 ani de la nașterea celebrului grafician. Acesta s-a născut pe data de 15 martie 1907 la Budapesta și a decedat în 25 noiembrie 1992 la New York.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Schimbări în legislaţia pentru vânzarea materialelor de construcţii. Noutăţile au intrat în vigoare

avatar

Publicat

Noua Hotărâre de Guvern (HG 668/2017) privind comercializarea produselor pentru construcții a fost publicată în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare de la 18 noiembrie, anunţă ASociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii (APMC)

Față de prevederile HG 622/2044, HG 668/2017 cuprinde următoarele principale noutăți:

– pentru un produs care face obiectul unui standard sau document de standardizare nearmonizat se utilizează schema de certificare echivalentă sistemului de evaluare și verificare a constanței performanței prevăzut de Decizia Comisiei Europene referitoare la evaluarea și verificarea performanței produsului în cauză; dacă pentru produsul în cauză nu a fost emisă Decizie a Comisiei Europene, se va utiliza schema de certificare echivalentă sistemului 4 de evaluare și verificare a constanței performanței, adică evaluarea și verificarea efectuată de către fabricant [art. 10 alin. (2) si (3)];

– produsele evaluate și verificate potrivit unui agrement tehnic în construcții se pun la dispoziție pe piață însoțite de declarația de conformitate cu agrementul tehnic respectiv [art. 14 alin. (1)];

– declarația de conformitate cu un standard sau document de standardizare nearmonizat sau agrement tehnic în construcții se redactează conform prevederilor seriei de standarde SR ISO/CEI 17050 și cuprinde, în plus, performanțele determinate și verificate potrivit referențialului aplicat [art. 12 alin. (1) si (2); art. 15 alin. (1) si (2)];

– declarațiile de performanță sau de conformitate aferente produselor care conțin substanțe menționate ca periculoase în Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 trebuie însoțite de fișele cu date de securitate întocmite de fabricant [art. 8 alin. (3); art. 12 alin. (4); art. 15 alin. (4)];

– dovada deținerii în mod legal, de către emitentul declarației de performanță/ conformitate, a specificației tehnice de referință menționată în declarația în cauză [art. 8 alin. (2)].

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate


Copyright © 2017 Alba24.ro powered by Independent Media & More