Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Copiii se nasc mai sănătoși odată cu interzicerea fumatului în restaurante și cafenele

Publicat

fumat_tigaraCercetătorii olandezi au transmis că după interzicerea fumatului în restaurante și cafenele se nasc mai puțini copii cu greutate mică la naștere. De asemenea, au fost înregistrate mai puține nașteri premature, susțin cercetătorii de la Centrul medical Erasmus într-un articol apărut în revista „Rapoarte științifice”.

Cercetătorii olandezi au analizat rata nașterilor din perioada 2000 – 2011, concentrându-se pe două momente specifice: interzicerea fumatului la locul de muncă în 2004 și interzicerea fumatului în restaurante și cafenele din iulie 2008.

Am analizat datele a aproximativ 2 milioane de nașteri. Nu am observat nicio modificări importante ca urmare a interzicerii fumatului la locul de muncă, dar după ce interdicția a fost introdusă în restaurante și cafenele, am văzut o reducere certă a numărului de copii născuți cu greutate mică. Această reducere a fost de aproximativ 5%”, a transmis cercetătorul Jasper Been.

Cercetătorul susține că interzicerea fumatului este cea mai probabilă cauză a reducerii. „Am luat în calcul și alți factori, cum ar fi vârsta și istoricul mamelor, dar interzicerea fumatului este cel mai probabil motiv. Adevărul este că reducerea a început în momentul în care interzicerea a fost introdusă”, a declarat cercetătorul.

Jasper Been, împreună cu echipa sa de cercetători, au constatat că numărul copiilor născuți prematur a scăzut semnificativ. De asemenea, a existat o scădere a numărului de mame care au fumat în timpul sarcinii și în numărul de persoane care fumau acasă. „S-a demonstrat că aceste interdicții nu au avut efect doar în locațiile în care au fost introduse, ci și în comportamentul general al oamenilor”, potrivit cercetătorului Jasper Been.

sursa: digi24.ro, dutchnews.nl

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax