Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REFERENDUM, în 9 decembrie: „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”

Publicat

YouTube video

Locuitorii din 35 de localități din Alba vor fi așteptați în 9 decembrie la referendum pentru a-și expune părerea în legătură cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării miniere de la Roșia Montană. După mai bine de o oră de discuții, consilierii județeni reuniți în ședință au aprobat proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului. 

Subiectul nu a fost unul lipsit de argumente în contradictoriu, dat fiind faptul că proiectului i-a fost adăugat un amendament prin care se prevedea reformularea întrebării inițiale „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zonele miniere din munții Apuseni: Zlatna, Bucium, Abrud, Roșia Montană, Baia de Arieș?”. Astfel, prin acest amendament, întrebarea finală la care vor trebui să răspundă cetățenii este: „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”.

Amendamentul recent introdus nu a primit avizul comisiei astfel că supunerea acestuia la vot urma să nu se poată realiza. Pe cale de excepție, președintele CJ Alba, a propus colegilor săi consilieri să supună totuși aprobării proiectul în cazul în care aceștia vor considera că este de importanță. După numeroase discuții în care o parte din consilieri au arătat că întrebarea astfel formulată ar putea fi părtinitoare și că, prin acceptarea acesteia, CJ Alba ar putea să pară că urmărește sprijinirea intereselor private ale investitorilor de la Roșia Montană, s-a procedat la vot iar proiectul, cu tot cu amendamentul introdus, a fost aprobat prin voturile a 21 de consilieri.

Astfel pe 9 decembrie, dată simultană cu cea a alegerilor parlamentare, cetățenii județului Alba, și cu precădere cei peste 72.000 de locuitori a celor 35 de localități semnatare ale memoriului, vor fi consultați cu privire la repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană. Aceștia vor fi invitați  să răspundă cu DA sau NU la întrebarea  „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?

„Cei 72.000 de locuitori cu drept de vot din cele 35 de localități din Munții Apuseni sunt invitați să își exprime votul pentru că este important pentru viitorul lor”, a declarat la finalul ședinței președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Cheltuielile cu organizarea referendumului vor fi suportate de la bugetul județului Alba.

 

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

19 Comentarii

19 Comentarii

  1. Anda

    vineri, 16.11.2012 at 12:01

    o decizie inspirata. trebuia demult sa se organizeze acest referendum.motii trebuie sa-si spuna cuvantul. mineritul este meseria la care se pricep cel mai bine si eu simt ca-si doresc sa se intoarca la munca, pentru ca viata acasa o fi faina, dar e grea, cand n-ai un job stabil, care sa-ti asigure siguranta zilei de maine

    • Dionis

      duminică, 18.11.2012 at 09:51

      Pentru cei de mai jos, care sunt orbiti (materialiceste vorbind, compensatiile venind de la RMGC) si nu realizeaza pericolul inceperii acestui proiect, doresc sa-i intreb:
      Eu si familia mea locuim nu depare de Rosia Montana si dorim si in continuare ca natura, mediul inconjurator sa nu fie otravit cu cianurile, haldele de steril care vor urma sa apara, cu efecte dezastruoase pentru urmatorii 50 – 100 de ani, si de aceea ne vom opune prin toate mijloacele legale posibile (deocamdata) pentru a nu se realiza acest lucru!!!

      Voi, cei care, fara a gandi la ce urmari ne vor paste, de unde sunteti, pe unde locuiti? Prin Bucuresti sau prin Canada? Cum puteti ignora un astfel de pericol pentru cei din jud. Alba, ca dealfel pentru cea mai mare parte a Romaniei?

      Sunt dezamagit de cei de la CJ Alba, indiferent din ce partid fac parte, care, chipurile, isi inchipuie ca va da bine la viitoarele alegeri parlamentare faptul ca au fost de acord cu acest referendum si, mai ales, cu formularea intrebarii care va fi pe buletinul de vot (eliminand esentialul: “cianura”)!!!

      RUSINE LUI DUMITREL!!! RUSINE CONSILIERILOR JUDETENI CARE AU FOST DE ACORD CU INTRODUCEREA SI FORMULAREA INTREBARII!!!

      Ati facut ceea ce stiti cel mai bine: SA TRADATI INTERESELE CELOR PE CARE II REPREZENTATI IN C.J. ALBA!!!

      DAR SA STITI: LUMEA (CU SCAUN LA CAP) NU VA IERTA TRADAREA VOASTRA!!!

    • toma

      marți, 20.11.2012 at 17:02

      Ceea ce faceti voi, e similar unui ,,referendum,, intr-o puscarie, unde la intrebarea : Sinteti vinovati ? majoritatea detinutilor vor raspunde, raspicat ; nu.
      Cred ca normal era, sa fim intrebati toti, altfel, ne trezim cu tot felul de ,,referendumuri,, la jumatati de strazi sau, de ce nu, pe o scara de bloc sau doua apartamente din coltul blocului, care sa hotarasca soarta aurului romanesc.

  2. Calin

    vineri, 16.11.2012 at 12:02

    in sfarsit primesc si oamenii din Apuseni vesti bune! acum isi vor putea decide singuri viitorul, asa cum e si normal, sa nu mai vorbeasca altii in locul lor!

  3. eugenia

    vineri, 16.11.2012 at 12:53

    Chiar merita motii nostri sa fie bagati in seama , dar se pare ca acest lucru este posibil doar acum cand atanasiu si dirzu vad cat de mult rau au facurt pedelistii in frunte cu marele lor deputat Olar ,Felicitari domnilor si incercati sa-i convingewti pe moti ca in curand vor avea si un cabinet de expertiza medicala a muncii, cabinet pe care domnii de la casa de pensii impreuna cu Peres si Olar l-au desfintat. Trezitiva dragilor nostri moti si dati o lectie deputatului Olar care la Bucuresti s-a ocupat doar cu chefuri si a facut pe gazda la hotelul destinat pedelistilor .Felicitari si domnului Roman care a initiat aceste lucrari,

  4. Bobi

    vineri, 16.11.2012 at 13:23

    Dragi moti, iesiti cu mic cu mare la vot! E timpul sa ne ridicam din umbra si sa spunem DA mineritului modern! Rosia montana va deveni promotorul unei intregi industrii moarte de-a lungul timpului.

  5. cristi

    vineri, 16.11.2012 at 18:02

    dragilor care iubiti atat de mult proiectul RMGC, stati usurel… mai suntem inca suficienti moti care ne opunem acestui proiect mizerabil. cata vreme e bazat pe coruptie, minciuna si manipulare, pot fi facute 10 referendumuri ca tot nu va fi pornit… oricum referendumul nu rezolva problema de legalitate!
    ar fi cazul DRAGI MOTI sa nu va mai lasati inselati de lacomia castigurilor efemere! ganditi-va bine inainte sa votati! NU VA LASATI INSELATI DE RMGC si POLITICIENII CORUPTI!!

    • Anda

      sâmbătă, 17.11.2012 at 13:44

      proiectul este legal, asa au hotarat Curtea de Apel Alba si Tribunalul din Cluj, de cateva luni bune. si nu vad de ce ar fi un proiect mizerabil, atata timp cat deja a ajutat mult motii, cu locuri de munca, ecologizare si investitii in patrimoniu. Si gandeste-te ca inca nici n-a inceput!

  6. ele

    vineri, 16.11.2012 at 23:53

    pare o initiativa buna, mai ales ca oamenii de acolo au ocazia sa-si spuna punctul de vedere cu privire la ce se va intampal cu zona lor

  7. kla2005

    sâmbătă, 17.11.2012 at 20:43

    Stati linistiti, MOTII SUSTIN PROIECTUL DE LA ROSIA MONTANA!!!

    Vrem locuri de munca!

    Vrem bunastare!

    Vrem o viata linistita!

    si le vrem AICI ACASA LA NOI!

    S-au investit si se investesc si se vor investi bani in PATRIMONIU, MEDIU SI ECONOMIA LOCALA si noi MOTII ASTA NE DORIM!

  8. national daca mai exista

    duminică, 18.11.2012 at 15:51

    O tara „saraca la minte” isi va vinde intodeauna resursele naturale, si va cumpara produse finite.
    Problema exploatarii aurului prin metoda cu cianuri, nu afecteaza numai judetul Alba ci si judetele aflate pe raurile si a apele ce pot fi afectate de acestea.
    Nu ma mira ca s-a gasit o asemenea solutie, la cata incultura si necunoastere exista in zona si in tara. La fel cu sisturile bituminoase din Tulcea.
    Luati atitudine, pana nu e prea tarziu!

  9. Amalia

    luni, 19.11.2012 at 13:43

    Oameni buni , Atentie la cianura!!!!!!!!!!!!1 La rosia Montana exploatarea propusa de RMGC se face cu CIANURA! Un lac intreg cat un sat , plin cu cianura! Cred ca cetatenii Muntilor Apuseni ar trebui informati corect despre modalitatea de desfasurare a exploatarii. Stiu ca nu sunt locuri de munca , ca motii se descurca foarte greu… , dar ganditi pe termen lung. Acum ar putea prin creerea locurilor de munca de catre RMGC sa isi ridice nivelul da trai , dar sa isi scada vertiginos timpul de viata! A lor , dar mai ales al copiilor si nepotilor lor! Aveti grija , cantariti bine inainte de a va exprima votul la referendum!

  10. Cetateanul

    marți, 20.11.2012 at 14:42

    Vesti bune pentru motii care se pricep foarte bine la minerit? Citesc comentariile voastre dragi cetateni mizerabili care incercati sa manipulati mintile oamenilor prin orice scop. Ma intreb cum o sa arate acel peisaj fantastic din Rosia Montana acoperit de un lac de reziduri. Sa scoatem aurul? Terminati cu prostiile mai creduliilor. Este foarte clar ca putini dintre voi ati auzit de materialul numit Iridium, vaoarea lui si scopuriile in care se foloseste. Din „Nefericire„ se regaseste in abundenta in Rosia Montana si sa nu mai vorbim de celelalte metale tot extrem de rare. Sa scoatem aurul? Vad un viitor sumbru pentru voi tiranilor sau ma insel. O sa vedem!

  11. Cetateanul

    marți, 20.11.2012 at 14:51

    Domnule Dionis, este vorba de președintele CJ Alba, Ion Dumitrel. cel care organizeaza aceasta frauda! Aceasi persoana care spunea raspicat Albaiulenilor sa nu mearga la referendum pentru demiterea tiranului. Cheltuielile cu organizarea referendumului vor fi suportate de la bugetul județului Alba? Sa nu ma intelege-ti gresit. Sunt o persoana total apolitica si totusi, stai linistit domnule Dumitrel va veni si vremea ta mizerabilule!

  12. PRIMUL MINER AL TARII

    joi, 06.12.2012 at 09:18

    Acesta bogatie e a intregii tari si nu poate fi luata o decizie ,prin imlicarea intr-un referendum a catorva oameni!!!!!

  13. BANIAS LARA

    vineri, 07.12.2012 at 23:06

    IMBECILITATE MAJORA!!! MOTII NU SUNT STAPANI PE BOGATIILE TARII CHIAR DACA LOCUIESC IN ZONA..!! APOI LA CAT DE IGNORANTI SUNT, UN REFERENDUM INDUS POLITIC DE CEI INTERESATI ESTE DEZASTRU PENTRU TOATA TARA…!! PARCA COMENTEAZA DOAR DOBITOCI PE ACEST FORUM….DEZASTRUL ROMANIEI SA FIE HOTARAT DE MOTII NESCOLITI ..??!! INCREDIBIL!!!

  14. BANIAS LARA

    vineri, 07.12.2012 at 23:11

    DACA MOTII AU TOTUSI SI CREIERE SI NU DOAR CUTII CRANIENE SA VOTEZE NU NU NU NU NU NU !!!!!!!!!!!! DACA VOTEAZA DA, ISI VOTEAZA MOARTEA PROGENITURILOR SI POLUAREA IREVERSIBILA A MEDIULUI UNDE TRAIESC ACUM!!!! NU VOTATI NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NU!!!!!!!!!!!!

  15. eu

    vineri, 07.12.2012 at 23:22

    Iesim in strada sa-i linistim cu aurul lor cu tot.

  16. nicu

    sâmbătă, 08.12.2012 at 12:39

    OAMENI BUNI, VA OTRAVITI SINGURI CU CIANURI DACA VETI RASPUNDE DA. CHIAR NU VA DATI SEAMA CA SUNTETI MANIPULATI? RMGC VA PLECA DE AICI CU AURUL IAR DEZASTRUL VA FI IREPARABIL. UNDE ESTE SLOGANUL, NOI NU NE VINDEM TARA? AURUL NU VA RAMANE IN ROMANIA CI VA INBOGATII ALTA TARA CARUIA NU-I PASA DE VOI. NOI NU NE VINDEM TARA! ACASA CU RMGC! ROSIA MONTANA ESTE ROMANIA! SPUNETI NU TRADARII!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax