Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Primarul Mircea Hava și ceilalți 10 învinuiți în dosarul STP au fost scoși de sub urmărire penală de către DNA

Publicat

Toți cei 11 învinuiți din dosarul „subvențiilor ilegale” către STP, au fost scoși de sub urmărire penală de către DNA. De asemenea, la șapte dintre aceștia le-a fost ridicat sechestrul asigurator, în timp ce alți doi au primit menținerea măsurii asigurătorii a inscripției ipotecare luată în cursul urmăririi penale. Cu toate că plățile efectuate de primărie către STP apar ca fiind legale, DNA precizează că primarii membri ai AIDA-TL sunt în continuare culpabili de neglijențe în serviciu, prin neorganizarea unei licitații pentru atribuirea unui nou contract de delegare a gestiunii serviciului de transport public local.

În dosar sunt învinuite 11 persoane în total: 8 din primărie, viceprimarul Paul Voicu, fostul viceprimar Ioan Bogăţan, Oliviu Gaspar (Biroul Transport, Liberă Iniţiativă şi Comercial – Direcţia Cheltuieli, Primăria Alba Iulia), secretarul Primăriei, Marcel Jeler, şeful departamentului economic, Teofila Ţâr şi alte trei persoane din cadrul STP, inclusiv directorul Stelian Nicola.

Este vorba despre acuzaţii privind prelungirea contractului cu STP şi acordarea unor subvenţii la transportul public din municipiu către pensionari.

Prin ordonanța 213/P/2011 din 29.07.2013, emisă de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Alba, se dispune:

Scoaterea de sub urmărire penală a învinuiților Hava Mircea Gheorghe, Țâr Teofila, Rânghet Georgeta, Bogățan Ioan, Voicu Paul, Gașpar Oliviu, Ștef Horațiu, Jeler Mircea Valerian, Nicola Stelian Constantin, Adam Daniela Mirela, Borfotă Valeria.

Schimbarea încadrării juridice a faptei reținute în sarcina învinuiților Nicola Stelian Constantin, Adam Daniela Mirela, Borfotă Valeria „din infracțiunea de compliciitate la infracțiunea de acordare de subvenții cu încălcarea legii, neurmărirea conform legii a destinațiilor subvențiilor […], pentru activitatea infracțională desfășurată în legătură cu solicitările de acordare de sume de bani reprezentând gratuități în perioada 10.08.2010 – 7.03.2012”, faptă care se va reține în sarcina învinuiților Nicola Stelian Constantin, Adam Daniela Mirela, Borfotă Valeria.

Ridicarea măsurii asigurătorii a inscripției ipotecare luată în cursul urmăririi penale prin ordonanța 213/2011 din data de 9.03.2013, asupra unor bunuri imobile aparținând învinuiților Hava Mircea Gheorghe, Țăr Teofila, Rângheț Georgeta Camelia, Jeler Marcel Valerian, Gașpar Oliviu, Paul Voicu, Bogățan Ioan.

Menținerea măsurii asigurătorii a inscripției ipotecare luată în cursul urmăririi penale prin ordonanța 213/2011 din data de 9.03.2013, asupra unor bunuri imobile aparținând învinuiților Nicola Stelian Constantin, Adam Daniela Mirela.

Disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei privind pe învinuiții Nicola Stelian Constantin, Adam Daniela Mirela, Borfotă Valeria și făptuitoarea persoană juridică SC STP SA Alba Iulia „pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune […] în ceea ce privește activitatea infracțională de solicitare de gratuități în perioada 10.08.2010 – 7.03.2012 și privind pe făptuitorii Hava Mircea Gheorghe, Popa Ioan Iancu, Damian Gheorghe, Raica Romulus, Florea Teodor, Lupșan Emil, Rusu Traian pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba spre competentă soluționare”.

Disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei privind pe învinuita Rângheț Georgeta Camelia pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia spre competentă soluționare.

Neînceperea urmăririi penale față de învinuiții Nicola Stelian Constantin, Adam Daniela Mirela și Borfotă Valeria, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la săvârșirea infracțiunii de acordare de subvenții cu încălcarea legii a destinațiilor subvențiilor.

Neînceperea urmăririi penale față de făptuitoarea Mărincean Liliana și Borza Maria, Popa Alin și Truță Florean pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea acrodării de subvenții cu încălcarea legii.

„Cheltuielile judiciare în sumă de 5.000 lei rămân în sarcina statului, cf. art. 192, alin 3, C.P.”

Neglijență în serviciu a primarilor membri AIDA-TL

„Plățile efectuate de Primăria Alba Iulia către SC STP SA Alba Iulia apar ca fiind efectuate într-un cadru legal, chiar excepțional, însă nu se poate reține în acuzarea învinuiților solicitarea și acordarea de subvenții în mod nelegal, însă ceea ce se va reține ca fiind nelegal, culpabil, este neefectuarea de către reprezentanții AIDA-TL persoană juridică legal constituită în iulie 2009, a cadrului organizatoric și a demersurilor necesare organizării procedurii de licitație pentru atribuirea unui nou contract de delegare a gestiunii serviciului de transport public local și care îmbracă forma unei neglijențe în serviciu de către numiții Hava Mircea Gheorghe, Popa Ioan Iancu, Damian Gheorghe, Raica Romulus, Florea Teodor, Lupșan Emil, Rusu Traian, membrii în comitetul director al AIDA-TL”, mai precizează procurorii.

Primarul Mircea Hava: „Toți cei care ne-au atacat cu declarații nesimțite să își ceară scuze!”

Contactat telefonic de Alba24, primarul Mircea Hava a declarat: „Îi aștept pe toți cei care ne-au atacat cu declarații nesimțite să își ceară scuze public, mă refer în special la consilierii locali liberali. Să își ceară scuze față de toți cei implicați și pe care i-au atacat!”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Muri

    joi, 01.08.2013 at 17:25

    E de apreciat ca DNA a avut puterea sa renunte daca a constatat ca e legal. Cosilierii liberali vaneaza capital politic, nu-i intereseaza.

    • GH

      joi, 01.08.2013 at 22:38

      La 29 iulie 2012, în urmă cu exact un an, s-a desfășurat referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu

      La 29 iulie 2013 base ii face cadou lui hava „achitarea” in dosarul stp, asta da miscare ca sa-l coopteze in miscarea populara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. GAGA

    vineri, 02.08.2013 at 20:51

    Esti naiv GH !!!!!!!!! Tu crezi ca Basescu are timp de procesele lui Hava?!
    Vezi ca te uiti prea mult la „ANTENE” si poate tot din cauza lui Basescu creierul tau se altereaza !

  3. Pingback: Primăria Alba Iulia a ajuns la zi cu plata contribuției la transportul public: 14,5 milioane de lei pe 2013 și restanța de 5 milioane lei pe 2012 | Alba24

  4. Pingback: Primăria Alba Iulia, aproape la zi cu plata contribuției la transportul public: 14,5 milioane de lei pe 2013 din care 5 milioane lei restanță pe 2012 | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax