Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Tara Moților are o reprezentanță la Bruxelles. La deschiderea ”ambasadei” au fost prezenți un deputat și doi primari PSD din Apuseni

Publicat

IMG_2481 Țara Moților va beneficia de o ‘reprezentanță’ la Bruxelles, prin Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului, un proiect lansat sâmbătă la Bruxelles de către europarlamentarii PSD Victor Negrescu și Emilian Pavel.

‘Primul proiect pe care-l lansăm chiar astăzi (la deschiderea Delegației Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului — n.r.) este un proiect dedicat deja unor branduri, unor identități locale pe care oamenii din alte țări nu le cunosc. Este practic logica inițială cu care am pornit acest proiect, mă refer la Țara Moților’, a declarat Victor Negrescu.

Reprezentanţa Ţării Moţilor şi Delegaţia, Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului la Bruxelles fac parte dintr-un proiect iniţiat de europarlamentarii români Victor Negrescu şi Emilian Pavel şi au fost deschise oficial, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii la care au participat reprezentanţi ai administraţiilor locale şi judeţene din judeţele zonei de Vest a României, politicieni şi membri ai comunităţii româneşti din Belgia.
Europarlamentarul Victor Negrescu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că ideea unei ambasade sau reprezentanţe a Tării Moţilor la Bruxelles a avut-o deputatul Ioan Dârzu, care reprezintă în Parlament zona Munţilor Apuseni din Alba, inclusă în aşa-numita Ţara Moţilor.
Negrescu a spus că Ambasada Ţării Moţilor şi Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului vor ajuta autorităţile publice şi firmele româneşti să promoveze branduri şi identităţi româneşti la nivel european.

Europarlamentarul a spus că vrea să realizeze un plan foarte clar al posibilităților de investiții pentru zona respectivă, atât pentru crearea de locuri de muncă, cât investiții în turism, în așa fel încât cei interesați să poată să cunoască ce oportunități sunt și care este sprijinul acordat de oamenii din zonă în așa fel încât să nu pară o chestiune abstractă a investi în zona munților Apuseni, ci o chestiune concretă.

‘Există peste 400 de reprezentanțe locale la Bruxelles. Mai există încă aproximativ 200 care nu sunt înregistrate, structuri informale precum cea lansată sâmbătă. Spre exemplu, există pentru regiunea de sud-est a Angliei ‘Prietenii zonei de sud est a Angliei’, oameni care s-au adunat pentru a promova o zonă. Asta vom face și noi pentru Munții Apuseni. Practic vom aduna prietenii zonei Munților Apuseni pentru a construi împreună un demers constructiv și pozitiv, un demers care depășește interesele politice. Vorbim de un demers pe care vreau să-l organizăm împreună cu toți cei interesați de bunăstarea oamenilor din zonă și nu numai’, a mai spus europarlamentarul.

Negrescu a menționat că există deja o strategie stabilită. ‘Primul demers pe care o să-l facem este ca, împreună cu agențiile de turism care vând pachete turistice în România, să existe la aceste agenții oferta pentru promovarea ofertelor turistice din zona munților Apuseni, ceea ce nu există în momentul de față la aceste companii. Al doilea demers pe care o să-l facem este să plănuim împreună în interiorul Parlamentului European o dezbatere despre ce înseamnă practic zonele montane și, în mod special ce înseamnă zona Munților Apuseni pentru România, și cum ar putea Uniunea Europeană să contribuie cu investiție și cu fonduri pentru a ajuta aceste zone care practic trăiesc o reconversie profesională, la o schimbare de zonă monoindustrială sau poate minieră către un nou profil de dezvoltare economică, o dezvoltare bazată pe turism’, a declarat acesta.

Victor Negrescu a adăugat că se va încerca crearea unei forme de branduire, de etichetare, și a produselor din zonă și a ofertelor turistice și a tot ce înseamnă activități în acele zone în așa fel încât ele să fie cunoscute.

‘Sunt bucuros că zona pe care o reprezint, Țara Moților, acum are un corespondent de seamă în capitala Europei. Roadele care vor veni din acest proiect cred că sunt în linie dreaptă. (…). Este o altă promisiune făcută în județul Alba de care ne ținem de cuvânt’, a afirmat, sâmbătă, deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu.

La rândul său, primarul comunei Arieșeni, Marin Jurj, a declarat că prin acest demers, deschiderea ‘Reprezentanței Țării Moților’ la Bruxelles, vor fi promovate la Bruxelles tradițiile, dar și oferta turistică din Apuseni.

‘Făcând o paralelă în timp, istoria munților Apuseni ne obligă să fim prezenți în capitala europeană. Dacă Horia a făcut drumul la Viena, la capitala imperiului de atunci, noi avem datoria să facem drumul la Bruxelles pentru binele cetățenilor. Prin promovarea zonei Munților Apuseni și, în speță, a Țării Moților la Bruxelles, reușim să creștem nivelul de trai prin atragerea turiștilor. (…). Noi am vrea să promovăm în capitala Europei tradițiile, obiceiurile, dar și oferta turistică din zonă, începând cu obiectivele naturale și ospitalitatea locuitorilor’, a mai spus primarul.

Printre participanţii la eveniment s-au numărat ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop, deputaţii PSD Ioan Dârzu, Dorel Căprar, Catalin Tiuch şi Daniel Suciu, vicepreşedintele CJ Bistriţa-Năsăud Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ Maramureş Gabriel Zetea sau preşedintele PSD Bihor Ioan Mang, dar şi doi primari din Apuseni: Călin Andreş (Câmpeni) şi Marin Jurj (Arieşeni).
Potrivit iniţiatorilor, europarlamentarii Victor Negrescu şi Emilian Pavel, Reprezentanţa Ţării Moţilor şi Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului pe lângă Uniunea Europeană reprezintă un proiect prin care se doreşte promovarea zonei de vest a României direct în oraşul denumit „capitala” Europei. Delegaţia îşi propune să promoveze oportunităţile oferite de zona Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului şi este realizată după modelul regiunilor din Franţa, Italia sau Spania, provinciilor din Polonia sau a landurilor din Germania care au o reprezentare directă la nivelul instituţiilor europene.
Delegaţia şi reprezentanţa, care va funcţiona în cadrul delegaţiei, vor organiza periodic evenimente la Bruxelles, conferinţe în cadrul instituţiilor europene, va promova branduri locale şi va susţine iniţiative locale în domeniul cultural, turistic şi economic.
În prezent, peste 400 de regiuni, judeţe şi structuri locale europene au o reprezentanţă la Bruxelles pe lângă Uniunea Europeană. Aceste structuri sunt oficial recunoscute de către Uniunea Europeană prin Comitetul Regiunilor şi pot fi organizate de către structuri administrative sau parteneri.
În trecut, România a avut mai multe structuri de reprezentare regională la Bruxelles înfiinţate prin diferite Agenţii de Dezvoltare Regională, însă în prezent doar biroul ADR Nord-Est – Moldova mai funcţionează, restul fiind închise din cauza lipsei fondurilor.
La Bruxelles se desfăşoară, sâmbătă şi duminică, Festivalul Primăvara Românesacă”, ce cuprinde o serie de manifestări cultural artistice, concerte şi un târg al meşterilor populari, toate menite să promoveze valorile şi tradiţiile autentice româneşti. Festivalul este organizat de Casa de Cultură Belgo-Română ARTHIS, organizaţie ce reprezintă românii din Belgia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. ion

    duminică, 26.04.2015 at 16:46

    Acum avem de toate,ambasada la Bucuresti(Casa Motului,proprietatea exdep.Olaru),reprezentanta la Bruxelles,numai asta ne mai lipsea.

  2. motul

    luni, 27.04.2015 at 12:42

    Felicitari d-le Darzu! Dar sa stiti ca in zona pe care o reprezentati, s-au intamplat muulte; au plecat oamenii sa munceasca in alte tari, abatoarele deschise de d-voastra in campanie s-au inchis, paduri mai avem dar ne uitam cum le taie altii, unora le arde de spectacole iar aici traiul este tot mai greu.Sa nu fiti suparat aveti reprezentanti de seama cu d-voastra, iar la anul ce-o sa vina, vom veni cu toti gramada sa votam aceste GENII cate reprezinta motii!

  3. motul

    luni, 27.04.2015 at 12:52

    Noi motii sintem „mindrii”de voi!! Si dupa voturi sa mergeti tot acolo.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax