Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, PROGRAMUL de DUMINICĂ: Spectacol extraordinar de folclor, târgul meşterilor populari şi ceremonial la Crucea Iancului

Publicat

muntele gaina 2014 Programul Târgului de Fete de pe Muntele Găina continuă duminică, cu momente solemne, târgul meşterilor populari şi un spectacol folcloric extraordinar. De asemenea, mai sunt organizate drumeţii montane.

Târgul este organizat de sute de ani în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie) şi păstrează caracteristicile tradiţionale autentice.

Vezi şi Sărbătoarea de pe Muntele Găina. Legende cu zâne şi ape cu sclipiri de aur. Tradiţii şi semnificaţii legate de „Târgul de Fete”

Duminică – Târgul de Fete debutează, la ora 10.00, cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum şi oficialităţile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. Momentul solemn va fi accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara Augustin Bena” a Județului Alba. La ora 10,30 va fi deschis Târgul Meşterilor Populari la care meşteri iscusiţi îşi vor prezenta roadele muncii lor respectiv obiecte tradiţionale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

La ora 11.00 va începe un spectacol extraordinar de folclor în care vor evolua Ansamblul Folcloric „Urmașii Magherilor din Albeni (Gorj), Ansamblul Folcloric „Doina Mureșului din Arad, Ansamblul Folcloric „Floarea Barcăului din Marghita (Bihor), Ansamblul Folcloric din Cluj, Ansamblul Folcloric „Augustin Bena al județului Alba, alături de: Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița. De asemenea va evolua şi Ansamblul de dansuri al Centrului de Cultură Augustin Bena Alba coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza, iar conducerea muzicală a întregului spectacol va fi asigurată de Alexandru Pal.

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte este amenajată o zonă de campare, există cisterne cu apă şi zone cu curent electric pentru cei care vor să petreacă două zone minunate în natură.

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad, una dintre instituţiile publice implicate în Târgul de Fete de pe Muntele Găina, organizează şi duminică, pentru participanţi drumeţii în împrejurimile platoului de pe Vârful Găina, unde este organizat târgul.

Salvamontiştii arădeni îi invită astfel pe iubitorii de natură să parcurgă împreună o porțiune din traseul turistic Hălmagiu – Hălmăgel – Muntele Găina (marcaj bandă albastră), marcaj refăcut integral în cursul anului de către Salvamont Arad. Plecarea în traseu se va realiza în zilele de 22 și 23 iulie, începând cu ora 12:00, de la panoul informativ cu harta zonei de pe Muntele Găina Cruce – 1466 m (lângă monumentul lui Avram Iancu). Se va realiza o drumeție spre Vârful Găina – 1486 m și în funcție de mărimea grupului și condițiile meteo pentru doritori traseul se poate continua mai departe pe Culmea Găiini spre localitate Hălmăgel.

Traseul turistic:

Gara Hălmagiu – Hălmăgel – Culmea Găinii – Muntele Găina

Masivul montan: Munții Bihor (Muntele Găina)

Marcaj: Bandă albastră

Lungime: cca. 22,9 km

Timp de mers: cca. 7 h

Diferența de nivel: urcare: cca. 1370 m, coborâre: cca. 0 m

Grad de dificultate: Mare, necesită o foarte bună pregătire fizică, efort continuu și intens

Sezonalitate: Tot timpul anului

Nivel de echipare necesar: Echipament de drumeţie de complexitate medie (încălțăminte sport, bocanci sau ghete cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, rucsac, telefon mobil, rezerve de hrană și apă)

Descrierea detaliată a traseului:

Traseul turistic Gara Hălmagiu – Hălmăgel – Culmea Găinii – Muntele Găina Cruce (marcaj bandă albastră), cu o lungime de circa 22,9 km, pornește din gara CFR Hălmagiu, de lângă drumul E79/DN76 și continuă pe acesta circa 3,1 km spre centrul localității Hălmagiu, până la intersecția cu drumul DJ792F spre Hălmăgel. Din intersecția DJ792F cu E79/DN76, unde este instalat un panou informativ cu harta zonei, traseul continuă până în centrul localității Hălmăgel. Mai departe, spre Muntele Găina, accesul se poate realiza cu mijloace auto (de teren) sau cu bicicletele pe drumul de pe Valea Luncșoara prin localitățile Luncșoara și Lucăcești, până în creasta principală a Munților Bihor-Găina unde, după circa 18,4 km, este intersectat traseul turistic Muntele Găina Cruce – Vârful Bihor (marcaj bandă roșie). De la intersecția traseului de creastă, până pe Muntele Găina Cruce, pe drum mai sunt de parcurs încă circa 6.7 km. Din centrul localității Hălmăgel, pentru cei ce doresc să parcurgă pe jos traseul pană pe Muntele Găina, se urmează în continuare marcajul turistic bandă albastră, care traversează podul peste Valea Luncșoara. Din acest punct traseul continuă pe drumul paralel cu Valea Hălmăgel (Găinii), spre satul Sârbi, pe care, după cca. 1,1 km, îl părăsește la dreapta urcând pe un drum pietruit. Traseul urmează drumul pe lângă câteva gospodării, după care cotește la stânga, trece pe lângă un bazin de apă și continuă linia crestei pe Dealul Hălmăgelului spre Vârful Ilicești (altitudine 731 m). Mai departe traseul urmează drumul de pe Culmea Găinii, la granița județelor Arad și Hunedoara, străbătând o succesiune de zone împădurite și poieni.

În apropierea Vârfului Găina (altitudine 1486 m), la ieșirea din pădure traseul traversează o poiană, străbate o zonă cu jnepeniș, ocolind vârful pe un drum de exploatare forestieră, prin partea sa stânga, până la ieșirea în golul alpin, unde intersectează poteca cu marcaj turistic punct cu cercuri duble de culoare albă şi roşie (traseu dus-intors), ce urcă până pe Vârful Găina (altitudine 1486 m), situat la circa 400 m distanță.

Din intersecția spre Vârful Găina traseul marcat cu bandă albastră continuă mai departe pe curbă de nivel până intersectează traseul turistic Muntele Găina Cruce – Vârful Bihor (marcaj bandă roșie), cu care continuă în paralel încă circa 1,3 km prin platoul deschis, unde, în fiecare an la sfârșitul lunii iulie, se desfășoară „Târgul de Fete de pe Muntele Găina”.

Ambele trasee ajung până la Monumentul lui ”Avram Iancu” de pe Muntele Găina Cruce, lângă releele de telecomunicații, unde este instalat și un panou de informati cu harta zonei.

Din acest punct traseul turistic Gara Hălmagiu – Hălmăgel – Culmea Găinii – Muntele Găina (marcaj bandă albastră) poate fi parcurs înapoi spre Hălmagiu sau se poate continua pe traseul turistic Muntele Găina Cruce – Vârful Bihor (marcaj bandă roșie) cu lungime de circa 16,4 km. Pentru  coborâre traseul este recomandat și amatorilor de ciclism montan.

PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina

Duminică /  23 iulie 2017

Ora 10.00  TE DEUM și ceremonial de depunere coroane în memoria lui Avram Iancu Erou al Națiunii Române, alături de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara Augustin Bena a Județului Alba

Ora 10:30 Târgul Național al Meșterilor Populari

Ora 11:00 Spectacol extraordinar de folclor

Ansamblul Folcloric “Urmașii Magherilor” din Albeni, Gorj

Ansamblul Folcloric “Doina Mureșului” din Arad

Ansamblul Folcloric “Floarea Barcăului” din Marghita, Bihor

Ansamblul Folcloric din Cluj

Ansamblul Folcloric “Augustin Bena” al județului Alba, alături de:

Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița

Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza

Conducerea muzicală – Alexandru Pal

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax