Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tarifele maxime pentru RCA, aprobate de Guvern. AMENZI până la 50.000 lei pentru asigurătorii care nu le aplică şase luni după intrarea în vigoare a acestora

Publicat

asigurari auto RCA Tarifele de primă maxime ce urmează să fie aplicate de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie au fost adoptate miercuri de Guvern, printr-o hotărâre, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

În cazul persoanelor fizice, cel mai mult vor plăti pentru asigurarea RCA tinerii sub 25 de ani care au mașini cu motor de peste 2.500 cmc (capacitatea cilindrică) – 3.087 lei pe an. Tarifele cele mai mici vor fi plătite de șoferii de peste 60 de ani cu mașini cu capacitatea între 1.200 și 1.400 cmc – adică 541 lei.

AICI, integral tarifele de primă maxime. Se vor aplica de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului și, totodată, se vor aplica contractelor RCA ce se vor încheia după data intrării în vigoare a acestui act normativ.

Societățile de asigurare care practică RCA vor aplica în această perioadă de 6 luni tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime prevăzute în actul normativ adoptat, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă.

Vezi şi Noile TARIFE RCA, publicate de Ministerul Finanţelor. Cât vor plăti şoferii pentru asigurarea auto obligatorie

Metodologia de calcul și tarifele maximale au fost stabilite de ASF prin consultare cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări (detalii, AICI), iar proiectul de act normativ a fost avizat de Consiliul Concurenței.

Hotărârea adoptată e Guvern instituie un mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA.

Tarife de primă maxime se stabilesc pentru următoarele categorii de vehicule:

-autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maxim nouă locuri;

-autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;

-autoturisme cu motoare electrice;

-motociclete, mopede, motocicluri și ATV-uri cu sau fără ataș;

-tractoare rutiere;

-autovehicule destinate transportului de mărfuri;

-remorci și semiremorci;

-alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.

Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Pe lângă sancțiunile contravenționale, în funcție de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiuni contravenționale complementare. Contravențiile se constată de către persoanele cu atribuții privind supravegherea și controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancțiunilor contravenționale se realizează de către Consiliul ASF.

Hotărârea intră în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax