Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Terase sezoniere în zona Centrului Militar din Cetatea Alba Carolina. CJ solicită drept de administrare pentru terenul exterior obiectivului

Publicat

Consiliul Judeţean Alba solicită Consiliului Local dreptul de administrare pentru o suprafaţă de 272 mp, în zona laturilor de nord şi vest ale clădirii Centrului Militar Judeţean. Aici urmează să fie deschise terase şi expoziţii temporare, în condiţiile în care spaţiile de la parter sunt rezervate amenajării unei cafenele, a atelierelor de artă şi centrului de informare turistică.

Potrivit raportului de specialitate care se va afla luni pe masa consilierilor „din data de 25 septembrie 1985 până în prezent, Centrul Militar Județean Alba funcționează în clădirea ce a adăpostit Comisariatul de război, situat în municipiul Alba Iulia, strada Mihai Viteazul nr 11.

Având în vedere vechimea clădirii și faptul că demisolul acestuia nu a mai fost folosit de mulți ani, în timp au apărut fenomene de degradare ale finisajelor exterioare, infiltrații de apă atât în interior, cât și în exterior, degradări ale pereților interiori, ai demisolului din cauza instalațiilor sanitare defecte etc., fapt pentru care reabilitarea și revitalizarea acesteia a fost imperios necesară. Astfel, prin autorizația numărul 30 din data de 20.01.2012, Consiliul Județean Alba a fost autorizat să înceapă demersurile pentru reabilitarea clădirii Centrului Militar Județean, în sensul restituirii pe cât posibil a imaginii originale, mai ales datorită faptului că aceasta se află pe lista monumentelor istorice ale județului Alba.

Pentru început, investițiile au costat în schimbarea funcțională a demisolului într-un spațiu multifuncțional destinat mai multor activități: cafenea, ateliere de artă, centru de informare turistică, sală de conferințe, cu următoarele specificații: cafeneaua cu suprafața de 153.79 mp va fi compusă dintr-un bar cu suprafața de 16.75 mp., un spațiu de depozitare cu suprafața de 9.03 mp., un grup sanitar în suprafață totală de 19.99 mp. și șapte încăperi destinate serviciilor de alimentație publică; ateliere pentru artiști cu o suprafață utilă de 93.70 mp se compun în patru încăperi destinate activităților specifice și o zonă destinată grupului sanitar și vestiarului, cu suprafața totală de 8.20 mp, iar centrul de informare turistică cu o suprafață 43.55 mp este compus din două încăperi și o sală de conferințe cu o suprafață de 40.51 mp.

Funcțiunile situate la demisol cu acces direct în zona pietonală au nevoie de spații exterioare, pentru desfășurarea activităților: expoziții temporare, amenajarea unei terase sezoniere, spații destinate informațiilor turistice, situate pe proprietatea publică a Municipiului Alba Iulia.

Pe latura de vest, suprafața de teren solicitată este aferentă curții de lumini, accesului la centrala termică și zidului de sprijin.

Având în vedere cele precizate mai sus se propune încuviințarea cererii adresate Consiliului Local Alba Iulia pentru constituirea dreptului de administrare Consiliului Județean Alba asupra suprafeței de 272 mp din terenul aferent laturilor de nord și vest a Centrului Militar Județean.

Proiectul de hotărâre inițiat în considerarea celor expuse mai sus și a dispozițiilor art 9.1-(1) lic.c), precum și ale ali. (5) lit.a), pct, 4 și 10 din Legea administrației publice locale nr 251/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora consiliul județean are atribuții privind gestionarea patrimoniului județean și asigură, potrivit competențelor sale și condițiile legii, cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes județean privind cultura, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și de arhitectură, a parcurilor și grădinilor publice, va permite Consiliului Județean Alba să confere clădirii destinația propusă.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Hava nu vrea să dea Consiliului Județean terenul din fața Centrului Militar de la Poarta a III-a a Cetății Alba Iulia | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax