|

TESTUL de SINCERITATE: ”Bolile de care suferă sănătatea din Alba” cu Nicoleta Coșarcă, managerul spitalului și Horea Timiș, șeful DSP

Cei doi şefi ai sănătăţii la nivel judeţean, managerul spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horea Timiş au vorbit, la “Testul de Sinceritate”, despre problemele care “dor” în unităţile medicale locale. Au răspuns întrebărilor adresate de moderatorul Dan Lungu “fără perdea”, reuşind să completeze o radiografie a sănătăţii în Alba.

Au recunoscut problemele cu care se confruntă spitalele din judeţ, atât din punct de vedere al organizării, cât şi al mentalităţii personalului medical, dar au evidenţiat şi eforturile în noul context al descentralizării sistemului şi necesităţii de investiţii pentru perfecţionarea serviciilor, având în vedere concurenţa susţinută de centrele universitare din Cluj, Târgu Mureş şi Sibiu.

La cea mai “grea” întrebare din cadrul interviului, “cât de sincer sunteţi”, managerul Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, a răspuns: “E mai comod să fii sincer decât să încerci să ocoleşti adevărul. Sinceritate, în limita rezonabilului”. La rândul său, directorul DSP Alba, Horea Timiş susţine că “trebuie să fii sincer, dacă nu, oamenii ştiu şi simt lucrul ăsta”.

Şeful DSP Alba a explicat că, din momentul preluării spitalelor de către administraţiile locale, situaţia s-a schimbat, însă sistemul de sănătate este funcţional. “De multe ori administraţia publică a fost luată pe nepregătite la preluarea spitalului. Administraţiile care au înţeles noul sistem dezvoltă acele servicii de sănătate care sunt destinate cetăţenilor”, precizează Timiş.

A recunoscut că spitalul judeţean are o sarcină grea, pentru că se află între trei centre universitare: Cluj, Târgu Mureş şi Sibiu. Însă, în opinia sa, timpul va demonstra cât de eficient va rezista concurenţei, daca va ţine ritmul atragerii specialiştilor. “Se vede în statistica pacienţilor care vin la spital, nu mai merg în alte locaţii”, spune Timiş.

A evidenţiat faptul că este importantă politica naţională de sănătate, care uneori îngreunează lucrurile. A recunoscut că sunt cu probleme în judeţ, oferind exemplele de la Cugir, Sebeş, Abrud, însă a subliniat că administraţiile locale fac eforturi pentru remedierea situaţiilor. De partea cealaltă, spitalele din Aiud, Blaj, Câmpeni “merg bine”. “Timpul, implicarea, deciziile din această perioadă sunt importante pentru viitorul şi structura acestor unităţi”, a declarat Timiş, precizând că nu neapărat banii sunt foarte importanţi, pe cât managementul poate oferi soluţii.

Despre situaţia Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă arată că “avem 2.200 de cazuri rezolvate pe lună, nu putem să spunem că nu există încredere în spitalul judeţean. Este o problemă de mentalitate. În ultimii ani s-a luat mult drumul Clujului sau al Târgu Mureşului. Era mai simplă rezolvarea. De doi ani încercăm să investim şi să recâştigăm încrederea pe piaţă, a pacienţilor”. Managerul a spus că se dezvoltă specialităţile pe care există concurenţă: ginecologie, oncologie, pediatrie, ATI, reabilitarea condiţiilor hoteliere, aparatură pentru diagnostic şi tratament, schimbarea atitudinii şi mentalităţii personalului medical.

Au vorbit, de asemenea, şi de practica „plicului” pentru medic şi preferinţele pentru cabinetele private, unde pacientul trebuie să plătească tarife consistente. Nu a fost ocolit nici subiectul participării medicilor la congrese de specialitate sau obiceiul unor firme de medicamente, care sponsorizează doctorii.

Vedeţi direct de “la sursă” care este situaţia unităţilor de sănătate din Alba, exclusiv în “Testul de sinceritate” pe Alba24.ro.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=205451avatar Publicat de pe 10 iunie 2013 şi actualizat pe 10 iunie 2013.
Publicat în BREAKING NEWS, EVENIMENT, SOCIAL, Testul de Sinceritate.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Un comentariu pentru “TESTUL de SINCERITATE: ”Bolile de care suferă sănătatea din Alba” cu Nicoleta Coșarcă, managerul spitalului și Horea Timiș, șeful DSP”

  1. Vulcanescu I
    avatar

    Bravo domnule Dan Lungu o emisune frumoasa, tehnica, doi invitati de exceptie profesionisti, bravo domnule Lungu, bravo Alba24, bravo invitatilor pentru sinceritate. Aveti dreptate domnule Timis, oamenii simt. S-au spus adevaruri. Va felicit pt emisiune felicit invitatii si felicit alba24 ca la 62 de ani ma faceti sa intru pe laptop.

Adaugă un comentariu


PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Apocalipsa lui Rika: nu se merita sa lucri in tara pe un salar de sclav ! mai bine lucri dincolo pe 2000-4000 euro in...
  • Solenza: Tu cred ca ai fost lovit in cap, atunci de ce nu i-o luat permisu la cel cu solenza, pana si cel cu skoda o...
  • Cipi: Si totusi…pana la urma, sa stim si noi, cand deparatizati zona in totalitate?Cand evacuati aceste...
  • bmw: dacia a intrat pe culoarea rosie a semaforului
  • Dorina: Intre Teius si Alba se circula fff incet, dezamagitor…, care este motivul?

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI