Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Timbrul de mediu ar putea fi calculat diferit pentru maşinile diesel sau benzină. Va fi mai scump pentru autovehiculele pe motorină

Publicat

sofer volan

Timbrul de mediu pentru mașini este în fază finală de analiză, iar Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declară că se discută posibilitatea calculării în mod diferit a acestuia. Posesorii de autovehicule cu motoare diesel ar putea plăti mai mult, având în vedere că „au un plus de particule care poluează”.

Potrivit ministrului Mediului, proiectul timbrului de mediu este „în faza finală de analiză” şi se va ţine cont de părerile exprimate în dezbaterea publică de producătorii şi importatorii de autoturisme, precum şi de poziţiile altor persoane juridice şi fizice.

„Faţă de ceea ce am prezentat pe site-ul Ministerului Mediului ca propunere, în momentul de faţă luăm în calcul o formulă de calcul separată pentru motoarele care utilizează benzină şi pentru cele care utilizează motorină”, a spus Plumb, precizând ulterior că formula de calcul va rămâne aceeaşi, dar ar putea fi cuantumuri diferite pentru cele două tipuri de motoare, „dat fiind faptul că motoarele diesel au un plus de particule care poluează”.

În legătură cu faptul că unii producători au cerut pentru maşinile non Euro, Euro 1 şi Euro 2 taxe de până la trei ori mai mari, Rovana Plumb a spus că nu este vizată, deocamdată, nicio modificare faţă de propunerea existentă. Timbrul de mediu pentru mașinile, Euro 1 şi Euro 2, mai poluante, ar urma să fie mai mic cu procente cuprinse între 60 şi 90 % faţă de actuala taxă, dat fiind că maşinile respective au o durată mai scurtă de viaţă şi vor polua mai puţin în timp.

Pentru autoturismele Euro 4 și Euro 3, timbrul de mediu ar urma să fie mai scump cu 10-15 % față de prețul actual.

Taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, valoarea de plătit este zero.

Vezi cum se calculează taxa de mediu pentru fiecare categorie.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax