Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Timbrul de mediu ar putea fi înlocuit cu taxă pe combustibil şi impozitare în funcţie de poluare. Ce propune ministrul Mediului

Publicat

taxa timbru mediu Timbrul de mediu, declarat ilegal de Comisia Europeană, ar putea fi înlocuit cu taxe incluse în preţul carburantului. Propunerea aparţine ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer.

„Da, timbrul de mediu este ilegal, cum au fost și toate celelalte dinainte. Așa a fost declarat de către Curtea Europeană de Justiție, dar timbrul actual mai are o problemă, și anume faptul că el nu taxează corect poluarea. Ar trebui să fie un timbru de poluare care să taxeze poluarea pe principiul ‘Poluatorul plătește’. Din punctul meu de vedere, și asta este ceea ce am discutat la nivelul Grupului de lucru, acest timbru de mediu în forma actuală trebuie abrograt, dar trebuie înlocuit cu altceva.

Una dintre variantele pe care noi am luat-o în calcul și pe care Ministerul Mediului a propus-o Grupului de lucru a fost o taxare a consumului de combustibil, și atunci fiecare este taxat echitabil în funcție de cât rulează, cât consumă. Vorbim despre un pachet în doi piloni: pe de o parte, taxarea combustibilului folosit cu o sumă mică, undeva la 2 lei pe fiecare plin de combustibil, și pe de altă parte, o impozitare diferențiată a autovehiculelor în funcție de norma de poluare a motorului. Asta este propunerea noastră, dar Parlamentul este suveran și va decide dacă se ia în considerare această propunere sau nu”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, citată de Agerpres.

Prin actuala taxă de înmatriculare (“timbru de mediu”), se impozitează introducerea în circulaţie pe teritoriul României a autoturismelor în funcţie de vechimea motorului şi capacitatea cilindrică a acestuia. Ministrul a amintit că timbrul de mediu este o sursă foarte importantă de venit la Fondul de Mediu, din care sunt finanţate programe ca Rabla Plus, Rabla Clasic, Casa Verde. Recunoaşte că timbrul trebuie abrogat, referindu-se şi la propunerea din parlament prin care se elimină 102 taxe, inclusiv cea în discuţie, însă susţine că trebuie înlocuit cu altceva.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albanezul

    vineri, 21.10.2016 at 10:33

    Orice inventeaza ca sa ne bage mana in buzunarele goale ! Nu aveti solutii? Uite una: daca tot vreti(doar voi ) in UE,asa cum stiti sa ne fortati cu obligatiile lor(Ue),dati si drepuri egale,incepand cu salarii,si uite asa nu mai poluam nici noi,cum ne tot aburiti,vom avea masini noi,scapati de gazare(!).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax