Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Top 5 alimente care nu trebuie să lipsească din meniu în zilele caniculare. SFATURILE nutriţioniştilor

Publicat

fructe_si_legume-2 Temperaturile mari, care se resimt în aer provoacă organismului o stare de moleşeală, transpiraţie şi sete. Dar acestea sunt doar câteva dintre senzaţiile pe care le au oamenii în zilele caniculare. Pentru a le preveni, nutriţioniştii recomandă cinci alimente care nu trebuie să lipsească din dieta noastră în zilele toride: roşiile, dovleceii, castraveţii, pepenele şi fructele de pădure. Aceste alimente sunt neapărate în meniul zilnic.

Dieta de caniculă trebuie să fie una hidratantă penru organism. Trebuie să asigure vitaminele, mineralele şi sărurile pe care organismul le pierde prin transpiraţie. Medicii nutriţionişti ne sfătuiesc că roşiile, castraveţii, dovleceii, pepenele şi fructele de pădure nu trebuie să lipsească din zilele toride de vară.
Motivele pentru care aceste cinci alimente sunt perfecte pentru astfel de zile:

– Roşiile conţin potasiu, vitamina C, fibre şi sunt o sursă naturală de licopen, un fitonutrien care protejează pielea de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete. „Nu lăsaţi nicio zi de vară fără să mâncaţi roşii. Tăiaţi-le mărunt, amestecaţi-le cu puţin ulei de măsline ca să creşteţi absorbţia licopenului”, recomandă medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

Dovleceii conţin 94% apă, sunt săraci în calorii şi bogaţi într-o serie de nutrienţi, printre care se numără acid folic, vitamina C, potasiu şi betacaroten. „Ajută la slăbit şi la eliminarea retenţiei de apă din ţesuturi, au acţiune antioxidantă şi ajută la menţinea sănătăţii pielii. Dovleceii pot fi transformaţi rapid în salată dacă îi tăiaţi în lame fine, îi puneţi puţin pe grătar şi îi asezonaţi apoi cu ulei, usturoi şi mărar”, spune Mihaela Bilic.

Castravetele este bogat în apă, conţine 95% apă, şi are un conţinut extrem de sărac în calorii, respectiv 12 calorii la 100 de grame. Nutriţioniştii spun că această legume este potrivită pentru rehidratare şi răcorire pe timpul verii.

Pepenele, indiferent că e roşu sau galben, conţine în proporţie de 95% apă. Acest fruct este un aliment hidratant şi răcoritor, ideal pentru zilele caniculare. O felie de pepene galben furnizează 2.500 de micrograme de betacaroten, adică întreaga doză zilnică necesară, dar şi alte bioflavonoide şi fitonutrienţi benefici. În pepene roşu, pe lângă provitamina A, găsim Licopen, un pigment cu efect antioxidant şi de protecţie a pielii împotriva acţiunii razelor ultraviolete.

Fructele de pădure precum zmeura, murele, fragii şi afinele sunt extrem de bogate în antioxidanţi cu proprietăţi tonice, antibacteriene, anticanceroase şi de combatere a îmbătrânirii. Conţinutul crescut de vitamina C, potasiu, acid folic şi fibre fac din fructele de pădure alimente nelipside din zilele caniculare.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax